Onlar Sadece Savaş Mağduru!

Çeçenya'da 1999 yılında, ikinci Çeçen-Rus savaşının başlamasından sonra yüzbinlerce Çeçen, mülteci olarak komşu ülkelere ve yakın ülkelere sığınmak zorunda kaldı. Türkiye'de Kafkas kökenli vatandaş sayısının çok olması ve ülkemizin refah düzeyinin diğer yakın ülkelere oranla daha iyi olması nedeni ile bir grup tarafından ülkemiz tercih edildi.

Türkiye'ye gelen mülteciler, bugün İstanbul'da üç ayrı kampta kalabalık gruplar halinde yaşamlarını zor koşullar altında sürdürmeye çalışıyorlar. Bu üç ayrı kamptan birisi Fenerbahçe'de, diğeri Beykoz'da, üçüncüsü ise Ümraniye'de yer alıyor.

Türkiye'deki Çeçen sığınmacılar, fiili olarak mülteci olmalarına rağmen, hukuksal açıdan mülteci sıfatına sahip olmadıkları için, hukuki güvencelerden ve bir takım temel haklardan yoksun olarak hayatlarını zor şartlar altında idame ettirmeye çalışıyorlar.

Beykoz Kampı, Beykoz'da Tokatköy'e giderken yol üzerindeki Sultan Azizi Camii'nin yanında yer alan, 4 katlı bir bina. Kamp binası eskiden yurt olarak kullanıldığından odalar Fenerbahçe kampına nispeten daha geniş ve binada toplam 27 oda var.
 
Kampta yaklaşık 100 kişi kalıyor. Bunların 40'ını çocuklar oluşturuyor. Bu 40 çocuğun, 22'si bebek ve küçük çocuklardan oluşuyor. 13 çocuk ilköğretim okullarında, 5 çocuk ise lisede öğrenci. Kampta 2 tane çok yaşlı mülteci bulunuyor.
 
Kampta kalanlar ihtiyaçlarını hayırsever vatandaşların yardımıyla ve bir takım dernekler vasıtası ile karşılamaya çalışıyorlar. Kampta kalanlar kamp başkanı olarak Ahmad MİZAYEV'i belirlemişler.

Ancak barınacak yer bulmaları ve seyrek aralıklarla gelen yardımlar yaşamaları için yeterli değil. Öyle ki okul döneminin yaklaşmasıyla öğrencilerin kıyafetleri ve okul malzemeleri yeni bir ihtiyacı doğuruyor.

<p><font face="verdana,geneva" size="2">Beykoz Kampı, Beykoz'da Tokatk&ouml;y'e giderken yol &uuml;zerindeki Sultan Azizi Camii'nin yanında yer alan, 4 katlı bir bina. Kamp binası eskiden yurt olarak kullanıldığından odalar Fenerbah&ccedil;e kampına nispeten daha geniş ve binada toplam 27 oda var.<br />&nbsp;<br /><font color="#cc0000">Kampta yaklaşık 100 kişi kalıyor. Bunların 40'ını &ccedil;ocuklar oluşturuyor. Bu 40 &ccedil;ocuğun, 22'si bebek ve k&uuml;&ccedil;&uuml;k &ccedil;ocuklardan oluşuyor. 13 &ccedil;ocuk ilk&ouml;ğretim okullarında, 5 &ccedil;ocuk ise lisede &ouml;ğrenci. Kampta 2 tane &ccedil;ok yaşlı m&uuml;lteci bulunuyor.</font><br />&nbsp;<br />Kampta kalanlar ihtiya&ccedil;larını hayırsever vatandaşların yardımıyla ve bir takım dernekler vasıtası ile karşılamaya &ccedil;alışıyorlar. Kampta kalanlar kamp başkanı olarak Ahmad MİZAYEV'i belirlemişler.</font></p><p><font face="verdana,geneva" size="2">Ancak barınacak yer bulmaları ve seyrek aralıklarla gelen yardımlar yaşamaları i&ccedil;in yeterli değil. &Ouml;yle ki okul d&ouml;neminin yaklaşmasıyla &ouml;ğrencilerin kıyafetleri ve okul malzemeleri yeni bir ihtiyacı doğuruyor.</font></p>

Her günkü sıkıntılardan bir tanesi ve en önemlisi yiyecek problemi; hafta içleri günde sadece bir kez belediye tarafından yemek gönderiliyor.

