Para Kazanan Kadın Daha Çok Sigara İçiyor

Sakarya Üniversitesi Tütün Kontrolü Kordinasyon Kurulu'nun yaptığı bir ankete göre, geçen yıllara göre sigara içen kadınların sayısında artış görüldü.

Türkiye'nin ilk tütün kontrolü kordinasyon kurulu, Sakarya Üniversitesi'nde hayata geçirildi. Tütün kontrolü ile ilgili çalışmalara öncülük etmek, Ulusal Tütün Kontrol Programı'nın hedefleri doğrultusunda çalışmalarda bulunmak, yeni Tütün Kontrol Yasası kapsamında hükümlerin üniversitede titizlikle uygulanmasını sağlamak için geçen şubat ayında Sakarya Üniversitesi Tütün Kontrolü Kordinasyon Kurulu kuruldu.
729 Personel Anketi Değerlendirdi

Esentepe Kampusu'nda bulunan Atatürk Kültür ve Kongre Merkezi'nde bugün düzenlenen toplantıda konuşan Tütün Kontrolü Kordinasyon Kurulu Başkanı Yrd.Doç. Dr. Pınar Pazarlı, kurulun ilk çalışmasının Tütün Kontrolü İlk Adım Projesi olduğunu söyledi. Proje kapsamında sigara alışkanlığıyla ilgili anket düzenlediklerini belirten Yrd.Doç.Dr. Pazarlı, şöyle konuştu:
"Toplam 729 personel anketi değerlendirdi. Eğitim düzeyi oldukça yüksek olan yüzde 75'i yüksekokul, üniversite ve yüksekokul mezunu personelimizde genel sigara içicilik oranı yüzde 36 olarak saptandı. Çarpıcı bir sonuç kadın personelimizde içicilik oranlarının erkeklerdeki içicilik oranlarına oldukça yakın olmasıydı."

Kadınların Sigara Tüketimi Artmış

Bu rakamın erkeklerde yüzde 37, kadınlarda yüzde 33 olduğunu anlatan Pazarlı, sözlerine şöyle devam etti:
"Ülkemizde önceki yıllarda yapılan çalışmalarda erkeklerde sigara içme alışkanlığının kadınlara göre belirgin olarak daha fazla olduğu gösterilmişti. Ancak son yıllarda kadınlarımızın giderek artan oranda sosyoekonomik bağımsızlıkları kazanması, geleneksel yaşam tarzının değişmesiyle sosyal baskıdan giderek kurtulması ve bu unsurları kullanan tütün endüstrisinin hedef kampanyalarının bir sonucu olarak kadınların sigara tüketimi artmaktadır."
<font size="2"><font face="Arial"><strong>729 Personel Anketi Değerlendirdi<br /><br /></strong>Esentepe Kampusu'nda bulunan Atat&uuml;rk K&uuml;lt&uuml;r ve Kongre Merkezi'nde bug&uuml;n d&uuml;zenlenen toplantıda konuşan T&uuml;t&uuml;n Kontrol&uuml; Kordinasyon Kurulu Başkanı Yrd.Do&ccedil;. Dr. Pınar Pazarlı, kurulun ilk &ccedil;alışmasının T&uuml;t&uuml;n Kontrol&uuml; İlk Adım Projesi olduğunu s&ouml;yledi. Proje kapsamında sigara alışkanlığıyla ilgili anket d&uuml;zenlediklerini belirten Yrd.Do&ccedil;.Dr. Pazarlı, ş&ouml;yle konuştu: </font></font><font size="2"><font face="Arial"><font color="#333399">&quot;Toplam 729 personel anketi değerlendirdi. Eğitim d&uuml;zeyi olduk&ccedil;a y&uuml;ksek olan y&uuml;zde 75'i y&uuml;ksekokul, &uuml;niversite ve y&uuml;ksekokul mezunu personelimizde genel sigara i&ccedil;icilik oranı y&uuml;zde 36 olarak saptandı. &Ccedil;arpıcı bir sonu&ccedil; kadın personelimizde i&ccedil;icilik oranlarının erkeklerdeki i&ccedil;icilik oranlarına olduk&ccedil;a yakın olmasıydı.&quot;<br /><br /><strong><font color="#000000">Kadınların Sigara T&uuml;ketimi Artmış</font></strong><br /></font><br />Bu rakamın erkeklerde y&uuml;zde 37, kadınlarda y&uuml;zde 33 olduğunu anlatan Pazarlı, s&ouml;zlerine ş&ouml;yle devam etti: </font></font><font size="2"><font face="Arial"><font color="#333399">&quot;&Uuml;lkemizde &ouml;nceki yıllarda yapılan &ccedil;alışmalarda erkeklerde sigara i&ccedil;me alışkanlığının kadınlara g&ouml;re belirgin olarak daha fazla olduğu g&ouml;sterilmişti. Ancak son yıllarda kadınlarımızın giderek artan oranda sosyoekonomik bağımsızlıkları kazanması, geleneksel yaşam tarzının değişmesiyle sosyal baskıdan giderek kurtulması ve bu unsurları kullanan t&uuml;t&uuml;n end&uuml;strisinin hedef kampanyalarının bir sonucu olarak kadınların sigara t&uuml;ketimi artmaktadır.&quot;<br /></font></font></font>

