AK Parti Milletvekili Hasan Ali Çelik TBMM Genel Kurulu'ndaki sicil affıyla ilgili konuşmasında, affın borç ödemesini teşvik edeceğini, ödemeleri hızlandıracağını ve ihtiyaç sahiplerine kredi kullanımı hususunda yeni bir kapı açacağını söyledi.
Hükümetin, halkın yatırım amaçlı kredi kullanabilmesi için geçmiş dönemlerde bankalara olan borçlarının ödenememesinden kaynaklanan kötü sicillerin affını sağlayacak yasa tasarısı mecliste görüşüldü.
Yeni Bir Kapı
TBMM Genel Kurulu'nda konuyla ilgili yaptığı konuşmada çok sayıda ticaret erbabının, sanayicinin ve esnafın kötü sicilden dolayı kredi kullanamadığını belirten Sakarya Milletvekili Hasan Ali Çelik, tasarının yasalaşması halinde borç ödemelerinin teşvik edileceğini, ödemelerin hızlanarak ihtiyaç sahiplerine kredi kullanımı hususunda yeni bir kapı açacağını ifade etti.
Kara Bir Leke
Kötü sicillerin çoğunun geçmişteki yüksek faizli kredilerden kaynaklandığını dile getiren Çelik, aksatılan ya da ödenemeyen kredilerin kara bir leke olarak sicile işlendiğini söyledi.
Piyasaya Güç Verecek
Çıkarılmakta olan kanunun, herhangi bir sebeple taahhüdünü tam olarak zamanında yerine getiremeyenlere taahhüdünü yerine getirme imkânı verdiğini belirten Milletvekili Hasan Ali Çelik, “Tarafların birbirlerini daha iyi tanıması ve geçmişte yaşadığı bir sıkıntının bedeli olan bu kayıtların Merkez Bankasınca silinmesi, yeni bir dikkat, özen ve önem hatırlatmasıyla beraber, ihtiyaç duyulduğunda yeniden karşılıklı çalışma ortamı doğmasına da katkı verecektir. Ekonomik hayatımıza destek olacak, piyasalara güç verecektir. Zincir gibi bir etkileşimle yeni bir hareket daha doğuracaktır.“ şeklinde konuştu.
Kötü Siciller Yüksek Düzeyde
Merkez Bankası nezdinde ferdî kredi, karşılıksız çek ve protestolu senet ödemelerinde tutulan kayıtlar oldukça yüksek bir düzeyde olduğunu vurgulayan Hasan Ali Çelik, ödeme tarihi bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce olup da; kullandığı nakdî ve gayrî nakdî kredinin ödemelerini aksatan gerçek ve tüzel kişilerin ve kredi müşterilerinin karşılıksız çıkan çek, protesto edilmiş senet, kredi kartı ve diğer kredi borçlarına ilişkin kayıtlarının, söz konusu borçların kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren altı ay içinde ödenmesi veya yeniden yapılandırılması halinde borcun tamamının ödenmesini müteakiben Merkez Bankası'nda tutulan kayıtlardan silineceğini aktardı.
Çelik, Merkez Bankasınca kayıtların silinmesinden sonra, bankalar, finansal kiralama şirketleri, faktoring şirketleri ve tüketici finansman şirketlerince yapılacak kredilendirme, çek karnesi verilmesi ve diğer işlemlerde silinmiş kayıtların dikkate alınmayacağını kaydetti.
Hasan Ali Çelik “Böylece inanıyorum ki mutlaka yararlı olacak bir yasa çıkarmaktayız” dedi.