Nureddin Nebati: Piyasalar Canlı, Enflasyon Da Yıl Sonunda Düşecek

Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, Türk ekonomik modeli ile alınan kur riskinin etkileri geçtikten sonra, yıl sonunda enflasyonda beklenen düşüşün görüleceğini söyledi.

 

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'nda İş Dünyası ile İstişare ve Değerlendirme Toplantısı'na katıldı.

Bakan Nebati, kur korumalı mevduat hesaplarıyla ilgili bilgi vererek, yapılan çalışmalar sonunda enflasyon üzerindeki kur baskısının kaldırıldığını belirtti.

 

Genel ekonomik durumla alakalı değerlendirme yapan Nebati, ekonomik kararların belli bir süreye ihtiyaç duyduğunu, şu anda yaşananların Türk ekonomi modeli ile alınan kur riskinin etkileri olduğunu ve yıl sonunda beklenen enflasyon düşüşünün görüleceğini söyledi.

 

Nebati, "Enflasyonu kalıcı olarak düşürmek ve fiyat istikrarını sağlamak için kararlı adımlar atmaktayız. Enflasyonun belirleyicisi olan beklentilerdeki düzelmeye yönelik adımlarla yıl sonunda enflasyonun yıl sonunda makul bir seviyeyle geleceğini göreceğiz.

 

Piyasada işler elhamdülillah iyi. Piyasalar canlı, kapasite kullanım oranları yüzde 80'lerde. Ticaret iyi. Bundan sonra yapmamız gereken şey fiyatlardaki davranış bozukluğun giderilmesiyle yatay bir geçişten sonra daha makul bir enflasyon dönemine gireceğiz.

 

Üç tane ayağımız var. Döviz kuru... Üstesinden geldik. Faiz... Üstesinden geldik. İş insanlarımız çok iyi anlarlar. Ekonomik kararların belli bir süreye ihtiyaçları vardır.

Turizm gelirlerimiz beklentilerimizin de ötesine gidecek. Bütün bunlarla birlikte üçüncü ve en büyük bir problem olan enflasyonla mücadelenin çok önemli bir ayağı olan bireylerin davranışsal değişimlerini düzeltecek adımlar atmak olacaktır.

Bunları yaptığımız andan itibaren  ki yapıyoruz yatay bir seviyeden sonra yıl sonunda beklentilerimize çok uygun bir şekilde bir enflasyon düşüşünü göreceğiz. dedi.

 

Nebati sözlerine devam etti,
Hayat pahalılığı karşısında milletimizi korumaya devam edeceğiz. Gıda ürünlerinde KDV oranlarını tamamında yüzde 8'den 1'e düşürdük. Temel ihtiyaç ürünleri ve yeme içme hizmetlerinde KDV oranını yüzde 18'den 8'e indirdik.

 

Fahiş fiyat uygulayan işletmeleri yakinen denetliyoruz. Enflasyon davranışlarda bir bozukluğu sebep olmuştur. Bunun beklentilerini enflasyon daha da yükselecek kurgusu üzerine kuranlar ve bunun üzerinden fahiş fiyat uygulayan işletmeler takibimiz altında.

 

Bu kapsamda 40 bini aşkın işletme bakanlığımızca saha denetimine tabi tutulmuştur. Fahiş fiyat, fiyat manipülasyonu ve stokçuluğa asla izin vermeyeceğiz. Kararlı ve net tavrımız devam edecek. KDV indirimlerinin etiketlere yansıması mutlak suretle sağlanacak. Enerji maliyetlerinin vatandaşlarımız üzerinde etkisi azaltmayı teminen elektrik tarifelerindeki KDV oranını düşürdük."
 

2 yıl önce
Canlı duvar
canlı radyo yayını