Sakarya Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü tarafından düzenlenen “Sağlık Bilimlerinde Proje Hazırlama Kursu” 15 Ocak Perşembe günü Sakarya Üniversitesi Eğitim Araştırma Hastanesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.
TÜBİTAK Destek Programları hakkında bilgilerin paylaşıldığı ‘Sağlık Bilimlerinde Proje Hazırlama Kursu’na, SAÜ Eğitim Araştırma Hastanesi’nde görev yapan çok sayıda doktor katıldı.
Kursun ilk oturumunda Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Gönül Gürol, kursiyerlere TÜBİTAK 1001 projesi hakkında bilgiler verdi. “Proje”, “Bilimsel Yöntem”, “Proje Niçin Yapılır?”, “Proje Hazırlamada Kültürün Etkisi” konuları üzerine bir sunum yapan Yrd. Doç. Dr. Gürol, “TÜBİTAK 1001 projesi kapsamındaki destek programı, yeni bilgiler üretilmesi, bilimsel yorumların yapılması veya teknolojik problemlerin çözümlenmesi için bilimsel esaslara uygun olan projeleri desteklemektedir. Bu projenin süresi en fazla 36 ay olup, yıllık bütçe sınırlaması olmaksızın 360 bin TL’dir” dedi.
İyi bir araştırma konusunun özelliklerini; “Somut Olmalı”, “Kurumsal Anlamlılık” “Özgün”, “Kişisel”, “Panelistlerin Beklentilerine Uyum” olarak ifade eden Yrd. Doç. Dr. Gürol, “Tek başına proje yapamazsınız. Güvendiğiniz bir ekibiniz olmalı. Tabi ki ekibinizin de senkronize olması gerekli” diye konuştu.
TÜBİTAK 1002 Hızlı Destek Programı hakkında değerlendirme sürecinin nasıl işlediği ve kimlerin başvuruda bulunabileceği hakkında bilgiler veren SAÜ Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Altındiş, “Hızlı Destek Programının amacı, üniversitelerde, araştırma hastanelerinde ve araştırma enstitülerinde yürütülecek acil, kısa süreli, küçük bütçeli araştırma ve geliştirme projelerine destekte bulunmaktır. Hızlı Destek projeleri destek üst limiti yıllık 30 bin TL’dir” dedi.
Kursun ikinci oturumda Adaptto Proje Destek Birimi Sorumlusu Aslı Pekparlak, Sakarya Üniversitesi bünyesinde bulunan Teknoloji Transfer Ofisi’nin yaptığı çalışmalar hakkında bilgiler verdi. Pekparlak, Adaptto’nun Proje Destek Biriminin Dış Kaynaklı Projelerin takibi ve duyurusu, proje fikirlerinin uygunluğu, Destek Formlarının nasıl doldurulacağı, Proje Desteği konusunda mentörlük hizmeti, Yazılmış formların okunup değerlendirilmesi ve ret almış projelerin yeniden revize edilmesi gibi konularda hizmet verdiğini söyledi.
Kursun sonunda SAÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ramazan Akdemir ve SAÜ Sağlık Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Oğuz Karabay, kurs ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.