Türk –İş Genel Sekreteri ve Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak, otomotivden beyaz eşyaya, elektronikten demir çeliğe kadar metal sektöründe çalışan 115 bin işçi için grev kararı alındığını açıklayarak, "Biz artık grev sürecine girdik. Greve girmek için yasal süreç başlamıştır" dedi.
Türk – İş Genel Sekreteri ve Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak, Metal Sanayicileri İşveren Sendikası (MESS) ile yürütülen toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin çıkmaza girdiğini ve grev kararı alındığını ve bu kararın 60 gün içinde uygulamaya geçebileceğini açıkladı.
Türk-İş Genel Sekreteri ve Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak dün yaptığı açıklamada, aralarında milli tank Altay Projesi\'nin gerçekleştiği bin 900 işçinin çalıştığı Otokar Fabrikası\'nın da aralarında bulunduğu işyerleri için grev kararı alındığını duyurdu.
Sözleşmeden 98 bini Türk Metal üyesi olmak üzere toplamda 115 bin metal işçisinin yararlanacağını belirten Kavlak, “Sözleşme yapacak sanayi kuruluşları arasında, Renault, Tofaş, Arçelik, Otokar, Karsan, Mercedes Benz, MAN, Ford Otosan, BSH Ev Aletleri, Hema Endüstri, Compenanta, Türk Traktör, Delphi, Çolakoğlu, Borusan Mannesman, İçdaş gibi büyük işyerleri var” dedi.
"Görüşmeler 9 Ocak\'ta başladı
Kavlak, TÜRK-İŞ 1. Bölge Temsilciliği’nde düzenlediği basın toplantısında, metal sektöründe, otomotivden beyaz eşyaya, elektronikten demir-çeliğe kadar Türkiye’nin en büyük fabrikalarında çalışan 98 bin Türk Metal üyesi işçi adına, Metal Sanayicileri İşveren Sendikası (MESS) ile yürüttükleri Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmelerinin anlaşmazlıkla sonuçlandığını söyledi. Sendikalarının, MESS ile grup toplu iş sözleşmesinin yürürlük tarihinin 1 Eylül 2012 olduğunu belirten Kavlak, ancak görüşmelere 9 Ocak\'ta başlanabildiğini söyledi.
Sözleşme yapacak kuruluşlar arasında
Bu sözleşmenin, Türkiye’de bağıtlanan en büyük ve önemli toplu iş sözleşmesi olduğuna dikkati çeken Kavlak, “Otomotiv, beyaz eşya, elektronik ve demir çelik sanayisini yakından ilgilendirdiği gibi, diğer büyük sektörleri, hatta kamu kesimi toplu iş sözleşmelerini de yakından ilgilendirmektedir. Sözleşmeden 98 bini Türk Metal üyesi olmak üzere toplamda 115 bin metal işçisi yararlanacak. Sözleşme yapacak sanayi kuruluşları arasında, Renault, Tofaş, Arçelik, Otokar, Karsan, Mercedes Benz, MAN, Ford Otosan, BSH Ev Aletleri, Hema Endüstri, Compenanta, Türk Traktör, Delphi, Çolakoğlu, Borusan Mannesman, İçdaş gibi büyük işyerleri var” açıklamasında bulundu.
"40 kuruş iyileştirme istendi"
Kavlak, MESS’in, sözleşmenin ücret artışı maddelerinin görüşülmesi sırasında, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı altı aylık yüzde 1.14’lük enflasyon oranını gündeme getirdiğini söyledi. Sendikanın, ücret artışı talebini kabul etmediğini açıklayan Kavlak, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Türk Metal Sendikası bu sözleşmede, öncelikle saat ücreti 5.50 TL’nin altında olan üyelerine 5.50 TL’yi aşmamak üzere 40 kuruş iyileştirme istemiş, bundan sonra da ilk altı aylık dönem için herkese yüzde 18 ücret zammı talep etmiştir. Ayrıca, ülkemizde ilk kez yeni bir düzenlemeyle, tüm üyelerimiz için bireysel emeklilik sistemi kurulmasını istemiş ve bu sistem için işverenlerin ve Sendikamızın ortak katkısını hedeflemiştir.”
"İlk 6 ay için ücret zammı yüzde 4.6 teklif etti"
Kavlak, buna karşılık MESS’in ise düşük ücretleri iyileştirmeye hiç yanaşmadığını, geriye dönük gerçekleşen 6 aylık enflasyonun yüzde 1.14 olduğunu anlattığını, ilk altı aylık dönem zammı olarak enflasyonun üzerinde zam teklif edeceklerini söylediğini ve ilk 6 aylık ücret zammı olarak yüzde 4.6 teklif ettiğini bildirdi. MESS’in, 2, 3 ve 4’üncü altı aylık ücret zam dönemleri ve sosyal yardımların 2’nci yılı için ise herhangi bir teklifte bulunmadığını söyleyen Kavlak, tekliflerini bilahare yapacaklarını belirttiklerini söyledi. Kavlak, “Yine MESS, geriye doğru gerçekleşen yıllık yüzde 8.88 enflasyona karşı, bizim sosyal haklarda birinci yıla yüzde 24 zam isteğimize karşı yüzde 9 önermiştir” dedi.
