Sakaryalı öğretim üyesi Prof. Dr. Uğur Soy, Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi rektör adaylığına başvuru yaptı. Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi rektörünün görev süresi 6 Eylül 2022’de doluyor. Rektör olmak isteyen 17 profesör, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) geçen hafta başvuru yaptı. Başvuranlar içinde projeleri ve girişimleri ile Sakarya kamuoyunun da yakından tanıdığı SUBÜ Metalurji ve Malzeme Mühendisliği öğretim üyesi Prof. Dr. Uğur Soy’un da yer aldığı öğrenildi. YÖK, başvuran adayları önümüzdeki hafta içinde mülakat yapacak ve üç ismi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sunacak. SUBÜ’nün yeni rektörünün 6 Eylül’den önce atanması bekleniyor.
Uğur Soy kimdir ?
Prof. Dr. Uğur Soy, 1979 yılında Sakarya’da doğdu. Sırasıyla Adapazarı Sabihahanım İlkokulu, Ali Dilmen Orta Okulu ve Sakarya Fatih Endüstri Meslek lisesini bitirdi. 1997 yılında kazandığı Sakarya Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesinde Metal Eğitimi bölümünden 2001 yılında iyi dereceyle mezun oldu, aynı yıl araştırma görevlisi olarak göreve başladı. 2005 yılında yüksek lisansını, 2009 yılında doktorasını tamamladı. 2006 yılında, Almanya Ludwigshafen’da bulunan HWK’da mesleki eğitim faaliyetlerine katıldı. Ayrıca Alman DVS German Welding Society’nin düzenlemiş olduğu teorik ve uygulamalı sınavları kazanarak uluslararası kaynak sertifikalarını aldı. 2007 yılında, İngiltere’de bulunan Portsmouth Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makina Mühendisliği bölümünden davet aldı. Bu bölümde misafir öğretim elemanı olarak çalıştı. Eş zamanlı olarak aynı üniversitede “Mechanical Behaviour of Materials (MBM)” arge grubunda görev aldı. 2010 yılında Sakarya Üniversitesi’ne Yardımcı Doçent Doktor olarak atandı. Ardından askerlik görevini Ağrı Doğubayazıt Tugay Komutanlığı ardından Iğdır Boralan 6. Hudut bölüğünde tamamladı.
2011 yılında, Sakarya Üniversitesi Akademi Ödüllerinde, Yılın Bilim Ödünü’ne layık görüldü. Ödül, Sakarya Üniversitesi Kültür ve Kongre Merkezinde düzenlenen törenle dönemin Bilim Teknoloji ve Sanayi Bakanı tarafından takdim edildi. 2012 yılında, Türkiye İhracatçılar Meclisi ve İDDMİB tarafından düzenlenen “Metalik Fikirler” proje yarışmasında, “Bor karbür takviyeli yerli kompozit zırh üretimi” projesiyle akademik kategoride Türkiye ikincisi oldu. Ödül, İstanbul Lütfi Kırdar Kongre Merkezinde düzenlenen törenle dönemin Ekonomi Bakanı tarafından takdim edildi. 2014 yılında, “1000 Soruda Malzeme Bilimi” adındaki ulusal kitabı Değişim Yayın Evi aracılığı ile yayımlandı.
2014 yılında, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalında doçent oldu. 2015 yılında, SAÜSEM bünyesinde, Ar-Ge, Kalite Kontrol, Proje Yönetimi ve Akademik Makale Yazımı alanlarında örgün ve uzaktan eğitim sertifika programları düzenledi. Sakarya Üniversitesi Teknokent bünyesinde Ar-Ge, eğitim ve danışmanlık faaliyetlerine katıldı. Sakarya Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi (Adaptto) kuruluşundaki ekipte yer aldı. Biri uluslararası olmak üzere 3 buluşu Türk Patent Kurumu tarafından patent ile tescillendi. 2018 yılında, KOSGEB tarafından desteklenen ve üç yıl yürütücüsü olduğu ArGe projesi başarıyla tamamlandı. 2021 yılında, Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği bölümünde Profesör olarak atandı. Avrupa Birliği, TÜBİTAK, KOSGEB ve üniversite destekli birçok projede yürütücü ve araştırmacı olarak görev aldı. Elliden fazla akademik yayın gerçekleştirdi. Çeşitli kurumlarda proje değerlendirme hakemliği ve dergi editörlüğü yaptı. 21 yıllık akademisyenlik görevine SUBÜ Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümünde profesör olarak devam etmektedir. İyi derecede İngilizce bilmektedir. Evli ve iki çocuk babasıdır.