İsrail hükümetinin 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi\'nden sonra Sakarya\'da kurduğu Türk-İsrail köyündeki deprem anıtını yapan Türk sanatçı Bubi Hayon, ölenlerin anısının yaşatılması için anıta sahip çıkılması gerektiğini söyledi.
17 Ağustos depreminin ardından İsrail hükümetince Erenler İlçesi Karaaptiler Mahallesi\'nde 1. Organize Sanayi Bölgesi\'nin yanında depremzedeler için prefabrik kent yapıldı. 2000 yılında prefabrik kentte depremde ölenlerin anısına sanatçı Bubi Hayon, tarafından deprem anıtı yapıldı.
"Anıların yaşatılması için anıtlar kaldırılmamalı"
Depremzedelerin kalıcı konutlara yerleştirilmesinin ardından İsrail prefabrikleri de diğer prefabrik kentlerle birlikte kaldırıldı. Prefabriklerin kaldırılmasının ardından TIR garajının içinde kalan deprem anıtının akıbeti konusunda belediye henüz karar vermezken anıtı yapan sanatçı Bubi, ölenlerin anısının yaşatılması için anıtın kaldırılmaması gerektiğini söyledi.
"Anıtta ölenlerin eşyaları var"
Anıtın altında depremde ölen ve yaralananların eşyalarının bulunduğunu kaydeden Bubi, "Depremden sonra Türk-İsrail Prefabrik Köyü kuruldu. Depremden zarar gören aileler bu köye yerleştirildi. Depremde ölenlerin anısına bir anıt yapılması için teklif geldi. Anıtın yapılacağı alanı belirledikten sonra üç metre derinliğinde çukur kazıldı. Betonla kaplanan çukura Depremde ölen veya yaralanan kişilerden kalan eşyaları doldurduk. Herkes getirdi içine attı. Duygusal bir şeydi. Eşyaları anıtla bütünleştirdik. Anıttaki borular birbirlerine sarılarak ölen insanları simgeliyor." dedi.
"Yıkmak şaşırtıcı olur"
Anıtın başka bir yere taşınamayacağını anlatan Bubi, şunları kaydetti: "Bu anıt depremde ölenlerin anısına yapıldı. Yıkmak şaşırtıcı olur. Orada bir hasar varsa onarmak isterim. Ölenlerin anısının yaşatılması için o heykele sahip çıkılması gerekir. Biz bu anıtı yaptığımız zaman etrafına ağaçlar diktik. Ağaçların etrafına banklar koyduk. Amaç burası park olacaktı."