Özel Hastanelere 'Muayene Katkı Payı' Darbesi

Hastalardan 1 Ekim'den itibaren alınmaya başlanan muayene katılım payı, özel sektörü vurdu. Vatandaş 10 YTL ek ücret ödememek için mecbur kalmadıkça özel sağlık kuruluşlarına gitmiyor.  

Hasta kontrole ya da ilaç yazdırmaya gittiğinde de 10 YTL alınması sektörün cazibesini iyice düşürdü. Muayene sayıları bir ayda yüzde 50 azalan özel kuruluşlar, doktor maaşlarını yüzde 25'e varan oranlarda indirmek zorunda kaldı. Önceki aylarda sektörde bir doktora 7-10 bin YTL arası ücret ödenirken, bu rakam 5-8 bin YTL'ye geriledi. Ücretlerin düşmesi kamudan özele geçişleri durdurdu.

Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği Genel Başkanı Reşat Bahat, 250 bin kişinin çalıştığı sektörde işten çıkarmaların başladığını vurguladı. Şu anda bu rakamın yüzde 5 olduğunu dile getiren Bahat, durumun böyle gitmesi halinde 2-3 ay içinde bu oranın yüzde 30'lara çıkacağını ileri sürdü. Medigold Tıp Merkezi sahibi Ahmet Karataş yeni uygulama yüzünden hasta sayılarının yüzde 75 azaldığından yakındı. Karataş, "Hem hasta cezalandırılıyor, hem kurum. Üç ay daha bu sistem uygulansın hastanenin kapısına kilit vurmak zorunda kalacağız." dedi. Sektörün küçülmeye başladığına işaret eden Karataş, kendisinin de 17 personelin işine son verdiğini kaydetti. Medilife Beylikdüzü Cerrahi Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Osman Deniz, son bir ayda poliklinik hizmetlerinin yüzde 25 azaldığını ifade ederek, ''Hastalar artık mecbur kalmadıkça özele gelmiyor. Sağlık ocaklarını tercih ediyor. Bu durum gelirlerimizi etkiliyor.'' dedi. Sektör temsilcileri, çözüm için muayene katılım paylarının devlet hastanesi seviyesine çekilmesi, paket ücretlerin yeniden düzenlenmesi ve alınan fark ücretlerinin serbest bırakılmasını önerdi.
 

16 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]
bc48fe04277fc064344ead7ba9d8cda9@