Okullar çareyi hükümlü çalıştırmakta buldu!

Sigortasız temizlik elemanı çalıştırdıkları için ağır para cezaları alan okullara hükümlüler çare oldu. Şartlı tahliye olduktan sonra cezalarının kalan bölümünü kamu kurumlarında çalışarak geçiren hükümlülerin bir bölümü temizlik işleri için okullara verildi. Uygulama hem okulları hem de hükümlüleri çalıştıracak yer arayan denetimli serbestlik merkezlerini memnun etti.


Temizlik işini yapacak hizmetli atanmaması nedeniyle sıkıntı çeken okulların yönetimleri, zorunlu bağışın yasaklanması sebebiyle kayıt dışı eleman çalıştırarak temizlik işini çözmeye çalışıyordu. Ancak sigortasız çalıştırılan işçilerin şikayetleri üzerine okul aile birliklerine sigortasız eleman çalıştırdıkları gerekçesiyle SGK tarafından para cezası kesildi. Okulların imdadına şartlı tahliye ile cezaevinden çıkan hükümlüler yetişti. Denetimli Serbestlik ve Yardım Merkezleri ile Koruma Kurulları Kanunu\'nda yapılan değişiklikle cezaevlerinden tahliye olan hükümlüler ile kısa süreli hapis yerine kamu yararına çalışma cezası alan hükümlülerden şartları uygun olanlar cezalarını okullarda çalışarak tamamlıyor. Sakarya\'da Denetimli Serbestlik ve Yardım Merkezleri, Milli Eğitim Müdürlükleri ile yaptıkları protokol ile hükümlülerden uygun olanları okullarda hizmetli olarak çalışmaya başladı. Cinayet, istismar, uyuşturucu gibi suçlardan hükümlü olanlar okullarda çalıştırılmıyor. Hükümlülerin okullarda çalıştırılması okul idarecilerini ve okul aile birliklerini memnun etti. Sakarya’da kayıt dışı hizmetli çalıştırdıkları için ceza alan okullardan Yücel Ballık Ortaokulu’nun eski Okul Aile Birliği Başkanı Hülya Şimşek, uygulamanın oldukça faydalı olduğunu söyledi. Okuldaki işlerin bağışlarla yapılmaya çalışıldığını anlatan Şimşek; “Bağışlar az olunca çalışanların maaşlarını ve sigortalarını ödemekte güçlük çekiyorduk. Bu yüzden SGK sigortasız işçi çalıştırdığımız için 9 bin 500 lira ceza kesti. İşleri döndüremedik. Çok sıkıntılar yaşadık. Hükümlülerin gelmesi işleri rahatlattı. Şimdiye kadar 4 hükümlü geldi okulumuza. Güvenlik ve temizlik işlerini yaptılar. Çocukları sahiplendiler. Bir dediğimizi iki etmediler. Katkıları çok oldu” diye konuştu.

Veliler, İlk başta tepki gösterdiler. Sonra faydalı olduklarını gördüler.

Bazı velilerin ilk başta hükümlülerin okullara verilmesine ön yargıyla yaklaştığını ifade eden Şimşek, şunları söyledi; “İlk başta tepki gösterdiler. Sonra faydalı olduklarını gördüler. Ön yargılar kalktı. Okulumuzda 24 sınıf var. Sınıf temizliği kolay değil. Hükümlü sayısı çoğaltılırsa daha güzel olur.” SGK’dan ceza alan okullardan Şehit Ahmet Akyol İlköğretim Okulu’nun yöneticileri de okullarına verilen hükümlüden memnun olduklarını dile getirerek; “Okulun tüm işleriyle ilgilendi. Çalışmasından çok memnun olduk. Cezasını tamamlayıp ayrıldı. Ödenek olsa bırakmayıp okulda çalıştırmak isterdik” ifadesini kullandılar.

Silah kanununa muhalefet suçundan aldığı cezası denetimli serbestlik cezasına çevrilen Y.İ, cezasını Karasu ilçesindeki Karasu İlkokulu’nda çalışarak tamamlıyor. 5 aydır okulda çalıştığını kaydeden Y.İ., şunları söyledi: “Hafta için her gün 4 saat okulda çalışıyorum. Okul idaresinin verdiği bahçe sulama, ağaç budama, temizlik gibi işleri yapıyorum. Bir ay gibi bir cezam kaldı. Cezadan oldukça memnunum.”
Okullar çareyi hükümlü çalıştırmakta buldu!
11 yıl önce
Özel okullar, özel liseler, akşam liseleriÖzel okullar, özel liseler, akşam liseleri
ana okullar
Yorumlar
[İlk yorum yapan siz olun]
e2ca46bf1ec933a06347059db12c4ecd@