Müteaahitin E.K'nın davasında ikinci celse

Adapazarı'nda kat karşılığında anlaştıkları arsalar üzerine yapmayı taahhüt ettikleri daireleri, birden fazla kişiye sattıkları ve daireleri tamamlamadıkları öne sürülen müteahhit E.K. (35) ve babası S.K.'nın (62) yargılandığı davaya devam edildi. 

Tepekum Mahallesi'nde iki ayrı parselin sahipleriyle kat karşılığı anlaşarak inşaatlara başlayan ancak mali sıkıntı içine düşünce daireleri birden fazla kişiye sattığı ve inşaatları yarım bırakarak kaçtığı iddiasıyla haklarında 'dolandırıcılık' suçlamasıyla dava açılan müteahhit E.K. ile babası S.K'nın yargılanmasına Sakarya 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi.

Duruşmaya önceki celse serbest bırakılan sanık E.K., babası S.K., mağdurlar ve tarafların avukatları katıldı. 

Müşteki R.Ç., sanık E.K. ile bir daire satın almak aralarında sözleşme yaptıklarını, daireyi kendisine 200 bin liraya satmayı taahhüt ettiğini, ilk aşamada 120 bin lira peşin ödeme yaptığını söyledi. Kalan 80 bin lirayı ise yapıyı bitirip tapu tesliminden sonra ödeme konusunda anlaştıklarını ifade eden R.Ç; "Anlaşmayı yaparken inşaat başlamıştı. 7-8 aylık sürede inşaatı bitirme taahhütünde bulunmuştu. En sonunda inşaat bitti. Evi teslim edeceğim" dediğinde ailemle gidip dolapları seçtik. Tapunun verileceği gün sanıkların iş yerine gittiğimde kalabalığın olduğunu gördüm. Sanığın kaçtığını duydum. Dairemin tapu anlamında mülkiyetini alamadım. Mağdur oldum. Benim amacım evimi teslim almaktır. Sanıklardan bana evimi vermelerini istiyorum" dedi.

Emlakçı H.Z. duruşmada tanık olaral ifade verdi. Dosyanın sanıklarıyla bir alakasının olmadığını söyleyen H.Z; "Bir numaralı parsel S.K'ya ait bir yer. Sanık E.K, buraya inşaat yapma niyeti ile hareket edince ben ikisi arasında aracılık yaptım. Yaklaşık 2 ay sonra sanık E.K'nın çekleri yazılmaya başlandı. Arsa sahibiyle aralarında güvensizlik oluştu. Arsa sahibi arazisini devretmek istemedi. Bende iki taraf arasında güven unsuru olduğum için arsanın benim üzerime devredilmesine rıza gösterdim. Bir numaralı parsel üzerime devroldu. Burada üretilecek inşaat için kat irtifakı kuruldu. 96 daire üretilecekti. Bu dairelerden 16'sı arsa sahibinin olacaktı. kalan daireler benim adıma üretilecekti. Ancak inşaat bitmedi. Bitime yaklaştı. Arsa sahibi 16 dairesini teslim aldı. Sanık E.K'nın hissesine düşen 80 dairenin yüzde 80'inin tamamlanmış olduğunu söyleyebilirim. Sanık E.K'nın hissesine düşen 80 daireye ilişkin olarak tüm tapu devirleri 2014 kasım ayı başında tamamlanmıştır. Bu 80 daireden ikisi yaptığımız iş karşılığı benim hisseme düşmüştür. Bu iki daire her ne kadar benim hisseme düşmüş ise de sanık E.K'nın yaptığı iş nedeniyle doğan bir vergi borcu bulunuyordu. Bunun toplamı 360 bin liraya ulaşıyordu. Daire bedellerinden bu ödemenin yapılması da söz konusuydu. Hisseme düşen daire bedellerinden bu ödemenin yapılmasını şart koştu. Vergi borcu şimdi 450 bin liraya yükseldi. Benim hisseme kalan iki daire vergi borcunu ödeyemez. Sanık E.K'nın 'borç ödenmiştir. Dairenin devrini ver' talimatı doğrultusunda ben ilgili kişiye konutları devrettim" dedi.

"Firmanın çekleri yazılınca inşaatlar yavaşladı"

Tanık olarak dinlenen inşaat şirketinin muhasebe çalışanı S.Ş'de, 2013 senesinin sonuna kadar işlerin iyi gittiğini kaydederek; "2014 senesinin başlarında firmanın çekleri yazılmaya başlandı. Firmanın mali sıkıntıları arttı. Kredi borçları bulunuyordu. Sıkıntılar inşaatın hızını düşürmeye başladı. Sıkıntılar 2015 senesinde de devam etti" diye konuştu. 

Mağdurlardan L.E., dolandırıldığını düşündüğünü ifade ederek sanıklardan şikayetçi olduğunu söyledi.

İ.S. isimli mağdur da kendisine satılan dairenin belirli kılınmasını isteyip dairenin satılmasına engel olmak için tedbir uygulanmasını talep etti.

F.G. isimli kadın mağdur ise parasının geri verilmesini istedi. 

Sanıklar savunma için ek süre istedi.

Mahkeme heyeti duruşmayı ileri bir tarihe erteledi.
8 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]
7063feac728e99b47d380f5a8742c46a@