Öğrencilerin okul kıyafetlerini yeniden düzenlemek için harekete geçen Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), öğretmen, öğrenci, veli, bürokrat ve sendikaların katılımıyla düzenlenen çalıştayın ardından, mevzuat değişikliği çalışmalarına başladı.
Bu konuda henüz yazılı bir metin oluşturulmazken, ilk olarak bazı ayrıntılar öne çıktı. İlköğretimdeki kız öğrencilerin önlük yerine diz kapağını örtecek şekilde etek veya pantolon giyebileceği, okullarda haftanın bir günü de serbest kıyafet uygulamasına geçileceği belirtildi.
Mevzuatta etek boyu
Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu’nun açılışını yaptığı Okul Kıyafetlerini Değerlendirme Çalıştayı’nda görev alan komisyonların raporlarında, özetle kılık kıyafetin bir cumhuriyet projesi olduğu vurgulanarak, herhangi bir dini, ideolojik, etnik sembol ve renkleri içermemesi gerektiği belirtilmişti. Ayrıca, “Kıyafet, öğrenciler için aidiyet duygusu yaratır. Kılık kıyafet bir Cumhuriyet projesidir” denilmişti.
Çalıştay sonrası gerçekleştirilen çalışmalarda, MEB ile Diğer Bakanlıklara Bağlı Okullardaki Görevlilerle Öğrencilerin Kılık Kıyafetlerine İlişkin Yönetmelik’te düzenleme yapılması gündeme geldi.
Yönetmeliğin 12. maddesinde, lise ve dengi okullardaki kız öğrencilerin okul kıyafetlerinin etek boyuyla ilgili olarak “diz kapağını örtecek boyda forma giyerler” deniliyor. İlköğretimdeki kız öğrencilerle ilgili 11. maddede ise etek boylarıyla ilgili herhangi bir ifade yer almıyor.
Kulislerde, 11. maddede kız öğrenciler için belirlenen “önlük giyerler, beyaz yaka takarlar” ifadesinin, “pantolon veya diz kapağını örtecek boyda etek giyebilirler” şeklinde değiştirileceği konuşuluyor.
2010’da başlayacak
Yönetmelik taslağının kısa sürede hazırlanması planlanıyor. Mevzuat çalışmalarının tamamlanmasının ardından, son kararı Çubukçu verecek. Uygulamanın, 2010-2011 eğitim-öğretim yılında başlaması hedefleniyor.
Günlük kıyafet serbest oluyor
Edinilen bilgiye göre, 1-8. sınıf ilköğretim öğrencilerinin yeni kıyafetlerinin belirlenmesine ilişkin ayrıntılar şöyle olacak:
* Kıyafet seçimini, okul aile birlikleri yapabilecek.
* Her okulun kıyafeti farklı olacak. İklim ve yöresel şartlara göre çeşitlilik gösterebilecek.
* Kıyafetlerin renk, desen, kumaş gibi özelliklerine okul aile birlikleri karar verebilecek.
* Etek ve pantolonlar kadife, kanvas olabilecek, mevsimine göre ceket, yakalı tişört, kazak, hırka, süveter, mont giyilebilecek. Örneğin, erkekler kış aylarında kumaş ceket yerine polar ceket, kızlar yaz aylarında kumaş gömlek yerine penye tişört tercih edebilecek. Kot ve benzeri kumaşların kullanımı yasak olacak.
* Erkek öğrencilere kravat zorunluluğu kaldırılabilecek.
* Okullarda haftada bir gün okula günlük kıyafetle gelinebilecek.
* Kıyafetler dini, etnik, ideolojik sembol ve renkleri taşımayacak.
* Sandalet ve terlik gibi, ayağı açıkta bırakan ayakkabılar giyilemeyecek.