Öğrenciler mezun olmadan iş sahibi oldu

Sakarya Üniversitesi’nin (SAÜ) geçen eğitim ve öğretim yılı başında meslek yüksekokullarında yeni bir düzenlemeye giderek 3+1 modelini geliştirdi.

Sanayi, sağlık, hizmet, turizm, medya, gıda ve tarımda sektöründe ‘Mezuna iş, işletmeye kalifiye eleman’ amaçlayan sistemi hayata geçirdi. Toplam bin 600 öğrencisi olan 13 meslek okulunda devreye giren projede 4 dönem üzerinden verilen eğitimlerin, 3 dönemi okulda teorik ve pratik, bir dönemi ise tamamen işletmelerde uygulamalı eğitim olarak planladı. Yeni modelde işletmelerde çalışmayan ve not ortalamasını 1,8’e çıkaramayan öğrenciler mezun olamıyor. İşletmelere gönderilen öğrencilerin sigortasını ise okul yapıyor. Uygulamanın 16 haftalık birinci yarıyıl güz dönemi başarılı oldu. Yaklaşık bin 400 işletmeye dağıtılan öğrencilerden iş dünyası da memnun kaldı. İşletmeler bahar yarıyılında öğrenci almak için şimdiden sıraya girdi. Ancak işletmelerin talebi öğrenci sayısını şimdiden geçti. 
SAÜ Meslek Yüksekokulları Koordinatörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, sistemle amacın işletmelerin ihtiyaç duyduğu niteliklerdeki elemanları, işletmelerle birlikte yetiştirmek olduğunu belirtiyor. 3+1 modelinin başarıyla uygulandığını, hem öğrencilerin hem de işletmelerin memnun kaldığını belirten Sarıbıyık, "Bahar yarı yılı için de belli bir başarıyı yakalamış öğrencilerimizi yine işletmelere göndereceğiz. Çok yoğun bir taleple karşı karşıyayız. İşletmeler bahar yarıyılı için yoğun bir şekilde öğrenci istiyor. Şimdiden müracaat sayısı öğrenci sayısını geçti. Ayrıca daha okul bitmeden öğrencilerimize iş teklifi geliyor. Bu sistem mezuna iş, işverene ise kalifiye elaman sağlıyor. 3+1 sisteminin başarıya ulaştığını görmek bizi mutlu ediyor. Artık öğrencilerimiz iş arama derdinden, işletmelerimizde yetişmiş eleman bulamama sıkıntısından kurtulacak." diye konuşuyor. 
<div><font face="arial, helvetica, sans-serif" size="2">SA&Uuml; Meslek Y&uuml;ksekokulları Koordinat&ouml;r&uuml; Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, sistemle amacın işletmelerin ihtiya&ccedil; duyduğu niteliklerdeki elemanları, işletmelerle birlikte yetiştirmek olduğunu belirtiyor. 3+1 modelinin başarıyla uygulandığını, hem &ouml;ğrencilerin hem de işletmelerin memnun kaldığını belirten Sarıbıyık, &quot;Bahar yarı yılı i&ccedil;in de belli bir başarıyı yakalamış &ouml;ğrencilerimizi yine işletmelere g&ouml;ndereceğiz. &Ccedil;ok yoğun bir taleple karşı karşıyayız. İşletmeler bahar yarıyılı i&ccedil;in yoğun bir şekilde &ouml;ğrenci istiyor. Şimdiden m&uuml;racaat sayısı &ouml;ğrenci sayısını ge&ccedil;ti. Ayrıca daha okul bitmeden &ouml;ğrencilerimize iş teklifi geliyor. Bu sistem mezuna iş, işverene ise kalifiye elaman sağlıyor. 3+1 sisteminin başarıya ulaştığını g&ouml;rmek bizi mutlu ediyor. Artık &ouml;ğrencilerimiz iş arama derdinden, işletmelerimizde yetişmiş eleman bulamama sıkıntısından kurtulacak.&quot; diye konuşuyor.&nbsp;</font></div>
Öğrenciler uygulamadan oldukça memnun. Şimdiden iş teklifi aldıklarını ifade eden öğrenciler kadar işletmelerde 3+1 sisteminden memnuniyetini dile getiriyor. 

