"Psikityatrik hastalıklar artacak"

31 Mart Dünya Bipolar Günü dolayısıyla düzenlenen konferansa katılan Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Doç. Dr. Hasan Salih Sağlam “Bipolar hastalarının şifa bulmasında en önemli ilaç sevgi. Onları asla dışlamadan, yaşamdan soyutlamadan hayatımızın içinde tutmalıyız.” dedi.

Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Toplum ve Ruh Sağlığı Merkezi (TRSM) tarafından Dünya Bipolar Günü dolayısıyla Ahmet Faik Abısıyanık (AFA) Kültür Merkezi’nde konferans düzenlendi. SAÜ Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğreti m Üyeleri Prof. Dr. Atilla Erol ile Doç. Dr. Esra Yazıcı’nın konuşmacı olarak yer aldığı konferansa, Kamu Hastaneleri Genel Sekreteri Doç. Dr. Hasan Salih Sağlam, TRSM personeli ve merkezde tedavi gören hastalar ile yakınları, Sakarya Üniversitesi öğrencileri katıldı.  

En büyük ilaç sevgi

Sosyal Hizmet Uzmanı Yasemin Danış’ın sunumuyla başlayan konferansın açılış konuşmasını yapın KHB Genel Sekreteri Doç. Dr. Sağlam, her insanın ailesinde, çevresinde veya mahallesinde bedeni sorunları olan hastalar gibi ruhsal sorunları olan insanların olduğunu dile getirdi. İnsanın hayatını altüst eden duygusal karmaşıklıkların kontrol edilemez bir şekilde ortaya çıkmasının Bipolar hastalığı olduğunu dile getiren Sağlam “Hızla yaygınlaştığı ifade edilen bu ruhsal hastalığa karşı bilinci artırmak önemli. Bu hastalarımız Toplum ve Ruh Sağlığı Merkezimizde bir yandan tedavi olurken diğer yandan da topluma yeniden kazandırılıyorlar. Duyguları her çeşidini uç noktasına kadar yaşaya bilen bu insanlar sanatsal anlamda da oldukça yaratıcı olabiliyor. Bu hastalık kontrol altında tutulduğunda kişi hayatını normal standartlarda sürdüre biliyor. Bipolar hastalarımızın şifa bulmasında en önemli ilaç sevgi. Onları asla dışlamadan, yaşamdan soyutlamadan hayatımızın içinde tutmalıyız.” dedi.

Psikityatrik hastalıklar artacak

Genel Sekreter Sağlam’ın konuşmasının ardından Prof. Dr. Atilla Erol “Ruh Sağlığı Bozuklukları” konusunda sunum gerçekleştirdi. Erol, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından mağlubiyete sebep olan 10 hastalık arasında Bipolar hastalığının yer aldığına dikkat çekerek “Bunların içinde beş hastalık psikatrik hastalıklar. Bu çok önemli, 2020 yılında psikiyatrik hastalıklar ilk sıralarda yer alacak. Dünyada Bipolar hastalık yüzde 5 civarına çıkmış durumda. Bu hastalar ızdırap çekiyor. Bazı hastalar ‘Keşke kanser olsaydım da insanlar neler çektiğimizi anlasaydı’ diyerek çektikleri ızdırabı anlatmaya çalışıyor. Hastalığın bir dönemi neşeli, heyecanlı, enerjik yani mani olarak gözükürken bir dönemde tam tersi nefret, hayattan zevk almama, karamsarlık olarak ortaya çıkıyor. Bu durumlarda intihar olayları yaşanabiliyor. Tamamen tedavisi mümkün değil ama mutlaka hastaların kontrol altında olması gerekiyor.” dedi.

Yaratıcılığı tetikleyen yönü var


Doç. Dr. Esra Yazıcı’nın ise “Bipolar Bozukluk Nedir?” konusunda bilgiler verdi. Yazıcı, Bipolar’ın yaygınlaştığına dikkat çekerek “ Hepimizde duygu dalgalanmaları olur ancak Bipolar hastalığa yakalananlar en az bir hafta olmak kaydı ile haftalarca aylarca bazen yıllarca yaşadığı aşırı duygu durumunda çıkamaz ve hastalık kontrol altına alınamazsa bu insanların hayatları altüst olur. Bu durum hastalarda yaratıcılığı da tetikler. Birçok sanatçıda Bipolar bozukluk vardır. Heycanı, neşeli hali, enerji birikimini hat safhada yaşadıkları için yaratıcılıkları artar. Ünlü ressam Vincent van Gogh bir örnektir. 31 Mart Dünya Bipolar Günü de van Gogh’un doğum tarihi olan bu günde kutlanıyor.” diye konuştu.

Müzik ziyafeti

Konferansın sonunda TRSM’de tedavi gören bir Bipolar hastası da yaşadığı durumla ilgili bilgiler paylaşmasının ardından Bipolar hastalığı anlatan kısa film gösterisi gerçekleşti. Programın sonunda ise TRSM’de rehabilitasyon gören hastalardan oluşan kora mini bir konser vererek programa katılanlara müzik ziyafeti sundu.
"Psikityatrik hastalıklar artacak"
"Psikityatrik hastalıklar artacak"
"Psikityatrik hastalıklar artacak"
"Psikityatrik hastalıklar artacak"
8 yıl önce
deri ve zührevi hastalıklar uzmanı
Yorumlar
[İlk yorum yapan siz olun]
f6df38c5e1e54ed70ccbb4ce742d3c4b@