Geçtiğimiz günlerde Sakarya Özel Yurtlar Birliği, Sakarya'daki üniversite öğrencilerinin barınma sorunu ile ilgili bir basın toplantısı düzenlemişti. Yapılan basın toplantısında pansiyon ve apart pansiyon işletmecileri de kendilerine bir cevap hakkı doğduğunu belirterek Orman Park'ta bir basın toplantısı düzenledi.
Sakarya'daki özel yurt ve pansiyonların durumuna değinen basın açıklaması şu şekildedir:
ÖĞRENCİLERİMİZE KIYMAYALIM !!!
Kısa bir süre önce bazı özel yurt sahiplerinin basın açıklaması yaparak gündeme getirdiği suçlamalar biz pansiyon ve apart pansiyon işletmecilerine cevap hakkı doğurmuştur.
Söz konusu olan Bakanlar Kurulu 2004/8106 sayılı özel öğrenci yurtları yönetmeliğinin 9. maddesi hakkındaki kararından tabii ki haberdarız.
Ancak bizler yurt işletmiyoruz, yurtçuluk yapmıyoruz. Bizler pansiyon işletmecisi olarak, kimliğini gösteren herkese hizmet verme hakkına sahibiz. Bizler sadece öğrenci barındırmıyoruz. Saptırılmak istenen gerçek budur.
Kampüs ve yüksek okullar çevresinde bulunan işletmelerimizde öğrencinin çoğunlukta olmasından daha doğal bir şey yoktur.
Bizler T.C. kanunlarına ve hükümlerine riayet eden özel işletme sahipleriyiz. Her Türk vatandaşı gibi bizler de yasalar ve yönetmelikler çerçevesinde ticaret yapma hakkına sahip bulunmaktayız.
PEKİ, BU PANİK VE RAHATSIZLIK NEDEN?
Bazı yurt sahiplerinin yaptığı basın açıklamasında doğru olan tek şey bunun bir arz ve talep meselesi olduğudur. Arz eğrisi Sakarya adına artarken, talep eğrisi ise pansiyon, apart pansiyon ve özel mesken sahipleri lehine artmıştır. Dolayısı ile özel öğrenci yurtlarına eskisi kadar rağbet edilmemektedir. Çünkü Adapazarı’nda faaliyet gösteren özel yurtlar çok fahiş fiyatlarla ticaret yapmaktadırlar. Bir öğrenciden talep ettikleri yıllık hizmet bedeli 4.500 ile 6.000 YTL arasında değişmektedir. Bunun karşılığında aldıkları hizmeti yetersiz bulan öğrenciler ve öğrenci velileri kendilerinin yolunacak kaz gibi görülmesinden şikâyetçidirler. Daha kaliteli bir hizmeti bizlerden yarı fiyatına almakta, bunun yanı sıra dürüstlük, yakın ilgi ve güvenilirlik sebebi ile pansiyon ve apart pansiyonları tercih etmektedirler. Üstü örtülmek istenen gerçek ise budur. Biz soyguna dur dedik.
Karşılıklı yapılan bu basın açıklamalarının toplum yararı adına büyük fayda sağlayacağını düşünüyoruz.
HASARLI YURT BİNALARI
Yakın tarihte asrın felaketi olarak adlandırılan büyük bir deprem yaşadık ve birçok bina bu felakette önemli hasarlar aldı. İşte bazı özel yurt sahipleri kat malikleri tarafından boşaltılan bu binaları kiraladılar ve buralarda faaliyet göstermeye başladılar. Bu insanlar kar amacı güderek insan hayatını hiçe saymaktadırlar. Bu şekilde faaliyet gösteren tüm özel yurtların mevcut izin belgelerinin yetkili merciler tarafından tekrar gözden geçirilmesi vicdani ve asli bir görevdir
Umarız yapılan yanlışlar ve göz ardı edilen gerçekler yüzlerce öğrencinin hayatına mal olmaz.
YÜKSEK GERİLİM HATTI
SAÜ Esentepe Kampüsü çevresindeki yüksek gerilim hatları altında kurularak faaliyet gösteren özel yurtların faaliyetlerinin durdurulması yasal bir zorunluluktur.
UYGUNSUZ KOŞULLAR
Ayrıca birçok özel öğrenci yurdunda 20 öğrenciye 1 wc ve banyo düşmektedir. 20 m2 odalarda 8 öğrenciyi bir arada barındıran yurtlar bulunmaktadır. Bu yerlerin tekrar denetlenmesi, gerektiği takdirde faaliyetlerinin durdurulması önemle arz olunur.”