Mesleki Uygulama Dersi’ni TIRSAN’da gören Erol Ziyan, "3+1 Projesi ile ilerisi için birçok şey kazandığımı söyleyebilirim. Öncelikle okul sonrası iş konusunda sıkıntı çekmeyeceğim. Bulunduğum Bölümde stajımı en iyi şekilde yaptım. Ve iş yeri eğitim sorumlularım yaptığım işi beğendiler. Benimle çalışmak istediklerini söylediler. Fabrikada bir çok konuda beceri kazandım. Okul imkanlarıyla göremeyeceğim birçok makine ve uygulamayı görme fırsatı buldum." diyor..
<div><font face="arial, helvetica, sans-serif" size="2">&Ouml;ğrenciler uygulamadan olduk&ccedil;a memnun. Şimdiden iş teklifi aldıklarını ifade eden &ouml;ğrenciler kadar işletmelerde 3+1 sisteminden memnuniyetini dile getiriyor.&nbsp;</font></div><div><font face="arial, helvetica, sans-serif" size="2"><br /></font></div><div><font face="arial, helvetica, sans-serif" size="2">Mesleki Uygulama Dersi&rsquo;ni TIRSAN&rsquo;da g&ouml;ren Erol Ziyan, &quot;3+1 Projesi ile ilerisi i&ccedil;in bir&ccedil;ok şey kazandığımı s&ouml;yleyebilirim. &Ouml;ncelikle okul sonrası iş konusunda sıkıntı &ccedil;ekmeyeceğim. Bulunduğum B&ouml;l&uuml;mde stajımı en iyi şekilde yaptım. Ve iş yeri eğitim sorumlularım yaptığım işi beğendiler. Benimle &ccedil;alışmak istediklerini s&ouml;ylediler. Fabrikada bir &ccedil;ok konuda beceri kazandım. Okul imkanlarıyla g&ouml;remeyeceğim bir&ccedil;ok makine ve uygulamayı g&ouml;rme fırsatı buldum.&quot; diyor.</font><span style="font-family: arial, helvetica, sans-serif; font-size: small">.</span></div>
Sakarya Su ve kanalizasyon İdaresi’nde (SASKİ) uygulamalı eğitim gören Nurcan Kara ise şu ifadeleri kullanıyor, "Ben inşaat bölümü derslerinde aldığım bilgilerin işletme ortamında nedenli önemli olduğunu uygulamalı eğitimde gördüm. Çünkü gördüğüm dersleri ne kadar içeriğini öğrenmiş olsam da iş sahasında okuldan aldığım bilgileri ve çalışma ortamında bunları pekiştirerek bilgilerim daha verimli hale gelmiş oldu."

"Sistemden İşletmeler de Memnun: Kalifiye Eleman Aramaktan Kurtulacağız"

