Psikopatların Beyin Yapıları Farklı

Cinayet, ırza geçme gibi ağır suçları işleyenler üzerinde yapılan araştırma çarpıcı sonuçlar ortaya koydu.

Cinayet, ırza geçme ve benzeri gibi ağır suçları işleyen psikopatların beyin yapılarının biyolojik olarak, diğer insanlarınkinden farklı olduğu belirlendi.

Britanyalı bilimcilerin çalışmaları sonucunda, bu kişilerin beyinlerinin duygularla ilgili bölümüyle (amygdala), dürtüleri ve karar almayı yöneten bölümü (orbitofrontal cortex) arasındaki "bağlantıların" hatalı olduğu belirlendi.

Bu iki bölümün psikopatlarda farklı olduğu biliniyordu ancak aralarındaki bağlantının "hasarlı olduğu" ilk kez ortaya kondu. Bu da, (DT-MRI) adı verilen yeni bir tarama yöntemi sayesinde mümkün oldu.

Cinayet, seri ırza geçme, boğma gibi ağır suçları işleyen kişiler üzerinde yapılan araştırmalar, iki önemli beyin bölümünü birbirine bağlayan yollarda "çukurlar olduğunu," psikopat olmayanlarda ise "bu yolların" iyi durumda olduğunu ortaya koydu. Çalışmaya ilişkin makale, Molecular Psychiatry adlı bilimsel dergide yayımlandı.

Londra'daki King's College Hastanesi Psikiyatri Enstitüsünden Dr. Michael Craig, yeni bulgunun, psikopatların tedavisinde yeni olanaklar sunacağını, ayrıca doktorların, araştırmacıların ve adalet sistemi mensuplarının yaklaşımlarında köklü değişimler sağlayabileceğini ifade etti.

Craig Reuters'a yaptığı açıklamada, "beynin iki bölümü arasındaki bağlantının, psikopatlarda, diğer insanlar kadar iyi olmadığını belirledik. Bunu, iki bölge arasında uzanan bir yola benzetirsek, bu kişilerde yol çukurlu, iyi korunmamış durumda" dedi.

Craig, çalışmaları sırasında 9 psikopat ve 9 da normal kişinin beyinlerini taradıklarını, bu sayıların az olduğunu, daha geniş bir taramalarla ve yeni çalışmalarla bu bulguların geliştirilmesinin gerektiğini de kaydetti.

Yaptıkları çalışmanın, beynin iki kısmı arasındaki bağlantıların nasıl, ne zaman ve neden tahrip olduğunu ortaya koymadığını da kaydeden Craig, "şimdi en ilginç soru, bu çukurların doğuştan mı geldiğinin, sonradan mı oluştuğu, veya belirli bir şeyin mi buna yol açtığı" diye konuştu.

AA

15 yıl önce
Sağlık yapıları
beyin cerrahisi
Yorumlar
[İlk yorum yapan siz olun]
d5bfbe60187179f76a2aab7951042b27@