Op. Dr. Özgür ÇOT, kapalı ameliyatlar hakkında bilgi verdi

Özel Adatıp Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Özgür ÇOT, kapalı ameliyatlar hakkında bilgilendirdi.

20 yıldır artarak kullanılıyor

Tanım olarak, kapalı ameliyatla rahmin vücut dışına alınması operasyonu olan, Laparoskopik histerektomi son 20 yıldır artarak kullanılmaktadır. Günümüzde sezaryandan sonra en sık uygulanan ikinci operasyondur. Her yıl ortalama Amerika Birleşik Devletleri’nde 600 bin, İngiltere’de 80 bin ve Fransada 72 bin hasta histerektomi olmaktadır. Ülkemizde ise istatistiklerle ilgili kapsamlı bir çalışma yapılmamasına rağmen, Laparoskopik histerektomi ile uterus (rahim) alınması hem ülkemizde hem şehrimizde yaygınlaşmaktadır.

Laparoskopik yöntemle 9 cm’lik miyom aldı

Özel Adatıp Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Özgür ÇOT laparoskopik cerrahi yöntemiyle, 9 cm’lik bir miyomla birlikte tıbbi gerekçelerle hastanın bilgisi dahilinde rahminin de başarılı bir operasyonla alındığını belirtti.

Hastanın ameliyata zaten daha önceden karar vermiş olduğunu söyleyen Op. Dr. Özgür ÇOT, hastanın laparoskopik (kapalı) yöntemi tercih ettiği için kendilerine geldiğini ifade etti. “Laparoskopik cerrahi artık dünyada tercih edilen ilk yöntemdir. Bizde de bu cerrahi işlem, uygun hastalara başarıyla yapılmaktadır” diyen, Op. Dr. Özgür ÇOT sözlerine şu şekilde devam etti: “Laparoskopik cerrahinin hasta açısından çok fazla avantajı bulunmaktadır. En başta kanama miktarı azdır ve ameliyat sonrası toparlanma süresi açık cerrahiye göre yarı yarıya daha kısadır. Ameliyat sonrası ağrı çok daha az olur. Hasta iş hayatına çok daha kısa sürede döner. Ayrıca kozmetik olarak çok daha az yara izi kalır ve yaranın enfeksiyon kapma ihtimali daha düşüktür.”

“Çok daha az ağrı olur”

Laparoskopik cerrahide ameliyat sonrası ağrılarında çok daha az olduğunu ve bu vesileyle hastanın iş hayatına kısa sürede döndüğünü ifade eden Op. Dr. Özgür ÇOT özellikle adet kanamaları düzensiz olan ve kanama miktarı fazla olan kadın hastalarda miyom olma ihtimalinin bulunduğunu ve bu rahatsızlıkların tedavisinin olduğunun bilinmesi gerektiğini söyledi. Op. Dr. Özgür ÇOT, “Her kadın yıllık jinekolojik muaeyenelerini yaptırmalıdır; çünkü bu kontrollerle gizli kalmış, semptom vermeyen rahatsızlıklar saptanabilir” dedi.

9 yıl önce
MSDS (Malzeme güvenlik bilgi formu hazırlama)
dil hakkında