Pompa hilesi yapan iki akaryakıt istasyonuna soruşturma

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu eksik akaryakıt satan iki firma hakkında soruşturma açtı. Firmalar adreslerine gelen tebligatları almadığı için EPDK firmalara soruşturma açıldığını resmi gazeteden duyurdu.

EPDK, Arifiye ve Geyve İlçelerinde bulunan iki akaryakıt istasyonunun araçlara eksik yakıt verdiği ve otomasyon sisteminin düzgün çalışmadığı iddiasıyla soruşturma başlattı. Resmi gazetenin bugünkü sayısında yayınlanan karara göre firmalar adreslerine gönderilen tebligatları almadıkları için EPDK’ya savunma verilmemiş. Firmaların savunmaları gelmediği içinde cezai işlem uygulanamamış.

Adapazarı-Pamukova yolunda faaliyet gösteren iki firmadan birisi Geyve diğeri ise Arifiye ilçe sınırları içerisinde. Hür Çakar Petrol, otomasyon sisteminin arızalı ve devre dışı bırakılması nedeniyle eksik akaryakıt satmaktan, Sakarya Yaşin isimli diğer firmaya ise tabelada başka marka yakıtta başkanın ürünü olması dolayısıyla tutanak tutulmuş. Her iki firmaya tutulan tutanakların üzerinden aylar geçmesine rağmen işlem yapılamamış. Firmalar EPDK’dan gelen tebligatları almayarak kendilerine yasal olarak zaman kazandırmışlar.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) bugün her iki akaryakıt firmasıyla ilgili alınan kararı yayınlayarak yasal süreci başlattı. Firmalar karara 60 gün içerisinde itiraz edebilecekler. Vergiler ve artan fiyatlarıyla vatandaşın cebini yakan akaryakıt fiyatlarına birde firmaların hileleri eklendi. EPDK’nın yakıt satışında hile yapan firmalara nasıl bir yaptırım uygulayacağı merak ediliyor.

İŞTE EPDK KARARLARI

 
D-650 Karayolu Üzeri Karaçam Köyü Arifiye Sakarya adresinde bayilik lisansı kapsamında faaliyet gösteren Hür Çakar Petrol Ürünleri Pazarlama Dağıtım Nakliyat Ve Ticaret Limited Şirketi’nin, 20/06/2016 tarihinde istasyonun otomasyon sisteminin arızalı, çevrim dışı olmasına rağmen dolum ve satış yapılmaması gerekirken pompadan satış yapıldığı ile ilgili olarak 5015 sayılı Petrol Piyasası Kanununun “İdari yaptırımlar” başlıklı 20'nci maddesi ve Petrol Piyasasında Yapılacak Denetimler İle Ön Araştırma ve Soruşturmalarda Takip Edilecek Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin 19'uncu maddesi hükümleri uyarınca Hür Çakar Petrol Ürünleri Pazarlama Dağıtım Nakliyat Ve Ticaret Limited Şirketi nezdinde 14/09/2018 tarihli ve 42489 sayılı Başkanlık Oluru kapsamında doğrudan soruşturma açılmasına karar verilmiştir.
Soruşturma sonucu düzenlenen 28/11/2018 tarihli ve 1796 sayılı Soruşturma Raporu, Yönetmeliğin ilgili maddesi gereğince yazılı savunma alınmak üzere ilgilinin Gelir İdaresi Başkanlığı’nda kayıtlı ve aynı zamanda Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi’nde kayıtlı ticari merkez adresi olan Kestanelik Mah. No:44 Karaçam Köyü Gevye / Sakarya adresine gönderilmesine rağmen ilgili şirkete tebliğ edilememiştir.

Geyve Sakarya adresinde bayilik lisansı kapsamında faaliyet gösteren Sakarya Yaşin Petrol Gıda Kuyumculuk Tarım İnşaat Otomotiv Turizm Ve Sanayi Ticaret Anonim Şirketi’nde Kocaeli Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü tarafından 2/10/2018 tarihinde yapılan denetimde lisans sahibinin akaryakıt istasyonundan sözleşmeli dağıtıcı firmasının kurumsal kimlik belirtileri dışında başka bir dağıtıcı firmaya ait kurumsal kimlik belirtilerini mevzuatta belirtilen süre içerisinde kaldırmaması tespit edilmiştir. İşlendiği tespit edilen fiilin, 14.03.2019 tarih ve 8487-3 sayılı Kurul Kararı ile 5015 sayılı Kanunun 20 nci maddesinin ikinci fıkrasının (a) bendi uyarınca niteliği itibariyle düzeltme imkânı olan fiiller arasında olması nedeniyle ilgili mevzuat uyarınca söz konusu firma hakkında 19/09/2019 ve 42928 sayılı yazıyla mevzuata aykırılığın 30 (otuz) gün içinde giderilmesi ihtarı gönderilmiştir. Ancak, söz konusu ihtar yazısı adı geçen kişinin mevcut adresine gönderilmesine rağmen ilgilisine tebliğ edilememesi nedeniyle Kuruma iade edilmiştir. Bahse konu yazımızın tebliğ edildiği tarihten itibaren 30 (otuz) gün içerisinde mevzuata aykırılığın giderilerek ilgili bilgi ve belgelerle birlikte Kurumumuza bildirilmesi, verilen ihtar süresi sonunda mevzuata aykırı durumun devam ettirildiğinin tespit edilmesi halinde ilgili piyasa faaliyetinizin 60 (altmış) gün süre ile geçici olarak durdurulacağı, geçici durdurma süresi sonunda da tespit edilen aykırılıkların giderilmemesi halinde faaliyetinizin durdurulmasına devam edilerek hakkınızda soruşturma başlatılacağının bilinmesi ve ayrıca 5015 sayılı Petrol Piyasası Kanunun 21 inci maddesinin üçüncü fıkrası uyarınca yazımızın tebliğ edildiği tarihten itibaren 60 (altmış) gün içerisinde, ihtar işlemi aleyhine yetkili İdare Mahkemesinde dava açma hakkınızın saklı olduğu hususu, 7201 sayılı Tebligat Yasası uyarınca ilanen tebliğ olunur.
'
'
5 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]
b94fc213f48e6d825e56137267d797cc@