25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla Sakarya'da panele katılan Türk Kadınlar Birliği (TKB) Genel Başkanı Sema Kendirci Uğurman, "Doğduğumuz gün pembeler ve maviler olarak ayrıldığımızda cinsiyet eşitsizliği başlıyor zaten. Birey olmamıza engel oluyorlar, eşitliğimizi ortadan kaldırıyorlar. Eşitsizlik olduğu için de şiddet var" dedi.
Türk Kadınlar Birliği Sakarya Şubesi ve Sakarya Barosu'nun ortaklaşa düzenlediği ‘Demokrasinin Eksik Ayağı’ isimli panel Sakarya Barosu toplantı salonunda gerçekleşti. Panele TKB Genel Başkanı Av. Sema Kendirci Uğurman, Sakarya Baro Başkanı Zafer Kazan, TKB Sakarya Şube Başkanı Tevhide Yağan, Sakarya Barosu Kadın Hakları Merkezi Onursal Başkanı Av. Reyhan Şahin, STK temsilcileri ve davetliler katıldı.
Panel açılış konuşmalarıyla başladı. Daha sonra kürsüye çıkan TKB Genel Başkanı Sema Kendirci Uğurman, 25 Kasım ‘Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde önemli konulara değindi. Uğurman, “Sizlere eşitsizliğin tarifini yapmak istiyorum. Doğduğumuz gün pembeler ve maviler olarak ayrıldığımızda cinsiyet eşitsizliği başlıyor zaten. Birey olmamıza engel oluyorlar, eşitliğimizi ortadan kaldırıyorlar, biyolojik olarak farkımızın değil toplumsal olarak bize yüklenen rollerin kişisi olmamızı sağlıyorlar. Birimiz maviler, birimiz de pembeler olarak büyüyoruz. Mavilik ve pembelik hayatımızın bütün döneminde bizi şekillendiren, bizi yönlendiren, rollerimizi belirleyen ve konumlara yerleştiren tipik tariftir. Eşitsizlik olduğu için şiddet var. Eşitsizlik olduğu için demokrasi sakat. Eşitsizlik olduğu için bir ülke geri kalıyor. Neden geri kalıyor? Kadın kalkınmaya katılamadığı için. Bütün meselenin temelinde eşitsizlik var. Eşit temsilciniz yok hayatınızın hiçbir alanında. Sonra çıkıp diyecekler ki bizim demokrasimiz var. Bunu kabul etmiyoruz. Biz buna sakat demokrasi, eksik demokrasi ve kadınsız demokrasi deriz. Şiddet eşitsizlikten doğan bir meseledir. Şiddet kadının eşitliğini sağlayacak yolda karşılaştığı en büyük engel. Bizim sivil toplum örgütlerinin (STK) başta Türk Kadınlar Birliği (TKB) olmak üzere kurulduğumuz günden beri eşitlik söylemini hayata geçirmiş bir derneğiz. Biz eşitliği sağlamak için bir aradayız. Dayanışmayla ve bütün örgütlerin gücüyle bunun üstesinden gelmek istiyoruz” ifadelerini kullandı.
Program daha sonra soru cevap şeklinde devam etti.