Sakarya Üniversitesi Teknoloji Fakültesi tarafından “Hz. Muhammed Örnek İnsan” adlı bir konferans düzenlendi.
Teknoloji Fakültesi’nde yapılan konferansa konuşmacı olarak İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Abdulvahit İmamoğlu katıldı.
Hz. Muhammed’in güzel ahlakını anlatmak için hayatından örnekler veren Prof. Dr. İmamoğlu, “Peygamberimize genç birisi geliyor. Diyor ki, ya Resulullah, ben içki içiyorum, kumar oynuyorum, her türlü kötülüğü yapıyorum. Bu güne kadar yaptım. Bana öyle bir şey söyle ki ben iyi bir insan olayım. Peygamber efendimiz diyor ki ‘yalan söyleme’. Genç bir daha soruyor. Resulullah 3 defa tekrarlıyor. Genç bu çok kolay diyor. Peygamber efendimiz de bir ay sonra görüşeceklerini söylüyor. Genç ayrılıyor ancak alışkanlıkları var tabi. İçkiye yönelmek üzereyken aklına geliyor. Tekrar karşılaşınca ne diyeceğini düşünerek yapmıyor. Diğer durumlarda da aynı şey oluyor ve yalan söylememesi gerektiğini anlıyor” dedi.
Yalan söylenmemesi ve ne zaman olursa olsun doğru olunması gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. İmamoğlu, şöyle devam etti: “Düşüncede, sözde ve fiilde olmak üzere üç özellikte doğru olmalıyız. Düşüncede doğu olabilmemiz için alt yapı olması lazım. İnsan zihni algıladıklarıyla hareket eder. Algılamada zayıfsak, fazla bir şey algılamamışsak, doğruyu nasıl yakalayacağız? Sıkıntı burada başlıyor. İkincisi sözde doğruluk; söz düşüncenin dil ile dışarı aktarımıdır. Ağız ve dil düşüncenin kapısıdır. Düşünmüyorsak kulaktan duyma bilgileri aktarırız. Muhakeme etmeden konuşuyoruz ve sıkıntı yaşıyoruz. Düşünce doğruysa, doğruyu söylüyorsanız o zaman da fiile de yansır. Bu üçü bir arada doğru olursa samimisiniz demektir.”