Sakarya’nın Erenler ilçesinde yaşayan Erdoğan Erdoğan, evinin bulunduğu bölgede kanalizasyon olmamasına rağmen Sakarya Büyükşehir Belediyesi Sakarya Su ve Kanalizasyon İdaresi’nin (SASKİ) kendisinden her ay 3 ila 6 TL arasında kanalizasyon katılım bedeli alınmasına tepki göstermişti. SASKİ’den konuya ilişkin yapılan açıklamada SASKİ 27 Ekim 2010 tarih ve 27742 sayılı Resmi Gazete\'de yayımlanarak yürürlüğe giren ‘Atıksu Altyapı ve Evsel Katı Atık Bertaraf Tesisleri Tarifelerinin Belirlenmesinde Uyulacak Usul ve Esaslara İlişkin Yönetmelik\' katılım payı alındığını bildirildi. Erdoğan ise yönetmeliğin 2010 yılında yayınlanmasına rağmen neden kendisinden 2009 yılında abone olurken 314 lira kanalizasyon bedeli alındığını sordu.
Sakarya’da SASKİ’nin Büyükşehir Yasası ile köy kapsamından mahalle kapsamına alınan 500 köyden yüzde 50’sinde kanalizasyon olmamasına rağmen atıksu bedeli alınması tartışması sürüyor. Sakarya’nın Erenler İlçesi Bekirpaşa Kozluk Mahallesi’nde yaşayan ve kanalizasyon olmamasına rağmen kendinden atıksu bedeli alınan Erdoğan Erdoğan’ın isimli vatandaşın hukuk mücadelesi başlatması ile tartışma büyüdü. Erdoğan, SASKİ’nin olmayan bir hizmetin bedeli için kendilerinden her ay su tüketimine göre 3 ile 6 lira arasında atıksu bedeli aldığını vurguladı. Erdoğan, "Bu bedellerin alınmasını kabul etmiyorum. Bu bedeli almak için hukuk mücadelesi başlattım. Eğer mahkemelerden sonuç alamazsam Anayasa Mahkemesi, en sonra Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvurcağım." diye konuştu.
"YÖNETMELİK 2010 YILINDA ÇIKTI İSE NEDEN BENDEN 2009 YILINDA KATKI PAYI ALINDI"
SASKİ’Nin açıklamasında çelişkiler olduğunu dile getiren Erdoğan, SASKİ’nin 27 Ekim 2010 yılında yürürlüğe giren yönetmelik gereği atıksu bedeli aldığını açıkladığını belirterek, "O zaman neden benden 2009 yılında su abonesi olurken ve bu yönetmelik henüz yokken 314 lira kanalizasyon bedeli aldılar. Ben bu bedeli ödemeyeceğim deyince bana ‘abone olamazsın’ dediler. Yaklaşık mahalle kapsamına alınan 200’ün üzerindeki köyde kanalizasyon yok. Buralara sürekli vidanjör hizmeti vermeleri mümkün değil. Foseptik çukurunuz taşsa SASKİ 15 günden önce gelmiyor. Hem 200 mahalledeki binlerce aboneye vidanjörle hizmet verilemeyeceğini herkes bilir. SASKİ’Nin açıklaması ne mantığa ne de kanunlara uygun." diye konuştu.
SASKİ’NİN AÇIKLAMASI
SASKİ ise yaptığı açıklamada, tüm şehrin sağlam altyapıya kavuşmasına yönelik yatırımların devam ettiği belirtilerek altyapısı tamamlanmış yerleşimlerin atıkları kanalizasyon hatlarıyla atıksu arıtma tesislerine ulaştırıldığı kaydedildi. Altyapısı tamamlanmamış bölgelerdeki evsel atıkların ise foseptiklerden SASKİ ekipleri tarafından vidanjörlerle çekildiği ve arıtma tesislerine ulaştırıldığı belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Bu kapsamda atıksu bedeli kullanılan su miktarına göre, 27.10.2010 tarih ve 27742 sayılı Resmi Gazete\'de yayımlanarak yürürlüğe giren \'Atıksu Altyapı ve Evsel Katı Atık Bertaraf Tesisleri Tarifelerinin Belirlenmesinde Uyulacak Usul ve Esaslara İlişkin Yönetmelik\' gereği alınmaktadır."