"MESS, BES\'i reddetti"
MESS’in, önerilen BES sistemini de reddettiğini açıklayan Kavlak, “Bireysel Emeklilik Sistemi Ödentisi başlıklı yeni madde teklifi de MESS tarafından bireysel tasarruflara katkıda bulunamayacaklarını belirterek reddedilmiştir” açıklamasında bulundu. MESS’in, her ay ücretlerle birlikte ödenen 10 günlük ikramiyelerin de bundan böyle artık sadece fiili çalışmaya denk düşen miktarı kadarını ödemeyi teklif ettiğini söyleyen Kavlak, “Yani ücretli ve ücretsiz her türlü izinde, istirahat hallerinde veya başka nedenlerle fiilen çalışılmayan günlere isabet eden miktarı ödemek istemediğini belirtmiştir” dedi. Kavlak, MESS’in karşı teklif olarak verdiği “İşin Düzenlenmesi” başlıklı maddeyle, esnek çalışma modellerinin tümünün en üst düzeyde uygulanmasını sözleşme masasına getirdiğini vurgulayarak, “Tüm bu gelişmeler üzerine, 4 Mart 2013 günü yapılan 6. oturumdan sonra anlaşma sağlanamamış ve uyuşmazlık zaptı tutulmuştur. Yasa gereği atanan resmi arabulucu da raporunu vermiştir ve o aşama da geride kalmıştır. Bu nedenle sendikamız, uyuşmazlık zaptının tutulduğu tarihten itibaren yasal ve meşru eylemlere başlamıştır” dedi.
227 iş yerinde fazla mesai kaldırıldı
Üyeleri bulunan metal işçilerinin, MESS sözleşmesine muhatap 227 işyerini eylem alanına çevirdiğini ve haklı taleplerini dile getirdiğini söyleyen Kavlak, “Her Çarşamba günü kitlesel olarak yaptığımız basın açıklamaları, işyerlerine geç girişler ve çıkışların yanı sıra, en etkili eylemimiz, metal sanayine dayalı 227 işyerinde fazla mesailerin kaldırılması olmuştur. Metal işçileri fazla mesaiye kalmama haklarını halen kullanmaktadır. Metal işçisi için sözün bittiği yere gelinmiş,bu kararlarla, üretimden gelen gücümüzü gösterme zamanı başlamıştır” dedi. Geçen hafta MESS’in olağan genel kurulunun toplandığını ve taleplerini orada da dile getirdiklerini söyleyen Kavlak, “İşverenlerimize, taleplerimizi tekrar tekrar anlattım.Türk Metal\'in temel ilkesinin, ‘üretmek, kazanmak, kazandırmak’ olduğunu, bu ilkemizin, birlikte üretme ve birlikte paylaşma irademizi ifade etiğini söyledim” dedi.
"Bize teklif edilen günde 2 TL"
Metal işçilerinin mağdur olduğunu vurgulayan Kavlak, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Çünkü bu en önemli sektörde ortalama brüt ücret ne yazık ki hala 1400 TL. Oysa biz son 10 yılın en iyi sözleşmelerini imzaladık. Buna rağmen ortalama ücret bir türlü artmadı, artmıyor.Çünkü tam bir hastalığa dönüşen işçi sirkülasyonu ile ortalama ücretler sürekli azalıyor. Bize teklif edilen günde sadece 2 TL.”
"Grev süreci başladı"
MESS’in tutumunun, üzerinde anlaşılabilecek bir tutum olmadığını savunan Kavlak, sendika başkanları kurulunun, Cuma günü olağanüstü toplanarak yeni eylem kararları aldığını açıklayarak, “Bu kararlar bugünden itibaren hayata geçirilecektir. Eylemlerimiz her gün devam edecektir.Sendikamız Yönetim Kurulu, bugün itibariyle grev kararını almıştır.Evet, biz artık grev sürecine girdik.Çünkü masada anlaşamadık. Çünkü uzattığımız eli işverenler geri çevirdi. Bundan sonra olacakların sorumluluğu işverenlere aittir” dedi.
"Gelin uzlaşalım"
Konuşmasında uzlaşma çağrısında da bulan Kavlak, “Hala vakit varken, gelin taleplerimizi kabul edin. Gelin el sıkışalım.Hala vakit varken, gelin uzlaşalım” diye seslendi. Başka yolun kalmadığında, grevin tek seçenek olduğunda, grev gömleğini giymekten çekinmeyeceklerini belirten Kavlak, “Ne kadar ağır olursa olsun, bedel ödemeye hazırız. Kimseye bedel ödetmeyin, kimse bedel ödemek zorunda kalmasın” uyarısında bulundu.
60 güne kadar yemek yememe, sakal bırakma gibi eylemler yapılacak
Açıklamasının ardından gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Kavlak, bir soru üzerine, “60 gün içinde grev uygulama kararı alabileceğiz. Bugünden itibaren her gün sözleşme bitene kadar işyerlerinde işi bırakma, yemek yememe, vardiya giriş çıkışlarında oturma, sakal bırakma gibi eylemler yapılacak” yanıtını verdi. Kavlak, esnek çalışma modellerini sendikacılıkla bağdaştıramadıklarını ve böyle bir teklifi asla kabul edemeyeceklerini belirterek, “Gerekirse bu maddeler için greve gidilir” mesajını verdi.