Müslüman Kardeşler ve Mısır, Serdivan Fiikir ve Sanat Akademisi'nde konuşuldu

Serdivan Fikir ve Sanat Akademisi ilk dönem eğitimlerinin ardından düzenlediği panel ve söyleşilerle kültür etkinliklerine devam ediyor. Bu kapsamda Fikir ve Sanat Akademisi’nde Çarşamba akşamı Arap Baharı, Müslüman Kardeşler ve İslami hareketler konuşuldu.

Sinema salonunda gerçekleşen panele konuşmacı olarak; ‘Orta Doğu\'da İslamcı Siyaset: Değişim Sürecinde Müslüman Kardeşler ve Nahda’ konulu, ülkemizde de büyük ses getiren raporun yazarlarından Süleyman Güder katıldı.

İlke Araştırma Derneği Genel Koordinatörlüğü görevini de yürüten araştırmacı yazar Süleyman Güder, raporun Orta Doğuya gerçekleştirilen araştırma gezileri sırasında yapılan mülakatlar sonucu hazırlandığını ifade ederek, “Bu raporu hazırlamamızdaki amacımız, orada yaşananlar hakkında birinci ağızdan bilgi sahibi olmak; Müslüman Kardeşler’i ve Mısır ortamını yerinde görmek, bizzat yaşayarak edindiğimiz bilgileri ve gözlemlerimizi insanlara aktarmaktı” diye konuştu.

Süleyman Güder yapılan çalışma ile Müslüman Kardeşleri ve Tunus’taki Nahda hareketini karşılaştırma imkanına da sahip olduklarını belirterek, yaşadıkları sıkıntılardan da bahsetti. Güder, “Şunu ifade etmek isterim ki; araştırma gezilerimiz neticesinde hazırladığımız raporda arada kaldığımız önemli bir ikilem de oldu. Ya buradaki insanların duymak istediklerini yazacaktık. Ya da ne gördüysek onu yazacaktık. Biz ikincisini tercih ettik. Raporu paylaştığımızda da çok farklı tepkilerle karşılaştık” dedi.

Raporda özellikle Müslüman Kardeşler’i çok farklı yönlerden incelediklerini ifade eden Güder, “Bahsettiğimiz hareketleri, küresel güçlerle olan ilişkileri, İsrail’le olan ilişkileri, kadın meselesine bakışları, azınlık meselesine yaklaşımları gibi farklı konularda değerlendirme fırsatımız oldu” şeklinde konuştu.

"
Müslüman Kardeşler’in, Mısır siyasetindeki etkisi artmıştır"

Rapor süresince önemli bir gerçeği de görme fırsatı bulduklarını ifade eden Güder konuşmasına şöyle devam etti, “Darbe sonrasında en hazır ve en hareketli örgüt Müslüman Kardeşler olduğu için Mısır toplumu bu görevi Müslüman Kardeşler’e verdi. Geçmişinin temiz olması ve en organize oluşum olması sebebi ile büyük halk desteğini arkasına aldı. Yaptığımız gözlemlere dayanarak şunu söyleyebiliriz ki; Müslüman Kardeşler’in bir siyasi aktör olarak Mısır siyasetindeki etkisi artmıştır” dedi.

Çalışmalar süresince Müslüman Kardeşler’in eksik yönlerini ve ileride yaşanabilecek sıkıntıları da gözlemleme imkanı bulduklarını söyleyen Süleyman Güder, konuşmasını şu sözlerle bitirdi, “Şunu ifade etmek isterim ki; güçlü olmak, sorunları çözmek adına bu coğrafyadaki İslam ülkelerinin birlikte hareket etmesi gerekmektedir. En azından aynı masada birlikte oturabilmeliler” diye konuşu.
Müslüman Kardeşler ve Mısır, Serdivan Fiikir ve Sanat Akademisi'nde konuşuldu
Müslüman Kardeşler ve Mısır, Serdivan Fiikir ve Sanat Akademisi'nde konuşuldu
Müslüman Kardeşler ve Mısır, Serdivan Fiikir ve Sanat Akademisi'nde konuşuldu
Müslüman Kardeşler ve Mısır, Serdivan Fiikir ve Sanat Akademisi'nde konuşuldu
10 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]
0ab768659eb128a7d06a904b1ed22b6e@