"Özel bir çocuğun annesi olmak" paneli düzenlendi

Hendek Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Bölümü tarafından Dünya Engelliler Günü kapsamında bir panel düzenledi.

‘Özel Bir Çocuğun Annesi Olmak’ isimli panel, Hendek Eğitim Fakültesinde gerçekleştirildi. Panele Televizyon Yapımcısı ve Programcısı Ece Karaboncuk ve Prof. Dr. Esra Macaroğlu katıldı. Panelin açılışında öğrencilere hitaben konuşan Hendek Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Firdevs Karahan, “Geleceğin özel eğitim kalanındaki öğretmen adaylarısınız. Bugün burada bu özel durumları yaşayan, hayatının içerisinde olan kişilerle birlikteyiz. Sizlerden ricam kendilerinin deneyimlerinden oldukça fazla istifade etmeniz. Konuklarımıza, burada oldukları için, fakültem adına çok teşekkür ediyorum” dedi.

Dünya Engelliler Günü’nün önemini dile getiren Karaboncuk, “Bugünün kendi içerisinde de ayrı bir önemi var. Biz anneler açısından baktığımız zaman çok daha farklı bir anlamı var. Hepiniz anne veya baba olacaksınız. Pırıl pırıl çocuklarınız olacak ve onları yetiştireceksiniz. Ben de öyle pırıl pırıl bir çocuğum olsun istedim. Ama bazen ayağımız taşlara takılabiliyor. Sonra bir gün dönüp bakıyoruz ki, o taşlar çok kıymetli, o taşlar çok değerli. Her kötü şeyin içinden iyi bir şey çıkarmayı başarıyoruz. Bu, beni çok heyecanlandıran, çok mutlu eden bir deneyim” sözlerini kullandı.

Kızı Ela’nın özel bir çocuk olduğunu söyleyen Karaboncuk, “Uzmanlar Ela için belki konuşamayacağını, yabancı bir dil öğrenemeyeceğini dile getirdiler. Kızımdan önce benim eğitimden almam gerektiğini söylediler. Uzun bir terapi döneminden geçtim. Ela şimdi 5 yaşında ve ingilizce konuşabiliyor, Almanca şarkı söyleyebiliyor, arkadaşlarının karşısında mikrofonunu alıp rahatlıkla şarkı söyleyebiliyor. Ama hala hiç birinizin yapmayacağı hareketleri de yapabiliyor. Çok farklı bir kız. O yüzden de çok özel bir çocuk. Özel bir çocuğun annesi olduğum için kendi adıma çok mutluyum”

Ece Karaboncuk’un ardından Prof. Dr. Esra Macaroğlu konuşma yaptı. Otistik bir kızı olan Macaroğlu, Sakarya Üniversitesi’nin kendisi için önemini dile getirdi. Macaroğlu, “ İstanbul’daki görevimden ayrıldığımda Sakarya’ya gelmiştim. Kızım Aslı, burada bir köy okuluna devam etti. Ben burada şunu öğrendim; köy insanı, şehir insanından daha farklı, daha anlayışlı. Aslı hiç konuşamıyordu. Çocuklar bana kızımın bir şeyler dediğini ama anlayamadıklarını söylüyorlardı. Bu bakış açısı bile çocukların onu kabullendiğini gösteriyordu. İstanbul’da ise kızımın konuşamadığını söyleyip onu dışlıyorlardı. Aslı, burada sosyalleşmeye başladı. Hayatımızın en güzel iki senesini Sakarya’da geçirdik. Kızım rahat etsin, sosyalleşebilsin diye şuan Sapanca’da oturuyorum” sözlerini kullandı.

Özel bir çocuk ile yaşayarak birçok şeyi öğreniyoruz diyen Karaboncuk, “Özel bir çocuğun annesi ve babası olmak çok büyük bir ödül. Sınandığınızı düşündüğünüz anlardan bir tanesi olduğunu iddia edebilirim. Kızımla başardığım şeylerin yaşattığı duyguların karşılığı yok. Farklı çocukla yaşamak büyük bir ödül. Toplumsal algı içerisinde farklılığın farkında olmamak var. Ben savaşın burada başlatılması gerektiğini bununda başına gelmiş, yaşamış insanlarla başlanması gerektiğine inanıyorum. Bana sorarsanız, otizm bir farklılıksa benim çocuğum farklı” diyerek konuşmasını bitirdi.

"Özel bir çocuğun annesi olmak" paneli düzenlendi
"Özel bir çocuğun annesi olmak" paneli düzenlendi
10 yıl önce