Okullar 'sessizliğe' büründü

Sakarya İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından okullarda ders giriş ve çıkışlarında zil çalınmaması ile ilgili projelendirilen “Sessiz Okul Projesi” 2016-2017 eğitim öğretim yılında ilimiz genelinde 30 okulda pilot uygulama olarak gerçekleştirildi.

Proje 2017-2018 eğitim öğretim yılında il genelindeki tüm okullarda uygulanacak. Yeni eğitim öğretim sezonunun başlamasıyla birlikte bazı okullar bu uygulamaya başladı. Uygulamanın yapıldığı okullardaki eğitimciler ve öğrenciler Sessiz Okul Projesi'nden memnun kaldıklarını belirtti.

PROJENİN AMACI

Geleneksel eğitim uygulamalarının parçası olan, dersin başlangıç ve bitişinde çalan zil uyaranından vazgeçilerek, öğrencilerimize özgüven, otokontrol ve sorumluluk kazandırma amaçlanmıştır. Öğrencilere verilen sorumluluğun bilinciyle okulda ve günlük yaşamında daha dikkatli ve kontrollü davranacak, otokontrolleri ve zamanı yönetme becerileri gelişecektir. Okulda devamlı çalan zil öğrencileri koşullandırmakta ve zile karşı şartlı refleks oluşturmaktadır. Bu da öğrencilerin düşünerek değil de zil sesine koşullanarak hareket etmelerine sebep olmaktadır. Zilsiz eğitim uygulaması ( Sessiz Okul ) ile eğitimin istekle başlaması gerekliliğini öğretmen ve öğrencilere benimsetmek, zil uyaranı olmadan derse giriş çıkışlar ile öğrencilere sorumluluk bilinci, zaman yönetimi, otokontrol ve öz disiplin kazandırmak, bunlarla beraber okullarımızda ses ve gürültü kirliliğinin önüne geçmek amaçlanmaktadır. Küreselleşme ve gelişen teknolojinin yaygınlaşmasıyla günümüzde bilgi toplumuna doğru bir yöneliş görülmektedir. Bu gelişim ve değişim eğitim alanında da köklü değişikliklere gidilmesini zorunlu hale getirmektedir. Bu gelişim doğrultusunda eğitim kurumlarında da bilginin kendisini değil bilgiye ulaşmanın yollarının öğretilmesi, bireyin sorun çözme, iletişim, takım çalışması, girişimcilik özelliklerinin geliştirilmesi gerekmektedir. Çağdaş ve demokratik eğitimin yaşanmasını istediğimiz okullarda da yenilikçi bir takım uygulamaların kazandırılması zorunlu hale gelmiştir.

PROJENİN HEDEFLERİ

- Zilsiz okul ile öğrencilerde oluşacak sorumluluk ve güven duygusuyla özgüvenlerinin gelişmesini desteklemek,
- Öğrencilere verilen sorumluluğun bilinciyle okulda ve günlük yaşamında daha kontrollü davranma, otokontrol ve zaman yönetme özelliklerini geliştirmek,
- Öğrencilere kendi istekleriyle zil uyaranı olmadan, “bilinçli olarak derse girmelerini sağlamak”
- Okullarımızda ve çevremizde yoğun bir şekilde yaşanan okul zilleri ses ve gürültü kirliliğini önlemek,
- Öğrencilerin zil sesine koşullanarak değil düşünerek kendi bilinci ile derse girip çıkmasını ve hareket etmesini sağlamak,
- Öğrencilere zamanı verimli kullanma alışkanlığını kazandırmak,
- Okullarda öğrencilerin dikkatlerinin dağılması ve konsantrasyon ile ilgili problemleri azaltmak,
- Öğrencilerin isteyerek derse girmesini ve sınıfta severek vakit geçirmesini sağlamak,
- Öğrencileri üniversite ortamına hazırlamak.

Okullar 'sessizliğe' büründü
Okullar 'sessizliğe' büründü
Okullar 'sessizliğe' büründü
7 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]
0dec14e429a6a7d9f091b827e626594c@