Ömer Faruk'un ailesine Danıştay'dan iyi haber

Sakarya\'da doğumdaki ihmal nedeniyle sakat kaldığı öne sürülen ve trafik kazası sonrası kaldırıldığı hastanede ihmal sonucu öldüğü iddia edilen Ömer Faruk\'un, doğumda sakat kalmasıyla ilgili açılan tazminat davasında Danıştay, Sakarya 1. İdare Mahkemesi\'nin \'ret\' kararını bozdu. Sağlık Bakanlığı aleyhine açılan tazminat davasında Danıştay, Adli Tıp Kurumu raporunun eksik olduğunu belirtti. Adli Tıp Genel Kurulu\'ndan açıklamalı ve gerekçeli rapor alınarak olayda hizmet kusurunun bulunup bulunmadığının yeniden irdelenmesi gerektiğini kaydeden Danıştay, idare mahkemesinin kararını bozdu.

Samiye ve Şenol Kara çiftinin ikinci ve tek erkek çocukları Ömer Faruk, Sakarya Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi\'nde 30 kasım 2009\'da yapılan doğumda engelli olarak dünyaya geldi. Sezaryenle doğum yaptırılan annenin rahmi alındı. Ömer Faruk\'a ise serebral palsi (SP) teşhisi konuldu. Beyinden kaynaklanan ve hareketlerin kontrolünü olumsuz etkileyen hastalık sebebiyle annesini ememeyen ve yiyecekleri çiğneyemeyen çocuk, midesine takılan tüple besleniyordu. Çocuklarının engelli dünyaya gelmesinden ebe ve doktorları sorumlu tutan aile, ihmalleri olduğunu düşündükleri sağlık görevlileri hakkında 390 bin liralık tazminat davası açtı.

Sakarya 1. İdare Mahkemesi, Kasım 2013\'de Adli Tıp Kurumu\'nca hazırlanan raporu dikkate alarak tedavide davalı idarenin hizmet kusurunun bulunmadığını belirterek tazminat talebinin reddine karar verdi. Aile, davayı Danıştay\'a temyize götürdü.

Dava süreci devam ederken geçen yıl şubat ayında çocuklarını tedavi için Sakarya Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi\'ne getiren Kara çifti, tahlil sonuçlarını almaya giderken kaza geçirdi. Ömer Faruk yaralandı.

Sakarya Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi\'nde tedavi altına alınan Ömer Faruk, 10 Şubat 2014\'te durumu kötüleşince 3. düzey çocuk yoğun bakıma sevki planlandı. Ancak talihsiz çocuk bu süre içinde hayatını kaybetti.

Çocuğun ailesi, çocuklarının çocuk yoğun bakımı bulunamaması nedeniyle öldüğünü iddia etmişti. Sağlık Bakanlığı ise olayla ilgili inceleme başlatmıştı. Sağlık Bakanlığı, dava süreci devam ederken çocuklarını kaybeden aileden mahkeme masrafı ve avukatlık ücretini talep etmişti.

Temyiz başvurusunu inceleyen Danıştay 15. Dairesi ise Sakarya 1. İdare Mahkemesi\'nin kararını oy birliğiyle bozdu. Yüksek mahkeme, Adli Tıp İhtisas Kurulu\'nca eksik, soyut ifadelerle yetinilerek hazırlanmış olan rapor esas alınarak davanın reddine karar verilmesinde hukuka uygunluğun bulunmadığına hükmetti. Danıştay 15. Daire, Adli Tıp Genel Kurulu\'ndan açıklamalı ve gerekçeli yeni bir rapor alınarak olayda hizmet kusurunun bulunup bulunmadığının yeniden irdelenmesi gerektiğini kaydetti.

Ömer Faruk'un ailesine Danıştay'dan iyi haber
9 yıl önce
Haber SiteleriHaber Siteleri
Yangın haber sistemi
akyazı haber sitesi