Enerji alanında yaptığı çalışmalarla tanınan Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Rumeli, ‘Su ve Elektrik Enerjisi’ konulu konferansa konuşmacı olarak katıldı.
AKM’de gerçekleştirilen programda SASKİ Genel Müdürü Dr. Rüstem Keleş, Araştırma ve Kültür Vakfı Sakarya Şube Başkanı İdris Başer, mühendisler ve çok sayıda vatandaş yer aldı. Hidrolik enerjinin yerli ve doğal kaynak olması nedeniyle ülkemiz için oldukça önem arz ettiğini dile getiren Rumeli, ülkemizin enerji açığının giderilmesinde kullanılmayı bekleyen yüzde 65 oranında hidrolik enerji potansiyeli olduğunu söyledi.
Hidrolik enerji ön plana çıkıyor
Konferansta konuşan Prof. Dr. Ahmet Rumeli, “Canlı yaşamı için vazgeçilmez dört temel unsur vardır; Su, toprak, hava ve ateş. Günümüzdeki teknolojik gelişmeleri dikkate aldığımızda bir unsur daha ortaya çıkıyor. Ben ateş yerine artık enerjiyi koyuyorum. Enerji konusunda ise akla ilk olarak elektrik enerjisi gelir. İnsan yaşamının her noktasına nüfuz eden bir enerji. Bununda nedenleri var. Öncelikle çevre dostu. Çok çeşitli yöntemlerle elde edilebiliyor, kolay ve büyük miktarlarda üretilebiliyor, çok uzak noktalara, yüksek verimle ve çok hızlı bir şekilde iletilebiliyor, çeşitli enerji türlerine ise dönüştürülebiliyor. Elektrik üretiminde ise hidrolik enerji ön plana çıkıyor. Yenilebilir enerji kaynağı olan su ile elde ediliyor” ifadelerini kullandı.
Yerli kaynak
Hidrolik enerji konusuna değinen Rumeli, “Hidrolik enerjide, enerjiyi üretirken su kalitesini koruyabilirsiniz, suyu tekrardan başka amaç ve ihtiyaçlar için kullanılabilirsiniz. Bu tür tesisler, taşkınlara karşı koruma ve erozyonu önlemede büyük fayda sağlar. En önemlisi hidrolik enerji yerli ve doğal kaynaktır. İşletme kolaylığı vardır. Çevre dostudur. Hidrolik tipi enerji üretim tesisleri bu gibi nedenlerden dolayı diğer tür elektrik enerjisi üretim tesisleri arasında özel ve öncelikli bir konuma sahiptir. Maalesef güzel örnekleri olsa da ülkemizde elektrik enerjisi üretiminde yerli kaynak olan sudan yeterince faydalanılamıyor. Enerji üretiminde bu nedenle büyük oranda dışa bağımlı bir ülkeyiz” diye konuştu.
Fırat havzası önem arz ediyor
Prof. Dr. Ahmet Rumeli, “Bir ülke gıdada, enerjide ve silahta asla dışa bağımlı olmamalıdır. Özellikle ülkemizin enerji açığının giderilmesinde kullanılmayı bekleyen yüzde 65 oranında hidrolik enerji potansiyeli var. Özellik ülkemizde Fırat havzası yalnız başına hidrolik enerji üretiminin yaklaşık yüzde 30’unu karşılayacak kapasiteye sahip. Enerji, su kaynakları, yer altı zenginlikleri ve tarımsal verimlilik konularında çok büyük önem arz eden bir bölge. Bu nedenlerle dünyanın ilgisinin bu bölgeye yoğun olduğunu görüyoruz. Bugün dünya üzerindeki mücadele enerji kaynakları için yapılmaktadır ancak gelecekte enerji kaynaklarının yanında su kaynakları ve ekilebilir alanlar üzerinden yapılacaktır” dedi.