Kampta fareler ve haşerat önemli sorunlardan birisi. Daha önce ilaçlanacağına dair söz verilmiş olmasına rağmen müspet bir gelişme olmamış. Binadan içeri girildiğinde boyası dökülmüş ve yer yer küflenmiş duvarlar dikkat çekiyor. Duvarların boyanması için bir miktar boyaya ihtiyaç duyuluyor.

Kampta sıkıntı yaratan diğer bir durum ise tuvaletler ve duşlar. Eski bir bina olması nedeni ile odalarda tuvalet ve banyo yok. Her katta ortak tuvalet ve banyo var. Bu nedenle bir katta erkek, bir katta bayan tuvaleti oluyor. Bu problemin giderilmesi ve katlardaki tuvaletlerin iki kısma ayrılması için çimento ve tuğlaya ihtiyaç var. Duş konusunda ise en büyük sıkıntı şofben eksikliği.

<p><font face="verdana,geneva" size="2">Her g&uuml;nk&uuml; sıkıntılardan bir tanesi ve en &ouml;nemlisi yiyecek problemi; hafta i&ccedil;leri g&uuml;nde sadece bir kez belediye tarafından yemek g&ouml;nderiliyor.</font></p><p><font face="verdana,geneva" size="2">Kampta fareler ve haşerat &ouml;nemli sorunlardan birisi. Daha &ouml;nce ila&ccedil;lanacağına dair s&ouml;z verilmiş olmasına rağmen m&uuml;spet bir gelişme olmamış. Binadan i&ccedil;eri girildiğinde boyası d&ouml;k&uuml;lm&uuml;ş ve yer yer k&uuml;flenmiş duvarlar dikkat &ccedil;ekiyor. Duvarların boyanması i&ccedil;in bir miktar boyaya ihtiya&ccedil; duyuluyor.</font></p><p><font face="verdana,geneva" size="2">Kampta sıkıntı yaratan diğer bir durum ise tuvaletler ve duşlar. Eski bir bina olması nedeni ile odalarda tuvalet ve banyo yok. Her katta ortak tuvalet ve banyo var. Bu nedenle bir katta erkek, bir katta bayan tuvaleti oluyor. Bu problemin giderilmesi ve katlardaki tuvaletlerin iki kısma ayrılması i&ccedil;in &ccedil;imento ve tuğlaya ihtiya&ccedil; var. Duş konusunda ise en b&uuml;y&uuml;k sıkıntı şofben eksikliği.</font></p>

Yaklaşan kış mevsimi ile birlikte kışlık giyecek ve ısınma problemi kapıda. Eski bir yurt olması sebebiyle kalorifer tesisatı ve kalorifer kazanı var. Ancak kazanın fuel oil ile çalışıyor olması problem. Bu sorunun giderilmesi için ya nakit para ya da fuel oile ihtiyaç var.

Biriken elektrik ve su faturaları da ayrı bir problem. Bu problemi çözmek için nakit paraya hatta kesin çözümü için burada kalan mültecilerin bir işe ihtiyacı var. Ne yazık ki, civardaki esnaf Çeçenler'e iş vermekten kaçınıyor.
 
Öyle acı ki kamptaki eksikler bu kadarla bitmiyor. Şu anda kampta buzbolabı ve çamaşır makinesi yok, en az iki tane buzdolabına ihtiyaç var. Kampta hiçbir sağlık malzemesinin olmaması mültecileri çok güç durumda bırakıyor ve hatta bazı durumlarda tedaviyi imkansızlaştırıyor.

Temizlik malzemesi ve çarşaf-nevresim takımı diğer ihtiyaçlar arasında...

Ramazan Ayı'nın yaklaşmasıyla mültecileri daha da zor günler bekliyor. Bunu farkeden Sakarya Alperen Ocakları bir yardım kampanyası başlattı. Mültecilerin ihtiyaçlarını yiyecek, giyecek, ilaç, iş gibi birkaç maddeyle sınırlamak mümkün değil. Bir insanın yaşaması için gereken tüm koşullar, onlar için de gerekli.

