Öğrencilerin Ruh Sağlığı Belirlendi

Sakarya Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri çerçevesinde gerçekleştirilen “Sakarya Üniversitesi Öğrencilerinin Çeşitli Değişkenlere Göre Ruh Sağlığı Profili” araştırmasının sonuçları açıklandı.

SAÜ Eğitim Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Mustafa Koç’un proje yürütücülüğünü yaptığı araştırmadan ilginç sonuçlar ortaya çıktı. Sakarya Üniversitesi’nde 2015-2016 eğitim öğretim yılında lisans programlarına kayıtlı 13 bin 802 öğrenci ile gerçekleştirilen araştırmada cinsiyet, yaş, üniversiteyi tercih sırası, üniversiteden memnuniyet düzeyi, bölümü değiştirme isteği, doğum sırası, yeme alışkanlığı, daha önce psikolojik yardım alıp almama durumu, psikolojik yardım alma isteği, kronik hastalığa sahip olma durumu, sigara ve zararlı bir alışkanlığa sahip olup olmadığı konuları incelendi.

Tercihini ilk 5’te yapan daha sağlıklı

Araştırmaya katılan öğrencilerden üniversiteyi ilk beş tercihi içinde seçen öğrencilerin psikolojik belirtilere sahip olma düzeyleri, üniversiteyi 6-10, 11 ve üzeri sırada tercih eden öğrencilerden daha düşük bulundu. Araştırmada öğrencilerin yaşları arttıkça psikolojik belirtilere sahip olma düzeylerinde azalma olduğu gözlenirken, sınıf düzeyi yükseldikçe psikolojik belirtilerin azaldığı ve aynı zamanda psikolojik dayanıklılık düzeylerinin arttığı görüldü.

Obsesif-Kompulsif Davranış bozukluğu, Kişiler Arası Duyarlık, Depresyon, Anksiyete, Öfke ve Düşmanlık, Uykusuzluk gibi başlıklara sahip bir tür “Psikolojik Belirtileri Belirleme Formu” kullanılan araştırmada, üniversiteden memnuniyet düzeyine göre psikolojik belirtilere sahip olma düzeyinin de farklılaştığı ortaya çıktı. Üniversiteden memnun öğrencilerin psikolojik belirtilere sahip olma düzeylerinin memnun olmayan öğrencilerden daha düşük bulunduğu araştırma sonucunda, öğrencilerin yüzde 21,4’ünün yüksek düzeyde, yüzde 67,2’sinin orta düzeyde, yüzde 11,4’ünün ise düşük düzeyde üniversiteden memnun oldukları belirlendi.

Yüzde 80’i bölümünden memnun

Araştırmada öğrencilerin yüzde 80’inin öğrenim gördükleri bölümlerini sevdiği görülürken, bölümünü seven ve kendisini bölümüne ait hisseden öğrencilerin ruh sağlığı düzeylerinin daha iyi olduğu belirtildi. Ancak bölümünü değiştirmek isteyen öğrencilerin ise psikolojik belirtilerinin daha yüksek düzeyde olduğu kaydedildi.

Düzensiz beslenme ruh sağlığını bozuyor

Araştırmada, öğrencilerin psikolojik belirtilere sahip olma durumunun yeme alışkanlığına göre farklılaştığı, düzensiz yeme alışkanlığı olan öğrencilerde psikolojik belirtilerin daha yüksek çıktığı belirlendi.

Psikolojik belirtilere sahip olma durumunun kronik hastalığa sahip olup olmama durumuna göre farklılaştığının belirlendiği araştırmada, kronik hastalığa sahip olan öğrencilerin psikolojik belirtilerinin daha yüksek düzeyde olduğu, ayrıca doğum sırası ortanca olan öğrencilerin belirtilerinin de daha yüksek düzeyde olduğu bulundu.

Zararlı alışkanlıkları olanların belirtileri yüksek

Sigara ve zararlı alışkanlıklara (internet ve oyun bağımlılığı) sahip olan bireylerde psikolojik belirtilerin bu tür bir alışkanlığa sahip olmayan öğrencilerden daha yüksek bulunduğu ortaya çıkan araştırmada, öğrencilerin yüzde 83,7’si psikolojik yardım almak isteğinde bulunabileceğini belirtti.

8 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]
d3c04a5c46730a76c42df929b3523a60@