Ortadoğu’da Siyaset ve Toplum Kongresi Sürüyor

Ortadoğu’da Siyaset ve Toplum Kongresi Sürüyor

Sakarya Üniversitesi Ortadoğu Enstitüsü tarafından bu yıl 3’üncüsü düzenlenen “Ortadoğu’da Siyaset ve Toplum Kongresi” devam ediyor.

SAÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde yapılan açılış oturumu ve birinci gün oturumlarında Ortadoğu’daki siyasi gelişmeler ile din ve toplum ilişkisi, araştırmacılar, akademisyenler ile uzman katılımcılarla detaylı bir şekilde tartışıldı.

Tunus eski Dışişleri Bakanı Refik Abdusselam’ın başkanlığını yaptığı açılış paneline, Irak eski Başbakan Yardımcısı Tarık Haşimi, Mısır eski Enformasyon Bakanı Salah Abdül Maksut, Libya eski Başbakan Yardımcısı Avad el-Barasi ve Suriye Geçici Hükümeti eski Başbakanı Ahmed Tumah katıldı.

Açılış oturumu Irak eski Başbakan Yardımcısı Tarık Haşimi:

“Ortadoğu’da Siyasi Dönüşümler” başlıklı panelde konuşan Irak eski Başbakan Yardımcısı Tarık Haşimi, Irak'taki depremin asıl sorumlusunun İran olduğunu belirterek, “Samarra katliamı Irak'ın kara günüdür. İran'ın burada provokasyonlarla iç çatışmayı alevlendirdiği gündür” dedi. Iraklı siyasilerin Irak’ın Başika’daki egemenliğinin zedelendiğini söylediklerini aktaran Haşimi, “Hangi egemenlikten bahsediyorsunuz? ABD’nin ve diğer güçlerin buradaki varlığına ses çıkarmadılar. Şimdi Türkiye için bunları söyleyebiliyorlar. Türkiye’nin Irak’ta milli güvenliği açısından haklı gerekçeleri var. Türkiye baskılara boyun eğmemeli ve Musul'un kurtarılmasında ciddi rol oynamalı. Türkiye'nin gizli bir ajandası yoktur” ifadelerini kullandı.

Açılış oturumu Suriye Geçici Hükümeti eski Başbakanı Ahmed Tumah:

Tumah konuşmasında, “İki farklı halk değiliz, tek ümmetiz. Ortak ve derin bir tarihimiz var. Türk ordusu tarihte bizi kurtardı. Suriye’de birçok Osmanlı ve Türk eserleri görmek mümkün. Bunlar iyi ilişkilerin bir göstergesidir. suriye sizin de ülkeniz. Suriye sorunu aynı zamanda sizin de sorununuzdur. suriye krizi ileride bir dünya savaşına neden olabilir. Bu nedenle adil bir çözüm bulunmalıdır” ifadelerini kullandı.

Açılış oturumu Mısır eski Enformasyon Bakanı Salah Abdül Maksut:


Salah Abdül Maksut, Mısır’da 25 Ocak 2011'de eski rejimin yıkıldığını, yerine meşruiyetini halktan alan bir yönetimin geçtiğini söyledi. Abdül Maksut, “Bazıları Mübarek'i indirmemizi devrim değil dalga olarak tanımlıyor. Ancak bu bizim için diktatörlüğü bitiren devrimdir. 2012'de İsrail'in Gazze'ye saldırıları Mursi ve Erdoğan'ın güçlü mesajları sayesinde durdurulmuştur” diye konuştu.

Libya eski Başbakan Yardımcısı Avad el-Barasi:

Avad el-Barasi, konuşmasında Libya’da devrik lider Muammer Kaddafi'nin 42 yıllık iktidarına son veren 17 Şubat Devrimi sürecinde yaşananları anlattı. Libya'da kutuplaşmanın halen devam ettiğine işaret eden el-Barasi, petrol ihracatının kısıtlanmasından dolayı bu yıl 100 milyon dolar zarar ettiklerini, uzlaşı olması gerektiğini söyledi.

Burhaneddin Duran: “ABD’ye kimse hesap soramıyor”

Birinci oturumda konuşan SETA’dan Prof. Dr. Burhaneddin Duran, “15 Temmuz Darbesi ve Türkiye’nin Geleceği” konulu bir konuşma yaptı. Prof. Dr. Duran, özetle şunları söyledi: “Söz konusu ABD olunca kimse hesap soramıyor. Hata yaptık deyip geçiyorlar ki yeni hatalar yapabilsinler. Bush dönemindeki saldırgan ABD müdahaleciliği, Obama döneminde seçmece müdahaleciliğe dönüştü. Müttefiklerinizin sizin terör örgütü olarak gördüğünüz yapıları başka kılıflarla desteklediği bir dönemde Türk demokrasisinin dikensiz gül bahçesi olması beklenemez. Türkiye'nin müttefiklerinin PKK'ya umarsızca destek olduğu bir ortamda çözüm süreci rasyonel değildir.”

Oturumun devamında Tennessee Üniversitesi’nden Prof. Dr. Michael M. Gunter, “Turgut Özal’ın Kürt Sorunu Girişimlerini Anımsama”, Soltan Qaboos Üniversitesi’nden Mahmut Cüneyt Yenigün, “Ortadoğu’da Çatışma Çözümü: Mezhep Komşuluğu”, Doha Institute&University of Manchester’dan Yousef Choueiri “Arap Kimliğinin Gaipliği”, Tripoli Üniversitesi’nden Raafat Al-Mikati “Çok Kültürlü Toplumlarda Din”, Georgetown Üniversitesi’nden Abdullah Al-Arian “Tarihin Yükü ve Siyasal İslam’ın Geleceği”, The London School of Economics and  Political  Science’dan Katerina Dalacoura “2011 Sonrası Ortadoğu’nun Gidişatı ve Uluslararası İlişkileri” başlıklı konuşmalar yaptılar.

Diğer oturumda ise Qatar Üniversitesi’nden Nayef Nahar Al-Shamari “Rusya ABD'nin Ortadoğu’daki Gücünü Kırmayı Başarabilir mi?”, International Imam Khomeini Üniversitesi’nden Abbas Hashemi “Yeni Nükleer Anlaşma ve İran’ın Ortadoğu Stratejisine Etkisi”, Yıldız Teknik Üniversitesi’nden Nurşin Ateşoğlu Güney, “Değişen Ortadoğu’da Türkiye-İsrail İlişkileri” başlıklı konuşmalar yaptılar.
Ortadoğu’da Siyaset ve Toplum Kongresi Sürüyor
Ortadoğu’da Siyaset ve Toplum Kongresi Sürüyor
8 yıl önce
adapazarı siyaset dergileri
Yorumlar
[İlk yorum yapan siz olun]
005dd20cc27ddf3b0e1c4982fcfbdb2e@