Poyrazlar Gölü, Yok mu Oluyor?

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Ali Uzun, kara ve su kuşları açısından önemli bir zenginliğe sahip olan Poyrazlar Gölü'nün su altı bitki örtüsünün tehditi altında olduğunu söyledi.

154 kuş türü tespit edilen gölde su altı bitki örtüsünün hızlı büyümesine bağlı olarak sudaki canlıların yaşam alanlarının daraldığını belirten Uzun, dibi kaplayan bitki örtüsünün gölün zamanla bataklığa ardından da karaya dönüşmesine sebep olacağını kaydetti.

Bitki Artıkları Gölü Tehdit Ediyor

Sakarya il merkezine 10 kilometre uzaklıkta bulunan Poyrazlar Gölü, çok sayıda kuş türüne ev sahipliği yapıyor. Çevresi ormanlık alanla kaplı olan Poyrazlar Gölü, şehrin gürültüsünden kaçarak huzur bulmak isteyenler için iyi bir dinlenme alanı oluşturuyor. Her mevsim başka bir güzellik sunan gölün dibinde biriken bitki artıkları gölü tehdit ediyor. Suda hızla büyüyen bitkiler sudaki canlıların yaşam alanlarını kısıtlıyor. Uzmanlar gölün dipte oluşan bitki artıklarının temizlenmemesi durumunda doğal olarak önce bataklığa, ardından da karaya dönüşeceği uyarısında bulunuyor.
<font size="2"><font face="Arial"><strong><font color="#000000">Bitki Artıkları G&ouml;l&uuml; Tehdit Ediyor</font></strong><br /><br />Sakarya il merkezine 10 kilometre uzaklıkta bulunan Poyrazlar G&ouml;l&uuml;, &ccedil;ok sayıda kuş t&uuml;r&uuml;ne ev sahipliği yapıyor. &Ccedil;evresi ormanlık alanla kaplı olan Poyrazlar G&ouml;l&uuml;, şehrin g&uuml;r&uuml;lt&uuml;s&uuml;nden ka&ccedil;arak huzur bulmak isteyenler i&ccedil;in iyi bir dinlenme alanı oluşturuyor. <font color="#333399">Her mevsim başka bir g&uuml;zellik sunan g&ouml;l&uuml;n dibinde biriken bitki artıkları g&ouml;l&uuml; tehdit ediyor. Suda hızla b&uuml;y&uuml;yen bitkiler sudaki canlıların yaşam alanlarını kısıtlıyor.</font> Uzmanlar g&ouml;l&uuml;n dipte oluşan bitki artıklarının temizlenmemesi durumunda doğal olarak &ouml;nce bataklığa, ardından da karaya d&ouml;n&uuml;şeceği uyarısında bulunuyor.</font></font>
Poyrazlar, Önemli Bir Barınak

SAÜ Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Ali Uzun, CİHAN muhabirine yaptığı açıklamada, 2001 yılından bu yana gölde çalışma yaptığını söyledi. Sakarya Nehri'nin yatak değiştirmesiyle oluşan gölde 154 kuş türü tespit ettiklerini ifade eden Uzun, bu oranın 60 hektarlık bir göl için önemli bir zenginlik olduğuna dikkat çekti. Gece balıkçılı ve ak balıkçılı türlerinin gölde koloni olarak ürediğini anlatan Uzun, gölün doğu kısmında bulunan longozun (su basar orman) kuş türlerine önemli bir barınak oluşturduğunu dile getirdi.

Kuş göç yolu üzerinde bulunması sebebiyle göldeki kuş türü zenginliğinin arttığını belirten Uzun, "Yaptığım çalışmada gölde 154 kuş türü tespit ettik. Bu türlerden 65'i yerli. Yılın 12 ayı gölde duruyor. 47'si sadece yaz aylarında geliyor. 36 kış göçmeni olan kuşlar. Bunlar sadece kış aylarında gölde duruyor. 6 türde transit geçer kuşlar. Bu türler de bir süre gölde kaldıktan sonra gidiyorlar. Gölde bir balıkçıl kolonisi var. Gece balıkçılı ve Küçük Ak balıkçılı dediğimiz kuşlar var. Bu türler gölde koloni olarak ürüyorlar. Gölün doğu kesimde düşük bir longoz var. Longoz küçük olmasına rağmen kuş türlerine önemli bir barınak teşkil ediyor." dedi.

