Onlar İçin Atlar Geçim Kaynağı Oldu

Hipodromlarda koşan yarış atları Sakarya'nın Sapanca ilçesi Kadıpınar köyü sakinlerinin gelir kapısı oldu. Sakatlanmış İngiliz ve Arap atlarını satın alarak tedavilerini yapan köylüler Samanlı Dağları'nda yarışlara hazırladıkları atları başkaları adına hipodromlarda koşturuyor.

Bazı köylüler hipodromlarda koşan, sakatlık geçiren ve iyileşebilecek düzeyde olan Arap ve İngiliz atlarını 2 ila 10 bin TL arasında değişen fiyatlarla satın alıyor. Satın alınan atlar tedavi edildikten sonra yarışlara hazırlanıyor. Arazi koşullarında kondisyon yüklenen yarış atları daha sonra hipodromlardaki yarışlara katılıyor.

Ayağındaki sakatlık nedeniyle satılan 4 yaşındaki Arap atının bakımını yapan Arif Avcı (18), CİHAN muhabirine yaptığı açıklamada, yarış atlarının köylüler için bir geçim kaynağı olduğunu söyledi.

Bakım Ücreti: 600-800 TL

Köyde 15'e yakın hanenin at yetiştiriciliğiyle uğraştığını belirten Avcı, "Köydeki bazı kişiler iyileşebilecek düzeyde sakat olan yarış atlarını ucuz fiyata alıyorlar. Çünkü sağlam atların fiyatları çok yüksek. At sahipleri atların tedavisini ve yarışa hazırlanmasını kendileri yapıyor ya da köydeki at yetiştiricilerine ücret karşılığı yaptırıyorlar. Yetiştiricilik yapan köylüler aylık 600 ile 800 TL bakım ücreti alıyor." dedi.

Yarış atlarının başkaları adına hipodromda koşturulduğunu dile getiren Avcı, atların hipodromlar dışında düzenlenen mahalli yarışlarada katıldığını kaydetti.

4 Ay Tedavisi Sürdü

Tedavisi tamamlanan atlara kondisyon ve nefes çalışması yaptırdığını anlatan Avcı, şunları söyledi; "Benim baktığım atın ayağında bir problem vardı. Tedavisi 4 ay kadar sürdü. Onu yarışlara hazırlıyorum. Sabahları ormanlık alanda kar altında kuvvet çalışması yaptırıyorum. Haftanın 3 günü ormanlık alanda çalışıyoruz, 2 günü ise düzlük alanda nefes çalışması yapıyoruz. Atların arazide hazırlanmaları çok iyi oluyor. Kros yapıp kuvvet topluyorlar."

Jokeylik yapan kuzeninden görerek atlara merak saldığını söyleyen Avcı, baktığı atın bir tanıdığına ait olduğunu ve bu nedenle yetiştiricilik ücreti almadığını ifade etti.

Avcı, atın yarış kazanması durumunda ödülden yüzde 5'lik bir pay alacağını vurguladı.

<strong><font face="Arial" size="2">4 Ay Tedavisi S&uuml;rd&uuml;</font></strong> <p><font size="2"><font face="Arial">Tedavisi tamamlanan atlara kondisyon ve nefes &ccedil;alışması yaptırdığını anlatan Avcı, şunları s&ouml;yledi; <font color="#333399">&quot;Benim baktığım atın ayağında bir problem vardı. Tedavisi 4 ay kadar s&uuml;rd&uuml;. Onu yarışlara hazırlıyorum. Sabahları ormanlık alanda kar altında kuvvet &ccedil;alışması yaptırıyorum. Haftanın 3 g&uuml;n&uuml; ormanlık alanda &ccedil;alışıyoruz, 2 g&uuml;n&uuml; ise d&uuml;zl&uuml;k alanda nefes &ccedil;alışması yapıyoruz. Atların arazide hazırlanmaları &ccedil;ok iyi oluyor. Kros yapıp kuvvet topluyorlar.&quot;</font></font></font></p><p><font face="arial,helvetica,sans-serif" size="2">Jokeylik yapan kuzeninden g&ouml;rerek atlara merak saldığını s&ouml;yleyen Avcı, baktığı atın bir tanıdığına ait olduğunu ve bu nedenle yetiştiricilik &uuml;creti almadığını ifade etti. </font></p><p><font face="arial,helvetica,sans-serif" size="2">Avcı, atın yarış kazanması durumunda &ouml;d&uuml;lden y&uuml;zde 5'lik bir pay alacağını vurguladı. </font></p>
7 Yaşından Beri Ata Biniyor

7 yaşındaki Altuntağa isimli Arap atını yarışlara hazırlayan Mehmet Salih Barışoğlu (15), atları çok sevdiğini belirtti. At binmeye 7 yaşında başladığını anlatan Barışoğlu, ileride iyi bir jokey olmak istediğini söyledi. At sevgisi yüzünden ilköğretim 8. sınıfta okulu bıraktığını kaydeden Barışoğlu, mahalli yarışlarda aprantilik yaptığını kaydetti.

Barışoğlu, at sevdasının dedesinden görerek başladığını vurgulayarak, "7 yaşından beri atları kendim hazırlayıp binebiliyorum. İleride iyi bir jokey olmak istiyorum. Bunun için İstanbul'da apranti okuluna katılacağım. Şu an baktığım at yarışlarda hiç koşmadı. Onu en iyi şekilde yarışlara hazırlayacağım." şeklinde konuştu.

<font face="arial,helvetica,sans-serif" size="2"><strong>7&nbsp;Yaşından Beri Ata Biniyor<br /></strong></font><br /><font face="arial,helvetica,sans-serif" size="2">7 yaşındaki Altuntağa isimli Arap atını yarışlara hazırlayan Mehmet Salih Barışoğlu (15), atları &ccedil;ok sevdiğini belirtti. </font><font face="arial,helvetica,sans-serif" size="2">At binmeye 7 yaşında başladığını anlatan Barışoğlu, ileride iyi bir jokey olmak istediğini s&ouml;yledi. </font><font face="arial,helvetica,sans-serif" size="2">At sevgisi y&uuml;z&uuml;nden ilk&ouml;ğretim 8. sınıfta okulu bıraktığını kaydeden Barışoğlu, mahalli yarışlarda aprantilik yaptığını kaydetti. </font><p><font face="arial,helvetica,sans-serif" size="2">Barışoğlu, at sevdasının dedesinden g&ouml;rerek başladığını vurgulayarak, <font color="#333399">&quot;7 yaşından beri atları kendim hazırlayıp binebiliyorum. İleride iyi bir jokey olmak istiyorum. Bunun i&ccedil;in İstanbul'da apranti okuluna katılacağım. Şu an baktığım at yarışlarda hi&ccedil; koşmadı. Onu en iyi şekilde yarışlara hazırlayacağım.&quot; </font>şeklinde konuştu.<br /></font></p>
16 yıl önce
Jeneratör, UPS (Kesintisiz Güç Kaynağı), KompresörJeneratör, UPS (Kesintisiz Güç Kaynağı), Kompresör
Asansörler için yeşil etiket
büro için madeni mobilya