Öğrenciler Bu Duruma Çok Sevinecek

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) yaptığı çalışma ile öğrencinin ders yükünü azalttı. Ders çıktılarını inceleyen üniversite, bir çok ayrı isim altında aynı içerikli ders okutulduğunu belirledi. Ders sayısı 12 binden 6 bine düştü. Öğrenciler yeni eğitim döneminde aldığı ders sayısı 8'den 6 düşecek.

Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Durman, öğrencilerin üzerindeki gereksiz ders yükünü kaldırmak için yaptıkları çalışmada, ders sayısını 12 binden 6 bine düşürdüklerini söyledi. Durman, güncelliğini yitirmiş 15 dersin ise tamamen kaldırıldığını kaydetti.

Durman, yaptığı açıklamada, çalışmanın 6 ay sürdüğünü belirterek, farklı isimler altında aynı bilgiyi veren dersleri belirlediklerini ifade etti. Birçok dersin içeriğinin aynı olduğunu dile getiren Durman, şu bilgileri verdi: ''Yaptığımız çalışmayla, her dersin öğrenciye neler kazandıracağını tanımladık. Biz buna ders çıktısı diyoruz. 12 bin dersin 6 bine inmesi devrim niteliğindedir. Öğrencilere program yeterliliğine göre eğitim verilmeli. Bu çalışmada tamamen kaldırılan dersler var. Birleştirilen dersler var. Tamamen kaldırılan ders sayısı yüzde 15 civarında. Örneğin iktisada giriş, iktisat 1-2 gibi farklı isimde aynı içeriğe sahip dersler vardı. Bunları birleştirdik.'Öğrenciye aynı bilgileri veriyorsa, bu derslerin isimleri farklı olamaz. "

Bu çalışmanın Türkiye'de ilk olduğunu vurgulayan Durman, öğrencilerin ders yükünün hafiflediğini dile getirdi.

Bir öğrencinin 1 yıl boyunca alması gereken iş yükünün 1.500- 1.800 saat arasında olduğunu belirten Durman, açıklamasını şöyle sürdürdü: "Bunun içinde sınıf içi eğitim, stajı sosyal ve kültürel hayatı da var. Bunun yaklaşık 3'te 1'i ders olarak tanımlanıyor. Dersleri toplasanız 28 haftada 560 saat ders var. Örneğin, öğrenci 8 ders alıyorsa, 6 ders alacak. Öğrencinin yükü hafifledi."

ÖĞRENCİYE DİPLOMA İLE NELER BİLDİĞİ DE VERİLECEK

Bütün bölümlerde Avrupa kriterleri, sanayicinin isteği yeterlilikleri belirlediklerini belirten Durman, "Avrupa düzeyinde bir öğrencinin hangi yeterliliklere sahip olarak mezun olması gerektiğini belirledik. Daha sonra ulusal boyutta üniversiteden mezun olan bir öğrencinin hangi yeterlilikleri bilmesi gerektiğini tespit ettik. Daha önce öğretmen merkezli bir sistem vardı. Öğretmen derse girer, anlatır ve bu bilgileri alın bir gün size lazım olacak derdi. Öğrenciler ne ölçüde öğrendi bunlar belirlenmezdi. Biz artık öğrencinin okuduğu bölümün yeterlilikleri,neleri öğrenmiş bunları transkipte göreceğiz. Diploma ile bu belgeyi de vereceğiz. Avrupa alanındaki yeterlilikleri ulusal boyuttaki yeterlilikler sektörel yeterliliklerini bileceğiz. Hem okulu bitiren öğrencinin, hem de istihdamı yapacak sanayicinin işini kolaylaştırdık." diye konuştu.

SANAYİCİNİN İSTEĞİNE GÖRE EĞİTİM

Bir programdan mezun olan öğrenci nelerin bilgi ve becerilerinin transkipte yer alacağını vurgulayan Durman, "Örneğin sanayicinin bir mühendisten neler beklediğinin tespit ettik. Hep şu şikayet vardı. Öğrenciniz tornavida tutmayı bilmiyor. Ama bu ders programında tanımlanmamıştı. Artık sanayicinin istediği düzeyde öğrenci mezun edeceğiz. Onlarından beklentilerini tanımladık. Transkipte öğrencinin Avrupa yeterlilikleri ulusal yeterlilikleri, sektörel yeterlilikleri ve program yeterlilikleri yer alacak. Sanayici öğrencinin transkibine baktığında, mühendisin tornavida tutup tutmadığını bilecek.'' şeklinde konuştu.

16 yıl önce
öğrenciler için pansiyonlar