<strong><font face="Arial" size="2" color="#000000">Poyrazlar, &Ouml;nemli Bir Barınak </font></strong><p><font size="2"><font face="Arial">SA&Uuml; Biyoloji B&ouml;l&uuml;m&uuml; &Ouml;ğretim &Uuml;yesi Yard. Do&ccedil;. Dr. Ali Uzun, CİHAN muhabirine yaptığı a&ccedil;ıklamada, 2001 yılından bu yana g&ouml;lde &ccedil;alışma yaptığını s&ouml;yledi. Sakarya Nehri'nin yatak değiştirmesiyle oluşan g&ouml;lde 154 kuş t&uuml;r&uuml; tespit ettiklerini ifade eden Uzun, bu oranın 60 hektarlık bir g&ouml;l i&ccedil;in &ouml;nemli bir zenginlik olduğuna dikkat &ccedil;ekti. Gece balık&ccedil;ılı ve ak balık&ccedil;ılı t&uuml;rlerinin g&ouml;lde koloni olarak &uuml;rediğini anlatan Uzun, g&ouml;l&uuml;n doğu kısmında bulunan longozun (su basar orman) kuş t&uuml;rlerine &ouml;nemli bir barınak oluşturduğunu dile getirdi. <br /><br />Kuş g&ouml;&ccedil; yolu &uuml;zerinde bulunması sebebiyle g&ouml;ldeki kuş t&uuml;r&uuml; zenginliğinin arttığını belirten Uzun, <font color="#333399">&quot;Yaptığım &ccedil;alışmada g&ouml;lde 154 kuş t&uuml;r&uuml; tespit ettik. Bu t&uuml;rlerden 65'i yerli. Yılın 12 ayı g&ouml;lde duruyor. 47'si sadece yaz aylarında geliyor. 36 kış g&ouml;&ccedil;meni olan kuşlar. Bunlar sadece kış aylarında g&ouml;lde duruyor. 6 t&uuml;rde transit ge&ccedil;er kuşlar. Bu t&uuml;rler de bir s&uuml;re g&ouml;lde kaldıktan sonra gidiyorlar. G&ouml;lde bir balık&ccedil;ıl kolonisi var. Gece balık&ccedil;ılı ve K&uuml;&ccedil;&uuml;k Ak balık&ccedil;ılı dediğimiz kuşlar var. Bu t&uuml;rler g&ouml;lde koloni olarak &uuml;r&uuml;yorlar. G&ouml;l&uuml;n doğu kesimde d&uuml;ş&uuml;k bir longoz var. Longoz k&uuml;&ccedil;&uuml;k olmasına rağmen kuş t&uuml;rlerine &ouml;nemli bir barınak teşkil ediyor.&quot;</font> dedi.</font></font></p>
Göllerinin Sonu Hep Böyle Olur

Poyrazlar Gölü derinliğinin çok olmaması ve etrafında ormanlık alan olması sebebiyle kara kuşlarının da zenginliği artırdığını kaydeden Uzun, kuş türlerinin üreme yaptığı alanda gölün dolmaya başladığını vurguladı. Gölün tabanında (özellikle doğu kısmının) dip vejetasyonunun (bitki örtüsü) öbekler halinde büyük adalar oluşturduğunu anlatan Uzun, şunları söyledi: "Bu bitkiler sürekli büyüyüp gelişiyorlar. Her yıl tamamen çürümeyip gölün dibinde biriktiklerinden ve her yıl üzerlerine yenileri büyüyüp geliştiği için göl dolmaya başladı. Suyun azalmasına ve bitkilerin hızlı büyümesine bağlı olarak göl doğu bölümünden başlayarak doluyor. Doğu bölümündeki büyüme 8 yılda 2 katına çıktı. Küçük ve kapalı havza göllerinin sonu hep böyle olur. Rüzgarla toprak taşınır. Kenardan ve dipten bitkiler büyür. Zamanla dolarak önce bataklığa sonra kara parçasına dönüşürler. Göllerin evrimi böyledir. Bu doğal bu süreç."

<strong><font face="Arial" size="2" color="#000000">G&ouml;llerinin Sonu Hep B&ouml;yle Olur</font></strong> <p><font face="Arial" size="2">Poyrazlar G&ouml;l&uuml; derinliğinin &ccedil;ok olmaması ve etrafında ormanlık alan olması sebebiyle kara kuşlarının da zenginliği artırdığını kaydeden Uzun, kuş t&uuml;rlerinin &uuml;reme yaptığı alanda g&ouml;l&uuml;n dolmaya başladığını vurguladı. G&ouml;l&uuml;n tabanında (&ouml;zellikle doğu kısmının) dip vejetasyonunun (bitki &ouml;rt&uuml;s&uuml;) &ouml;bekler halinde b&uuml;y&uuml;k adalar oluşturduğunu anlatan Uzun, şunları s&ouml;yledi: </font><font face="Arial" size="2" color="#333399">&quot;Bu bitkiler s&uuml;rekli b&uuml;y&uuml;y&uuml;p gelişiyorlar. Her yıl tamamen &ccedil;&uuml;r&uuml;meyip g&ouml;l&uuml;n dibinde biriktiklerinden ve her yıl &uuml;zerlerine yenileri b&uuml;y&uuml;y&uuml;p geliştiği i&ccedil;in g&ouml;l dolmaya başladı. Suyun azalmasına ve bitkilerin hızlı b&uuml;y&uuml;mesine bağlı olarak g&ouml;l doğu b&ouml;l&uuml;m&uuml;nden başlayarak doluyor. Doğu b&ouml;l&uuml;m&uuml;ndeki b&uuml;y&uuml;me 8 yılda 2 katına &ccedil;ıktı. K&uuml;&ccedil;&uuml;k ve kapalı havza g&ouml;llerinin sonu hep b&ouml;yle olur. R&uuml;zgarla toprak taşınır. Kenardan ve dipten bitkiler b&uuml;y&uuml;r. Zamanla dolarak &ouml;nce bataklığa sonra kara par&ccedil;asına d&ouml;n&uuml;ş&uuml;rler. G&ouml;llerin evrimi b&ouml;yledir. Bu doğal bu s&uuml;re&ccedil;.&quot;</font></p>
Canlıların Yaşam Alanları Daralıyor