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mahmut Kösemusul, "Sistem, sanayinin yıllarca meslek yüksek okullarıyla ilgili kalifiye elan yetiştirememe gibi eleştirilerini sona erdirecek gibi. Yeni model ile gerçekten öğrenci bir beceri kazanarak mezun oluyor. Artık okul ve işveren kalifiye elemanı birlikte yetiştiriyor. İlk uygulama bizim açımızdan memnuniyet verici. Artık istediğimiz kalifiye elamanı aramaktan kurtulacağız. Sistemi diğer üniversitelerin MYO'la da örnek almalı." diyerek projeyi taktir ediyor.
<div><span style="font-family: arial, helvetica, sans-serif; font-size: small">Sakarya Su ve kanalizasyon İdaresi&rsquo;nde (SASKİ) uygulamalı eğitim g&ouml;ren Nurcan Kara ise şu ifadeleri kullanıyor, &quot;Ben inşaat b&ouml;l&uuml;m&uuml; derslerinde aldığım bilgilerin işletme ortamında nedenli &ouml;nemli olduğunu uygulamalı eğitimde g&ouml;rd&uuml;m. &Ccedil;&uuml;nk&uuml; g&ouml;rd&uuml;ğ&uuml;m dersleri ne kadar i&ccedil;eriğini &ouml;ğrenmiş olsam da iş sahasında okuldan aldığım bilgileri ve &ccedil;alışma ortamında bunları pekiştirerek bilgilerim daha verimli hale gelmiş oldu.&quot;</span></div><div><div><font face="arial, helvetica, sans-serif" size="2"><br /></font></div><div><font face="arial, helvetica, sans-serif" size="3"><strong>&quot;Sistemden İşletmeler de Memnun: Kalifiye Eleman Aramaktan Kurtulacağız&quot;</strong></font></div><div><font face="arial, helvetica, sans-serif" size="2"><br /></font></div><div><font face="arial, helvetica, sans-serif" size="2">Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mahmut K&ouml;semusul, &quot;Sistem, sanayinin yıllarca meslek y&uuml;ksek okullarıyla ilgili kalifiye elan yetiştirememe gibi eleştirilerini sona erdirecek gibi. Yeni model ile ger&ccedil;ekten &ouml;ğrenci bir beceri kazanarak mezun oluyor. Artık okul ve işveren kalifiye elemanı birlikte yetiştiriyor. İlk uygulama bizim a&ccedil;ımızdan memnuniyet verici. Artık istediğimiz kalifiye elamanı aramaktan kurtulacağız. Sistemi diğer &uuml;niversitelerin MYO'la da &ouml;rnek almalı.&quot; diyerek projeyi taktir ediyor.</font></div></div>
TIRSAN İnsan Kaynakları Müdürü Serdar Şahan ise "SAÜ’nün başlattığı proje hayati önem taşıyor. Sistemle öğrenciler sahayı yakından tanıma fırsatı buluyorlar. Bizler için de insan kaynaklarımızı zenginleştirici bir proje oluyor İhtiyaç duyduğumuz niteliklerle yönlendirebiliyoruz ve de istihdam taleplerimiz olduğunda bu öğrencilerimizi değerlendirme fırsatı bulacağız." ifadelerini kullanıyor.

SASKİ Genel Müdürü Rüstem Keleş de "3+1 eğitim modeli toplumsal ve ekonomik gelişime olumlu yönde katkı sağlamaktadır. Öğrenciler okulda öğrendikleri teorik bilgileri iş hayatında uygulayarak, kendilerini önemli ölçüde geliştirme fırsatı bulmuşlardır. İlk dönemde 3+1 eğitim modeli kapsamında 32 öğren
<div><font face="arial, helvetica, sans-serif" size="2">TIRSAN İnsan Kaynakları M&uuml;d&uuml;r&uuml; Serdar Şahan ise &quot;SA&Uuml;&rsquo;n&uuml;n başlattığı proje hayati &ouml;nem taşıyor. Sistemle &ouml;ğrenciler sahayı yakından tanıma fırsatı buluyorlar. Bizler i&ccedil;in de insan kaynaklarımızı zenginleştirici bir proje oluyor İhtiya&ccedil; duyduğumuz niteliklerle y&ouml;nlendirebiliyoruz ve de istihdam taleplerimiz olduğunda bu &ouml;ğrencilerimizi değerlendirme fırsatı bulacağız.&quot; ifadelerini kullanıyor.</font></div><div><font face="arial, helvetica, sans-serif" size="2"><br /></font></div><div><font face="arial, helvetica, sans-serif" size="2">SASKİ Genel M&uuml;d&uuml;r&uuml; R&uuml;stem Keleş de &quot;3+1 eğitim modeli toplumsal ve ekonomik gelişime olumlu y&ouml;nde katkı sağlamaktadır. &Ouml;ğrenciler okulda &ouml;ğrendikleri teorik bilgileri iş hayatında uygulayarak, kendilerini &ouml;nemli &ouml;l&ccedil;&uuml;de geliştirme fırsatı bulmuşlardır. İlk d&ouml;nemde 3+1 eğitim modeli kapsamında 32 &ouml;ğren</font></div>
11 yıl önce
otomobil sahibi olun