Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Makina Mühendisliği Kulübü'nce gerçekleştirilen 'Anlamak için engellerle 5 dakika' etkinliği çerçevesinde sağlam öğrenciler, tekerlekli sandalyeye binerek engelleri aşmaya çalıştı.
SAÜ Makina Mühendisliği Kulübü'nün bahar şenlikleri kapsamında düzenlediği 'anlamak için engellerle 5 dakika' etkinliğinde sağlam öğrenciler, 5 dakikalığına engelli olarak tekerlekli sandalyeye bindi. Öğrenciler kampüste oluşturulan yapay engelleri aşmaya çalışarak engellilerin günlük yaşamda karşılaştıkları sorunları yansıttı.
İlk olarak engellilerin banka gişesinde yaşadıkları sorunları gösteren öğrenciler, daha sonra engelli rampasını aşarak telefon kulübesine ulaşmaya çalıştı.
Rampayı çıkmakta zorlanan öğrenciler yardım almak zorunda kaldı. Çevredekilerin yardımıyla telefon kulübesine ulaşan öğrenciler, telefon avizesine uzanmakta zorlandı.
Öğrenciler son olarak mazgalı kaldırılan kanaldan geçmeye çalıştı. Kanaldan tek başlarına geçemeyen öğrenciler, çevredekilerin yardımıyla bu engeli aşabildi.
Anlayabilmek İçin Onlarla Yaşamak Lazım
Etkinliğin açılışında konuşan SAÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Durman, etkinliği bahar şenliklerinde şimdiye kadar yapılan en önemli etkinlik olarak gördüğünü söyledi. 'Engelli vatandaşların sorunlarını anlayabilmek için onlarla yaşamak lazım' diyen Rektör Durman; "Bazen hepimiz görüyoruz. Ama yaşamak apayrı bir olay. Dolayısıyla bu etkinliğin vatandaşlarımız ve özellikle öğrencilerimiz açısından önemli olduğunu düşünüyorum.Etkinlik öğrencilerimize engellerle karşılaştıklarında yaşamlarını nasıl sürdürecekleri konusunda bir fikir verecektir. Bu doğrultuda daha duyarlı olacaklardır. Bu etkinliğin amacı ve hedefi bu şekilde düşünülmüştür." dedi.
Kampüs alanında engelli vatandaşların ve öğrenciler için yaşanılabilir bir kampüs alanı sağlamaya çalıştıklarını kaydeden Durman, şunları söyledi: "Ufak engellerin dahi engelliler için ne tür zorluklar çıkarttığını görüyoruz. Bundan bizler de çok şey öğreniyoruz. Öncelikle üniversiteler, üniversite kampüsleri bu konuda topluma örmek olmak durumundadırlar. Dolayısıyla üniversite olarak bu konuda çok duyarlıyız."
SAÜ Makina Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Yrd.Doç.Dr. Yavuz Soydan, etkinliğin amacının engellilerin günlük hayatta özellikle şehir içinde ulaşımda karşılaştıkları problemleri, diğer engelsiz sağlam insanlara yaşayarak ve hissederek anlatmaya çalışmak olduğunu vurguladı.
Etkinlikle engelliler konusunda toplumsal duyarlılığı artırmak istediklerini bildiren Soydan; "Normal sağlam insanları engellilerin kullandığı tekerlekli sandalyeye bindiriyoruz. Değişik ortamlarda örneğin; bankada karşılaştığı engeli, telefon açarken karşılaştığı engeli, caddeden ve kaldırımdan geçerken karşılaştığı engelleri yaşayarak birebir göstermek istedik. Bunun için kampüste yapay engeller oluşturduk. Yapay engeller genelde bütün şehirlerde engellilerin yaşadıkları sorunlar." şeklinde konuştu.
Kan Ter İçinde Kaldı
Öte yandan 5 dakikalığına tekerlekli sandalyeye oturan Erkan Tunçbilek isimli öğrenci, engelleri aşarken çok zorlandığını dile getirdi.
Beş dakikalığına da olsa engellileri anlama fırsatı bulduğunu anlatan Tunçbilek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Hepimiz bu engellerle karşı karşıya kalabiliriz. Yaşlandığımızda da belki bu engeller karşımıza çıkacak. 5 dakika sonra da karşımıza çıkabilir. Her an engellerle karşı karşıya kalabilecek gibi yaşamalıyız. Ben engelli olmanın zorluğunu bir gram da olsa tattım. Gerçekten anladım. Bire bir empati yaptım. Engellilerin işi gerek fiziksel gerekse ruhsal açıdan çok zor. Allah yardımcıları olsun. Kan ter içinde kaldım."