Adapazarı Orman Bölge Müdürü Hasan Yıldız, Geyve işletme müdürlüğüne bağlı Akdoğan, Gümüşdere, Pamukova, Taraklı orman işletme şefliklerinin kendi bölgelerinde 2008 yılının ilk 4 ayında toplam 10 kişiye yasak ormanlık alanlarda hayvan otlatmaktan dolayı ceza kesildiğini bildirdi.
Yıldız, bir keçi için uygulanan cezanın 8 YTL’ den başladığını ve suçun otlatılan sahanın koruma altında olup olmadığı, gençleştirme sahası içerisine girip girmediği, bölgenin yangın için riskli olup olmadığı ve bu suçu işleyenlerin orman köylüsü olup olmadığı gibi hususlara bakılarak değişkenlik arz ettiğini belirtti.
Orman Bölge Müdür Hasan Yıldız, ‘Orman Kanunun 19.maddesine göre Ağaçlandırılmış sahaların korunması için hayvan otlatılması yasaklanmıştır. Keçi başta olmak üzere orman sahalarına hayvan sokanlara cezai işlem uygulanacaktır. Aynı kanuna göre yangın görmüş alanlar ile gençleştirilmeye ayrılan veya ağaçlandırılmış sahalarda hiçbir şekilde hayvan otlatılamaz’ dedi.
Yıldız, ‘Akdoğan, Gümüşdere, Pamukova, Taraklı’da Orman Kanunun 19.maddesine göre ormanlık alanlarda hayvan otlatan 10 kişiye cezai işlem uygulanıp 681 adet hayvana el konulmuştur. Vatandaşlarımızın bu tür cezai müeyyidelerle karşılaşmamaları için kesinlikle ormanlık alanlara hayvanlarını sokmamalarını, gençleştirilme yapılan yerlerde hayvan otlatmamalarını istiyoruz’ dedi.
DUMANSIZ YANGIN
Adapazarı Orman Bölge Müdür Hasan Yıldız, yaptığı açıklamanın devamında ‘Otlatma esnasında ormana en çok zararı dokunan hayvan keçidir.Çünkü bütün ağaç türlerinin yaprak,tomurcuk,sürgün ve hatta kabuklarını ayrım yapmadan yer.Özellikle fidanların tomurcuk ve sürgünlerinin önde gelen düşmanıdır.Keçilerin çiğnemesiyle sıkı ve ağır topraklar daha da sıkılaşır.Toprağın havalanma durumu ve su geçirgenliği azalır.Sonuçta erozyon artar..Keçi zararlarının önüne geçmenin tek yolu keçiyi ormandan uzak tutmaktır.Ormanları keçi zararından kurtarmak için, orman köylülerini alternatif geçim kaynaklarına yönlendirmek gerektiğini ifade etti.