Sakarya\'da tüketicilerin organik ürünlere karşı olan tutum ve organik ürünlerle ilgili düşüncelerinin ortaya çıkarılmasına yönelik yapılan bir araştırmada, kadınların erkeklere kıyasla organik ürünlerde denetime daha fazla önem verdikleri ortaya çıktı.
Artan teknolojik gelişmelerle birlikte ortaya çıkan çevresel kirlenme kendini gıda zincirinde de hissettiriyor. Hormonlu ve genetik yapısı değiştirilen gıdalar insan sağlığı açısından ciddi sorunlara neden oluyor. Bu sebeple, doğal yollarla üretilmeye çalışılan ve insan sağlığı açısından yan etkisi olmayan organik ürünlere olan talep gün geçtikçe artıyor.
Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı\'nca tüketicilerin organik ürün tüketim eğilimlerinin belirlenmesine yönelik tez çalışması yapıldı. Araştırma Sakarya\'da yapıldı. Organik ürün pazarlarında 250 tüketiciye karşılıklı görüşme yolu ile anket uygulandı. Araştırma anketine katılan katılımcıların yüzde 65’ini kadınlar, yüzde 35’ini erkekler oluşturdu.
Katılımcıların yüzde 37’si 26-35 yaş aralığındayken, eğitim düzeyinde ise yüzde 39\'u lise, yüzde 23\'ü önlisans ve yüzde 22\'si ise üniversite ağırlıklı tüketiciler yer aldı. Gelir açısından incelendiğinde, katılımcıların yüzde 24’ü asgari ücret, yüzde 38\'i ise 1000-3000 TL ile 3000 TL ve daha fazla gelire sahip olanlardan oluştu. Çalışmada, organik ürünlerin tüketim sıklıklarının gelir düzeyindeki yükselişe bağlı olarak arttığı görüldü. Tüketicilerin gelir düzeyinin tüketim sıklığını etkilediği, gelir düzeyine bağlı olarak tüketim sıklıklarının değiştiği sonucu ortaya çıktı.
Araştırmaya göre hafta da bir tüketim sıklığı alt gelir gruplarında da söz konusuyken organik ürün tüketmeyenlerin oranı ise alt gelir gruplarında yüksek. Sürekli organik ürün alışverişi yapan tüketici sınıfları 1000-3000 TL ve 3000TL ve daha fazla gelire sahip olan tüketicilerden oluşuyor. Kadınlar erkeklere kıyasla organik ürünlerde denetime yüzde 26,8 oranında fazla önem verirken,organik ürünleri erkeklere göre yüzde 32 oranında daha güvenilir buluyor.
Tüketicilerin yüzde 77,6’sı organik ürünlerin geleneksel gıda olarak nitelendiriyor. Çalışma raporunda bu durumun tüketicilerin organik gıdalar hakkında bilgilerinin eksik olduğunu gösterdiği vurgulanıyor. Ayrıca ankete katılanların yüzde 41.2’si fiyatların yüksek olmasının tercihlerini olumsuz etkilediğini belirtti. Çalışmanın sonuç bölümünde tüketicilerin gelir düzeyleri arttıkça, organik ürünlere olan taleplerinin arttığı, organik ürünleri alım yerlerinin değiştiği, otel-motel ve restoranlarda organik menüleri tercih ettikleri ve organik ürünlere ekstra ödeme yapmayı kabul ettikleri ifade edildi.