Otomotiv Endüstrisi Hurda İndirimini Bekliyor

Uludağ Taşıt Araçları ve Yan Sanayi İhracatçıları Birliği (UTAYSİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Sünneli, "Otomotiv endüstrisinin yaşamakta olduğu sıkıntılı dönemin daha da derinleşerek yeni bir kriz boyutuna ulaşmaması için hurda indirimi konusunda ısrarcıyız" dedi.

Otomotiv endüstrisi, sona eren ÖTV indiriminin ardından sektörü rahatlatacak kararların açıklanması gerektiğini, aksi halde yaşanması olası sıkıntılı dönemin daha da derinleşerek yeni bir kriz boyutuna ulaşabileceği üzerinde durdu. Özellikle hurda indirimi üzerinde yoğunlaşan sektör temsilcileri, bunun gerçekleşmemesi halinde istenmese de fabrikaların üretimlerini durdurmalarının, ücretsiz izinlerin, yeni işçi çıkartmalarının söz konusu olabileceğini duyurdu.

UTAYSİB Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Sünneli, sektörle ilgili kulaklarının Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nun vereceği kararda olduğunun altını çizerek, "ÖTV indirimi uygulamasının uzatılıp uzatılmayacağı ve hurda indirimi mekanizmasının devreye girip girmeyeceği yönündeki açıklamaları merakla bekliyoruz. Ayrıca ticari araçlara da KDV indirimine gidilmesi sektörü büyük ölçüde rahatlatacaktır. Bu konu da ihmal edilmemelidir. Otomobil pazarında yüzde 45'e varan düzeyde bir daralma olduğunu biliyoruz. Yine otomotiv ürünleri ihracatındaki gerileme uzun süredir devam eden bir durum. Otomotiv ana ve yan sanayindeki üreticiler ile ihracatçılar artık ne yapacaklarını bilememektedir" şeklinde konuştu.

"HURDA İNDİRİMİNDE ISRARCIYIZ"

Türkiye'de 20 yaşın üzerinde 2.8 milyon adet, 27 yaşın üzerinde de 1.6 milyon adet araç bulunduğunu hatırlatan Sünneli, hurda indirimi uygulamasıyla ömürlerini tamamlamış bu araçların değişiminin teşvik edilerek Türk otomotiv endüstrisine beklenen canlanmanın sağlanacağını vurguladı.

16 yaşın üzerindeki araçlara uygulanacak hurda indirimi üzerinde duran Sünneli, "Hurda indirimi konusunda ısrarcıyız. Ayrıca ticari araçların da yatırım malı kabul edilip onlar için de KDV indirimi kararının uygulamaya konulması Türk otomotiv endüstrisini büyük ölçüde rahatlatacaktır. Aksi halde otomotiv endüstrisinin yaşamakta olduğu sıkıntılı dönem daha da derinleşerek yeni bir kriz boyutuna ulaşabilecektir. Bu istenmese de fabrikaların üretimlerini durdurmaları, ücretsiz izinler, yeni işçi çıkartmaları anlamına gelecektir" dedi.

"16 YAŞ ARAÇLARA KDV MUAFİYETİ GELSİN"

TAYSAD Başkanı Ömer Burhanoğlu ise Kyoto anlaşması, karbon emisyon oranlarındaki beklentiler, kaza istatistiklerinde ticari araç oranı ve yaşı, ölüm risk faktörü gibi değerlendirmelerde Türkiye'nin ön sıralarda bulunduğunu hatırlatarak, özellikle 16 yaş üstü ticari araçlar için aracını hurdaya teslim edenlerin KDV muafiyetiyle yeni araç almasının sağlanmasını beklediklerini söyleyerek şöyle devam etti:

"Bu sayede olumsuz sosyal etkenlerin düzeltileceği gibi, ekonomik olarak hareketlenme sağlanacak, satışları sıfıra yaklaşan ve hiçbir şekilde vergi toplanmayan bu sektörde KDV dışında tüm ara malı, yan sanayi ve satış sonrası hizmetlerin KDV'leri ve kurumsal vergileri alınacağı gibi SSK primlerinde de artış olacak, devletimizde eksik çalışma ödeneği harcamasında bulunmak zorunda kalmayacaktır. Zira birçok ticari araç üreticisi ana sanayi firmalarımızda yılbaşından bugüne çalışma yüzde 10'lara düşmüş, dolayısıyla yan sanayimizde de kapasiteler yüzde 10'a gerilemiş ve birçok yan sanayicimiz nakit sıkıntısı içinde küçülme, hatta kapanma yoluna gitmiştir. Önerimiz devletimizin bütçesini bozmayacak, ekstra harcama yaratmayacak, tam tersine gelir sağlayacak bir çözümdür."

15 yıl önce
Hurda ve Geri Dönüşüm Hurda ve Geri Dönüşüm
Otomotiv ve Araç Otomotiv ve Araç
Otomotiv ve AraçOtomotiv ve Araç
Alüminyum hurda
pejo otomotiv