Öyle garipler ki; hayırseverlerin kendilerine uzanacak yardım elini bekliyorlar. Sizler de hiç kullanılmamış ya da az kullanılmış malzemelerle yapacağınız bağışlarla bu kampanyaya destek olabilir ve yüzlerini güldürebilirsiniz.

Yardım kampanyasına destek vermek istediğiniz takdirde Sakarya Alperen Ocakları Başkanı Erdem Ercan'a 0 535 2145354 nolu telefondan ulaşabilir, detaylı bilgi alabilir ve bağışlarınızı yapabilirsiniz.

Ayrıca bu kampanya www.sakaryarehberim.com tarafından da desteklenmektedir.

<p><font face="verdana,geneva" size="2">Yaklaşan kış mevsimi ile birlikte kışlık giyecek ve ısınma problemi kapıda. Eski bir yurt olması sebebiyle kalorifer tesisatı ve kalorifer kazanı var. Ancak kazanın fuel oil ile &ccedil;alışıyor olması problem. Bu sorunun giderilmesi i&ccedil;in ya nakit para ya da fuel oile ihtiya&ccedil; var.</font></p><p><font face="verdana,geneva" size="2">Biriken elektrik ve su faturaları da ayrı bir problem. Bu problemi &ccedil;&ouml;zmek i&ccedil;in nakit paraya hatta kesin &ccedil;&ouml;z&uuml;m&uuml; i&ccedil;in burada kalan m&uuml;ltecilerin bir işe ihtiyacı var. Ne yazık ki, civardaki esnaf &Ccedil;e&ccedil;enler'e iş vermekten ka&ccedil;ınıyor.<br />&nbsp;<br />&Ouml;yle acı ki kamptaki eksikler bu kadarla bitmiyor. Şu anda kampta buzbolabı ve &ccedil;amaşır makinesi yok, en az iki tane buzdolabına ihtiya&ccedil; var. Kampta hi&ccedil;bir sağlık malzemesinin olmaması m&uuml;ltecileri &ccedil;ok g&uuml;&ccedil; durumda bırakıyor ve hatta bazı durumlarda tedaviyi imkansızlaştırıyor.</font></p><p><font face="verdana,geneva" size="2">Temizlik malzemesi ve &ccedil;arşaf-nevresim takımı diğer ihtiya&ccedil;lar arasında...</font></p><p><font size="2"><font face="verdana,geneva"><font color="#cc0000">R</font><font color="#cc0000">amazan Ayı'nın yaklaşmasıyla m&uuml;ltecileri daha da zor g&uuml;nler bekliyor. Bunu farkeden Sakarya Alperen Ocakları bir yardım kampanyası başlattı. M&uuml;ltecilerin ihtiya&ccedil;larını yiyecek, giyecek, ila&ccedil;, iş gibi birka&ccedil; maddeyle sınırlamak m&uuml;mk&uuml;n değil. Bir insanın yaşaması i&ccedil;in gereken t&uuml;m koşullar, onlar i&ccedil;in de gerekli. </font></font></font></p><p><font face="verdana,geneva" size="2">&Ouml;yle garipler ki; hayırseverlerin kendilerine uzanacak yardım elini bekliyorlar. Sizler de hi&ccedil; kullanılmamış ya da az kullanılmış malzemelerle yapacağınız bağışlarla bu kampanyaya destek olabilir ve y&uuml;zlerini g&uuml;ld&uuml;rebilirsiniz. </font></p><p><font face="verdana,geneva" size="2">Yardım kampanyasına destek vermek istediğiniz takdirde <strong><font color="#cc0000">Sakarya Alperen Ocakları Başkanı Erdem Ercan'a 0 535 2145354</font></strong> <font color="#cc0000"><strong>nolu telefondan ulaşabilir,</strong></font> detaylı bilgi alabilir ve bağışlarınızı yapabilirsiniz.</font></p><p><font face="verdana,geneva" size="2">Ayrıca bu kampanya </font><a href="../../..//"><font face="verdana,geneva" size="2">www.sakaryarehberim.com</font></a><font face="verdana,geneva" size="2"> tarafından da desteklenmektedir.</font></p>
16 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]
570a7494c7b2e5b1e7cce89882aff618@