Pikniğe giden öğrenciyi kene ısırdı!

Sakarya’da ortaokul öğrencisi S.S.’yi (13) piknik sırasında kene ısırdı. S.S., Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı teşhisiyle Ankara Dışkapı Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne sevk edildi.

Olay, geçen hafta Cumartesi günü yaşandı. Ailesiyle birlikte pikniğe giden S.S, piknik dönüşünde vücuduna yapışan keneyi sivilce zannederek kopardı. Bu durumu önce ailesiyle paylaşmayan S.S, Pazar akşamı rahatsızlandı. Yüksek ateş, kusma ve titreme şikayetiyle ailesi tarafından Sakarya Yenikent Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Hastanede muayene edilerek ilaç yazılan ve evine gönderilen S.S’nin şikayetlerinin artması üzerine ailesi yeniden aynı hastaneye götürdü. Burada yapılan tahlillerde S.S., KKKA şüphesiyle Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne sevk edildi. S.S.’ye bu hastanede de KKKA teşhisi konularak Çarşamba günü Ankara Dışkapı Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne sevk edildi. S.S’nin yakınları hastalığı ile ilgili hastaneden net bir açıklama yapılmadığını belirterek, tek kişilik odada tedavisinin sürdüğünü kaydetti. S.S.’nin durumunun iyiye gittiği öğrenildi.

Mevsim geçişlerine dikkat

Sakarya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mustafa Yıldız, havaların ısınmaya başlamasıyla birlikte KKKA hastalığına sebep olan kenelerin görülmeye başladığını söyledi. Kene ile mücadelede genel ilaçlama yerine, lokal mücadelenin daha etkin ve doğru bir yöntem olduğunu vurgulayan Yıldız, özellikle ahırlar ve evcil hayvanların kontrol edilmesinin, kene görüldüğü zaman ilaçlanmasının daha doğru olduğunu dile getiriyor. Yıldız, "Aksi taktirde çevrede, açık alanda yapılan ilaçlama keneden çok tabiatı, yer altı sularını ve diğer tüm canlıları zehirliyor" uyarısında bulundu.

Basit tedbirlerle, kene ısırmasının engellenebileceğini vurgulayan Yıldız, bunun için öncelikle kene olabilmesi muhtemel olan açık arazilerde gezerken, uzun kollu kıyafetler giyilmemesi kapalı ayakkabılar tercih edilmesi ve pantolon paçalarının çorap içerisine sokulmasının önemli bir tedbir olduğunun altını çizdi. Yıldız, böcekleri uzak tutan spreylerinde bir korunma yöntemi olduğunu ifade etti.

Kene ısırırsa ne yapmalıyız?


Kene yapışması durumunda kişinin keneyi asla kendisinin çıkarmaya çalışmaması ve zaman kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurmasının hayati önem taşıdığının altını çizen Yıldız, şu bilgileri verdi: "Yanlış ve bilinçsiz müdahale, virüsün kapılmasına ve sonuçta insanın hayatına malolabilir. Bu şekilde bir müdahale sonucu birkaç gün virüs etkili olmaya başlıyor. Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı ateş, üşüme, titreme, iştahsızlık, bulantı, kusma, cilt içi kanamalar, gözlerde kızarıklık, bacak ve kolda morluklar gibi belirtilerle ortaya çıkıyor. Birçok vaka da ölümle sonuçlanıyor."

Yıldız, piknik sezonunun başladığı bu günlerde uyarılara kulak asılması ve piknik dönüşü mutlaka vücutta kene taraması yapılması gerektiğini sözlerine ekledi.
Pikniğe giden öğrenciyi kene ısırdı!
Sakarya'da 2 hafta önce ailesi ile gittiği piknikte vücuduna yapışan keneyi çekip alan, getirildiği hastanede ise Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı şüphesiyle Ankara'ya sevk edilen 14 yaşındaki S.S.'nin tahlil sonuçlarının negatif çıktığı belirlendi.

Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nden alınan bilgilere göre ailesiyle birlikte pikniğe giden ilköğretim okulu öğrencisi 14 yaşındaki S.S., piknik dönüşü vücudunda gördüğü keneyi çekip aldı. 1 gün sonra pazar gecesi rahatsızlanan öğrenci yüksek ateş, kusma ve titreme şikayetiyle ailesi tarafından getirildiği Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, KKKA şüphesiyle Ankara'ya sevk edildi.

Burada tedavi altına alınan genç kızın Hıfzıssıhha'dan gelen tahlil sonuçlarında, hastalığa rastlanılmadığı belirtildi.
11 yıl önce
kene (rhipicephalus ilaçlama sanguineus)
Yorumlar
[İlk yorum yapan siz olun]
9510aa4ea3a3002a57c961233f9c54cf@