Osmanlı Eserlerinin Envanteri Çıkarılacak

Türk ve Suriyeli Öğretim Üyeleri, Suriye'deki Osmanlı Eserlerinin Envanterini Çıkarıyor.


 8 ay sürecek çalışma sonunda eserler, Türkçe ve Arapça olarak kitaplaştırılacak. Ayrıca, eserlerle ilgili belgesel film hazırlanacak.
Devlet Planlama Teşkilatı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın desteklediği çalışmayı Gaziantep Üniversitesi (GAZÜ) üstlendi.

Halep Üniversitesi, tarih, coğrafya ve mimarlık fakültesi öğretim üyelerinin de katılacağı çalışma sonunda iki ülke arasındaki kültürel altyapının sağlamlaştırılması amaçlanıyor. Çalışma sonunda, eserin hangi paftada, hangi adada ve hangi mahallede kimler tarafından yaptırıldığı ve şimdiki durumu hakkında bilgiler kayda geçecek.

Proje Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Halil İbrahim Yakar, Halep'in hemen her sokağında Osmanlı eseri görmenin mümkün olduğunu söyledi.

Halep'in mimari dokusunda Osmanlının ayrı bir yeri olduğunu anlatan Yakar, Halep'te çok sayıda; han, hamam, kervansaray, medrese, Mevlevihane ve çarşı olduğunu dile getirdi.

Yakar, çalışma kapsamında, Memlukiler ve Selçuklular tarafından yaptırılan daha sonra Osmanlı tarafında tadil edilen eserlerinde inceleneceğini belirtti.

Osmanlının Suriye'ye, 1516 yılında girdiğini hatırlatan Yakar, şu bilgileri veriyor: "Halep, ticaret merkezi bir yer. 1516 sonra Osmanlı Halep'e ayrı bir önem vermiş. İstanbul başkent. Halep ticaret başkenti ve Mısır da kültür başkenti olmuş. Osmanlının 3 önemli şehrinden biri Halep'tir. Bilad-ı Şam diye anılan bölgenin ticari merkezi Halep olmuş. Mısır ise kültür merkezi olarak algılanmış. Türkiye ve Suriye arasındaki siyasi ilişkiler artınca kültürel çalışmalarda hız kazandı. Halep'te yapılacak bu çalışma ikili ilişkilerin bir devamıdır."

ESERLER FOTOĞRAFLANDIKTAN SONRA TÜRKÇE VE ARAPÇA BİR KİTAP HAZIRLANACAK

Envanteri çıkarılan eserler fotoğraflandıktan sonra Türkçe ve Arapça bir kitap hazırlanacak. Kitapta, tarihi eserlerin özellikleri ve menkıbelerine yer verilecek. Ayrıca, belgesel film hazırlanarak tarihi eserlerin dünü ve bugünü anlatılacak.

Yaklaşık 8 ay sürmesi beklenen çalışmaya Halep Üniversitesi, tarih, coğrafya ve mimarlık fakültesinden öğretim üyeleri de destek verecek.

Envantere girecek tarihi eserlerden birisi de Halep'teki Mevlevihane binası. 1924 yılında tekke ve zaviyeler Türkiye'de kapatılınca çoğu Mevlevi şeyhi ve müridi Halep'e yerleşti.

Mevlevi kültürü 1945 yılına kadar Halep'te devam etti. Mevlevihane şu anda metruk bir halde bulunuyor.

15 yıl önce
sakarya osmanlı giyim
Yorumlar
[İlk yorum yapan siz olun]
75326f3f77105b2918af8d7920062596@