Tarımda kullanılan bazı kimyasalların suya karışarak bitkilerin hızlı büyümesine neden olduğunu vurgulayan Uzun, bitkilerin hızlı büyümesinin sudaki canlıların yaşam alanlarını daralttığını söyledi.

Gölün dibindeki bitki artıklarının toplanmasının gölün dolma sürecini geciktireceğini ifade eden Uzun; "Suyun içinde bitkilerin fazla artması ve çok yer kaplaması diğer canlıların yaşam alanını kısıtlıyor. Bitkiler hızlı büyümeye bağlı olarak fazla oksijen tüketirler. Esas sıkıntılı yer burası. Fazla oksijen tükettikleri zaman suda çözülmüş oksijene ihtiyaç duyan balık türleri ve diğer canlı türlerinin ölümüne neden olurlar. Bu, üzerinde durulması gereken bir konu. Önlem olarak gölün dibindeki bitki artıklarının toplanması gerekiyor. Kayıklarla ve kepçelerle dipteki bitki artıkları toplanabilir. Bunun kuşların ve balıkların üreme döneminde yapılmaması gerekiyor. Kışın ölü sezonda yapılması gerekiyor. Bu çalışma yapılmadan önce hesaplamalar iyi yapılmalı. Gölden ne kadarlık bir bitki örtüsünün alınacağı iyi hesaplanmalı. Çünkü bitki örtüsünün alınmasıyla göldeki su seviyesi düşecektir. En yakın çözüm bu gözüküyor. Bu çalışma köylülerle birlikte yapılabilir." şeklinde konuştu.

<font face="arial,helvetica,sans-serif" size="2"><strong>Canlıların Yaşam Alanları Daralıyor</strong><br /></font><br /><font face="arial,helvetica,sans-serif" size="2">Tarımda kullanılan bazı kimyasalların suya karışarak bitkilerin hızlı b&uuml;y&uuml;mesine neden olduğunu vurgulayan Uzun, bitkilerin hızlı b&uuml;y&uuml;mesinin sudaki canlıların yaşam alanlarını daralttığını s&ouml;yledi. </font><p><font face="arial,helvetica,sans-serif" size="2">G&ouml;l&uuml;n dibindeki bitki artıklarının toplanmasının g&ouml;l&uuml;n dolma s&uuml;recini geciktireceğini ifade eden Uzun; <font color="#333399">&quot;Suyun i&ccedil;inde bitkilerin fazla artması ve &ccedil;ok yer kaplaması diğer canlıların yaşam alanını kısıtlıyor. Bitkiler hızlı b&uuml;y&uuml;meye bağlı olarak fazla oksijen t&uuml;ketirler. Esas sıkıntılı yer burası. Fazla oksijen t&uuml;kettikleri zaman suda &ccedil;&ouml;z&uuml;lm&uuml;ş oksijene ihtiya&ccedil; duyan balık t&uuml;rleri ve diğer canlı t&uuml;rlerinin &ouml;l&uuml;m&uuml;ne neden olurlar. Bu, &uuml;zerinde durulması gereken bir konu. &Ouml;nlem olarak g&ouml;l&uuml;n dibindeki bitki artıklarının toplanması gerekiyor. Kayıklarla ve kep&ccedil;elerle dipteki bitki artıkları toplanabilir. Bunun kuşların ve balıkların &uuml;reme d&ouml;neminde yapılmaması gerekiyor. Kışın &ouml;l&uuml; sezonda yapılması gerekiyor. Bu &ccedil;alışma yapılmadan &ouml;nce hesaplamalar iyi yapılmalı. G&ouml;lden ne kadarlık bir bitki &ouml;rt&uuml;s&uuml;n&uuml;n alınacağı iyi hesaplanmalı. &Ccedil;&uuml;nk&uuml; bitki &ouml;rt&uuml;s&uuml;n&uuml;n alınmasıyla g&ouml;ldeki su seviyesi d&uuml;şecektir. En yakın &ccedil;&ouml;z&uuml;m bu g&ouml;z&uuml;k&uuml;yor. Bu &ccedil;alışma k&ouml;yl&uuml;lerle birlikte yapılabilir.&quot;</font> şeklinde konuştu.</font></p>
15 yıl önce
sapanca gölü manzaralı apartlar
Yorumlar
[İlk yorum yapan siz olun]
434a43a3a4533edd98e8154ebbf9c6a8@