Sakarya Üniversitesi tarafından yürütülen, Sağlık Araştırmaları Genel Müdürlüğü (SAGEM), MAVERA, SMG ve Üsküdar Belediyesi işbirliği ile 2006 yılında hayata geçirilen "On Yılda Yüz Adam Projesi" bu yıl amaçlanan hedefe bir adım daha yaklaştı.
Sakarya Üniversitesi Öğretim Görevlisi Serdar Özdemir tarafından yürütülen SAGEM, MAVERA, SMG ve Üsküdar Belediyesi işbirliği ile 2006 yılında hayata geçirilen ‘On Yılda Yüz Adam Projesi\' uluslararası ilişkiler, hukuk, sosyal bilimler –sosyoloji, psikoloji, tarih, fen bilimleri, temel bilimler, ilahiyat gibi birçok alanda kalifiyeli eleman yetiştirmek için hayata geçirildi. Proje 2016 yılında tamamlanmış olacak. Bu önemli proje, lisans birinci sınıftan başlayıp, yüksek lisans tamamlama ve doktora tez aşamasında olan kişileri kapsıyor.
Projenin önemli amaçlarından biri de Türkiye’den yurt dışına beyin göçünü önlemek. Hayata geçirildiği andan itibaren 2014 yılına kadar 80 kişiye ulaşan proje 2016\'da hedeflenen yüz kişiyi tamamlamış olacak. Projenin bir başka amacı da Türkiye’de bürokraside ve siyasette etkin katılımcılığı sağlamak. Birçok konuyu içinde barındıran projeye siyaset dünyasından ve sivil toplum kuruluşlarından da destek geldi.
Proje hakkında açıklama yapan Sakarya Üniversitesi Öğretim Görevlisi Serdar Özdemir böyle bir proje içerisinde yer almak ve projeyi yürütmekten büyük bir mutluluk duyduğunu ifade etti. Özdemir, “Beyin göçü ülkemiz adına ciddi bir insan kaynağı eksiği olarak önümüze çıkmaktadır. Projemiz bu eksikliği ortadan kaldırmak için hayata geçti. Eğer proje istenilen başarıya ulaşırsa bu sorunu ortadan kaldıracaktır diye düşünüyorum.” dedi.
Beyin göçü
Beyin göçünün nedenlerine değinen Özdemir, “Yurt dışında lisansüstü eğitim uzun yıllardır öğrencilerimizin ilgisini çekmiş ve maalesef kazandığı becerileri ülkemize dönerek toplumumuz için kullanmak yerine yurt dışında kalarak `beyin göçü´ kavramının oluşmasına neden olmuştur. Bunun nedenleri arasında ilk başta yurt dışındaki gelişmiş laboratuvar imkanları, ekonomik sebepler ve daha özgür çalışma ortamı gösterilebilir. Bu nedenler kısmen günümüzde de var ve kabul edilebilir olarak değerlendirilse de son yıllarda başka nedenlerin de rol oynadığını gözlemlemekteyiz. Tüm bu olumsuz gibi gözüken, bilinen gerçeklerin aksine günümüzde küreselleşmenin de yardımıyla tersine beyin göçü kavramı gündemimize girmiştir.” diye konuştu.
"Hukukta ve akademik alanda etkin elemanlar yetişecek"
‘On Yılda Yüz Adam Projesi\'nin tarih anabilim dalında, siyaset alanında hukuk ve akademik alan gibi birçok alanda işlerinde başarılı yüz eleman yetiştirmenin Türkiye açısından büyük bir öneme sahip olduğunun altını çizen Özdemir şöyle konuştu: “Türkiye, akademik eleman yetiştirme problemini çözüp bunu hayat anlayışı ve eğitim sisteminin bir parçası haline getirebilirse bazı şeyler hızla değişecek ve yenilenecektir. Projenin başarılı olması demek yönetim sanatı manasındaki siyaset, bilim üretim sistemi üniversite, adaletin tecellisine vesile olacak hukuk sistemi, ilahiyat gibi daha sayabileceğimiz onlarca konuda Türkiye’nin yetişmiş dışa bağımlı olmayan elemanlarının var olması demektir.”