Sakarya Teknokent A.Ş. Genel Müdürü ve Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tahsin Engin, SAÜ’nün 14 üniversite içinde, TÜBİTAK desteği alan üniversite olmasını “Tekonokent ekibinin başarısı” şeklinde yorumladı.
Sakarya Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi Sakarya Teknokent’in bu büyük başarısını değerlendiren Prof. Dr. Tahsin Engin, şunları dile getirdi:
“Üniversitelerde üretilen özgün akademik bilginin ticarileşmesi yoluyla ülkemizin refah ve kalkınmasına katkı sağlaması 2023 vizyon hedefleri açısından büyük bir öneme sahiptir. Üretilen bilgiyi ticari değere dönüştürecek en etkili arayüz mekanizmalarının teknoloji transfer ofisleri olduğu gelişmiş ekonomilerdeki örnekleriyle ortadadır. TÜBİTAK ülkemizdeki teknoloji transfer ofislerinin gelişmesini sağlamak ve böylece üniversite-sanayi işbirliğini en üst seviyede gerçekleştirmek amacıyla 2 yıldır önemli hibe desteği vermektedir.
TÜBİTAK-1513 Programı tarafından yıllık 1 milyon TL olmak üzere 10 yıl süreyle verilen bu önemli desteği almak için üniversiteler kıyasıya mücadele vermektedir. Elbette bu desteği alabilmek için nasıl bir teknoloji transferi modelinin önerildiği, bu modelin hedeflerinin ne olduğu ve bu hedeflere ulaşmak için yapılacak faaliyetlerin ayrıntılı olarak açıkladığı bir projenin hazırlanıp TÜBİTAK’a sunulması gerekiyor.”
“ELMAS, EN BÜYÜK DESTEKÇİSİ OLDU”
Öte yandan konuyla ilgili yapılan açıklamada, “Sakarya Üniversitesi adına TÜBİTAK’a proje başvurusunu, rektör Prof. Dr. Muzaffer Elmas’ın aldığı stratejik kararla 2014 yılında Sakarya Teknokent yaptı. Yaklaşık 1.5 yıl önce Sakarya Teknokent A.Ş.’nin genel müdürlüğüne getirilen Prof. Dr. Tahsin Engin öncelikle Teknokent bünyesinde ADAPTTO-Teknoloji Transfer Ofisi’ni kurdu ve nitelikli bir proje takımı oluşturarak kolları sıvadı. Biri doktora, diğerleri ise çeşitli disiplinlerde lisans derecesine ve sanayi deneyimine sahip 7 kişilik profesyonel ekibe üniversiteden 5 akademisyen de destek verdi. Yaklaşık 3 ay geceli-gündüzlü yapılan proje çalışmalarında Özyeğin Üniversitesi ile deneyim paylaşımında bulunan ekibin en büyük destekçisi kuşkusuz Rektör Prof. Dr. Muzaffer Elmas ve üniversite üst yönetimi oldu.” ifadelerine yer verildi.
“STAJYERLİK GÖMLEĞİ SAÜ’YE DAR GELİR”
TÜBİTAK tarafından 2014 yılında 2 farklı destek programı uygulandığını vurgulayan Prof. Dr. Tahsin Engin, 1513 programında 10 milyon TL olan hibe desteğinin 1601 programında 1.5 milyon TL olduğunu ve 1601 programının 3 yıllık bir “stajyerlik” dönemi olarak nitelendirilebileceğini ifade etti.
“Stajyerlik gömleği Sakarya Üniversitesi’ne dar gelir” anlayışıyla ve tam bir özgüven içerisinde 1513 programına başvuruda bulunduklarını söyleyen Engin, ülke çapında sadece 11 üniversitenin şartları oldukça zorlayıcı olan bu programa başvurabildiğini belirtti.
Sonuçta destek alan 5 üniversiteden biri oldukları için mutlu olduklarını dile getiren Prof. Dr. Tahsin Engin, alınan bu destek sayesinde ADAPTTO-Teknoloji Transfer Ofisi’nin Sakarya Üniversitesi ile bölge sanayisi arasındaki işbirliğine nitelik ve çok önemli ivme kazandıracağını dile getirdi.
TEŞEKKÜR ETTİ
Sakarya Teknokent A.Ş.’nin bir kamu ortaklığı tüzel kişiliği olduğunu söyleyen genel müdür Prof. Dr. Tahsin Engin; proje hazırlık sürecinde maddi-manevi şirket paydaşlarından çok büyük destek aldıklarını, başta SAÜ Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas başta olmak üzere, proje ekibine, Sakarya Büyükşehir Belediyesi Başkanı Sn. Zeki Toçoğlu’na, SATSO Başkanı Sn. Mahmut Kösemusul’a, Sakarya Ticaret Borsası Başkanı Sn. Recep Pulat’a, Sakarya Teknokent A.Ş. yönetim kurulu üyelerine ve emeği geçen herkese teşekkür etti.
GİRİŞİMCİ VE SANAYİCİLERE DAVET
Ar-Ge / Ür-Ge yapmak, ulusal / uluslararası proje hibelerinden yararlanmak, proje yapmak ve/veya akademik destek almak isteyen girişimci ve sanayicileri Sakarya Teknokent’e davet eden Prof. Dr. Tahsin Engin; ADAPTTO’nun onları yaklaşık 2500 akademik personeli, gelişmiş temel/uygulamalı araştırma altyapısı ve 80.000 öğrencisiyle bölgenin en güçlü üniversitelerinden biri olan Sakarya Üniversitesi ile buluşturmaktan mutluluk duyacağını söyledi.