% 75'i Kanunu Destekliyor

Bilimsel olarak kadınların sigaradan daha çok etkilendiğinin tespit edildiğini anlatan Pazarlı, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Personelimizin yüzde 88'i halka açık tüm kapalı alanlar ve işyerinde tütün ve tütün mamullerinin yasaklanmasını destekliyor. Sigara içicilerin yüzde 75'i kanunu destekliyor."

% 88'i Sigarayı Bırakmayı Düşünüyor

Öğrencilerle ilgili anket hakkında bilgi veren Pazarlı, ankete 7 bin 141 öğrencinin katıldığını, öğrencilerin yüzde 72'sinin merak, özenti ve arkadaş etkisiyle sigara içmeyi denediğinin tespit edildiğini söyledi. Öğrencilerin yüzde 50'sinin anne ve babasının sigara içtiğini anlatan Pazarlı, şöyle konuştu: "Yüzde 83'ünün sigara içen arkadaşları var. Ankete katılan öğrencilerin yüzde 43'ü sürekli sigara içiyor. Bunlardan yüzde 88'i sigarayı bırakmayı düşünüyor, yüzde 92'si sigara içmenin sağlığa zararlı olduğunu düşünüyor. Öğrencilerin yüzde 66'sı yeni yasaya göre okullarda sigara içme yasağını destekliyor."

Pazarlı, ayrıca, kurul olarak 2009'da 'Bağımlı olma özgür ol' projesini hayata geçireceklerini sözlerine ekledi.

<p><font size="2"><font face="Arial"><strong>% 75'i Kanunu Destekliyor<br /><br /></strong>Bilimsel olarak kadınların sigaradan daha &ccedil;ok etkilendiğinin tespit edildiğini anlatan Pazarlı, s&ouml;zlerini ş&ouml;yle s&uuml;rd&uuml;rd&uuml;:</font></font><font size="2"><font face="Arial"><font color="#333399"> &quot;Personelimizin y&uuml;zde 88'i halka a&ccedil;ık t&uuml;m kapalı alanlar ve işyerinde t&uuml;t&uuml;n ve t&uuml;t&uuml;n mamullerinin yasaklanmasını destekliyor. Sigara i&ccedil;icilerin y&uuml;zde 75'i kanunu destekliyor.&quot; </font></font></font></p><p><font size="2"><font face="Arial"><font color="#333399"><strong><font color="#000000">% 88'i Sigarayı Bırakmayı D&uuml;ş&uuml;n&uuml;yor</font></strong><br /></font><br />&Ouml;ğrencilerle ilgili anket hakkında bilgi veren Pazarlı, ankete 7 bin 141 &ouml;ğrencinin katıldığını, &ouml;ğrencilerin y&uuml;zde 72'sinin merak, &ouml;zenti ve arkadaş etkisiyle sigara i&ccedil;meyi denediğinin tespit edildiğini s&ouml;yledi. &Ouml;ğrencilerin y&uuml;zde 50'sinin anne ve babasının sigara i&ccedil;tiğini anlatan Pazarlı, ş&ouml;yle konuştu: <font color="#333399">&quot;Y&uuml;zde 83'&uuml;n&uuml;n sigara i&ccedil;en arkadaşları var. Ankete katılan &ouml;ğrencilerin y&uuml;zde 43'&uuml; s&uuml;rekli sigara i&ccedil;iyor. Bunlardan y&uuml;zde 88'i sigarayı bırakmayı d&uuml;ş&uuml;n&uuml;yor, y&uuml;zde 92'si sigara i&ccedil;menin sağlığa zararlı olduğunu d&uuml;ş&uuml;n&uuml;yor. &Ouml;ğrencilerin y&uuml;zde 66'sı yeni yasaya g&ouml;re okullarda sigara i&ccedil;me yasağını destekliyor.&quot;</font> <br /><br />Pazarlı, ayrıca, kurul olarak 2009'da 'Bağımlı olma &ouml;zg&uuml;r ol' projesini hayata ge&ccedil;ireceklerini s&ouml;zlerine ekledi.</font></font></p>
15 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]
bd9690828d7023a0986e17afb851a6f3@