Sakarya'da yüzde 80 özürlü rapüoru olmasına rağmen, işsiz kocasının tarım sigortalı görünmesi sebebiyle kanser hastası kadına özürlü maaşı bağlanmadı.
Başbakanlık Özürlüler Yüksek Kurulu üyesi Prof.Dr. Ali Seyyar, engelli maaşı bağlanırken kişinin sosyal güvencesinin olup olmadığına değil, gelir durumuna bakılması gerektiğini kaydetti.
Üç çocuk annesi Nagihan İyiyazıcı, 36 yaşında kanser hastası. Göğüs kanseri teşhisi konulan genç kadının hastalığı yayılarak karaciğer ve kemiklerini de etkilemeye başlamış. Şu anda kemoterapi görüyor. Elindeki iki rapor hastalığının ne kadar ilerlediğini açıkça gösteriyor. Sakarya Yenikent Devlet Hastanesi'nin verdiği rapora göre tüm vücut fonksiyonlarının yüzde 80'ini kaybetmiş. İstanbul Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü'nün sağlık durumu ile ilgili verdiği yazıda da 'Hastanın bu durumu hayatı tehdit edecek vasıftadır' deniliyor. Onu hastalığından çok içerisinde bulunduğu maddi zorluklar üzüyor. Komşularının yardımıyla geçinen genç kadın özürlü maaşı almak istiyor. Ancak kocasının sigortalı görünmesi gerekçesiyle maaş bağlanmıyor.
Sakarya'nın Akyazı İlçesi Pazarköy'de oturan Nagihan İyiyazıcı bir sene önce başlayan hastalığının giderek kötüleştiğini belirtiyor. 3 çocuğundan ikisinin orta öğretimde okuduğunu ifade eden İyiyazıcı, kocasının işsiz olduğunu dile getiriyor. Sağlık hizmetlerinden yararlanmak için kocasının tarım sigortası olduğunu dile getiren İyiyazıcı, "Şu anda sağlık primini de komşularımızın yardımıyla yatırıyoruz. Hastalanmadan önce kazak gibi şeyler satarak geçimimizi sağlıyordum. Hastalanınca onu da yapamıyorum. Şu anda başkalarının yardımıyla yaşıyoruz. Bu durum beni üzüyor. Beni hastalığım değil, yaşamak korkutuyor." diye konuşuyor.
Kimseye Yük Olmak İstemiyorum
Başkalarına yük olmamak için engelli raporu aldığını, ancak kocasının tarım sigortası olması sebebiyle engelli maaşı bağlanmadığını vurgulayan İyiyazıcı, "Raporlar ortada. Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü'ne gittim. Ayrıca Akyazı Kaymakamlığı Mal Müdürlüğü'ne de gittim. Eşimin tarım sigortası sebebiyle engelli maaşı almam için başvurum kabul edilmedi. Hiçbir gelirim yok. Ben başkalarının yardımı yerine engelli maaşı alarak kimseye yük olmak istemiyorum. Gelsinler durumumuzu incelesinler ve ona göre karar versinler. Tarım sigortamız da olmasa sağlık giderlerimi nasıl karşılarım. Kanser pahalı bir tedavi gerektiriyor." ifadelerini kullanıyor.
Sakarya Sosyal Hizmetler İl Müdürü Ali İnan ise hastane raporunda yüzde 80 engelli yazılsa bile, raporun "ağır özürlü" bölümüne 'hayır' yazılması sebebiyle İyiyazıcı'nın talebinin reddedildiğini söyledi.
Yenikent Devlet Hastanesi'nden yapılan açıklamada ise kişinin yeme, içme, giyinme gibi ihtiyaçlarını kendisi yapamadığı taktirde 'ağır özürlü' kısmına 'evet' yazıldığını, ancak İyiyazıcı'nın bu tür ihtiyaçlarını kendisinin karşıladığı bildirildi.
Prof Dr. Seyyar : Maaş Bağlanması Gerekir
Başbakanlık Özürlüler Yüksek Kurulu üyesi Prof.Dr. Ali Seyyar, söz konusu kişinin kanunda belirtilen kadar geliri olmadığını belirterek, hastaya engelli maaşı bağlanması gerektiğini kaydetti. 2022 sayılı yasaya göre engelli maaşı bağlanırken kişinin sosyal güvencesi olup olmadığına değil, gelir durumuna bakıldığını belirten Seyyar, "Burada keyfi bir durum söz konusu. Kişinin sosyal güvencesine bakılarak talebi reddedilmiş. Hatanın düzeltilerek kanser hastası kadına engelli maaşı bağlanmalı. Başkalarının yardımıyla geçinen, geliri olmayan kişiler sosyal güvenlik şemsiyesi altında olsalar bile engelli maaşı alırlar." bilgisini verdi.