IMKB Mehmet Akif Ersoy Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Radyo TV bölümü 11’inci sınıf öğrencileri radyo televizyon alan şefi Zeki Beyhan ve bilişim teknolojileri öğretmeni Bülent Altınbaş rehberliğinde tren garına gelen TRT Yayıncılık Tarihi Müzesi\'ne gezi gerçekleştirdi.
Okul Radyo TV bölümü 11’inci sınıf öğrencileri bölüm şefi Zeki Beyhan ve bilişim teknolojileri öğretmeni Bülent Altınbaş rehberliğinde Sakarya\'ya gelen TRT Müzesi\'ne gezi gerçekleştirdi. TRT\'nin 50’nci yıl kutlamaları kapsamında Türkiye turuna 31 Ocak’ta başlayan TRT Yayıncılık Tarihi Müzesi’nin son durağı Sakarya oldu. Öğrenciler müzeyi görevliler rehberliğinde 10’arlı gruplar halinde gezdi. İlk önce Atatürk Köşesi\'ni gezen öğrenciler Atatürk\'ün 10’uncu Yıl Nutku’nda da kullandığı mikrofonu, TRT\'nin özel Atatürk resim albümünü gördüler. İkinci olarak iletişim panosu kısmında öğrencilere "Tabletten Tablete" konulu iletişim tarihini özetleyen kısa bir slayt izlettirildi. İlk iletişim araçları olan tablet, duman ve günümüzde kullanılan telefon, tablet bilgisayar gibi iletişim araçları hakkında bilgilendirildiler. Radyo çalışmalarının ilk kez Atatürk\'ün isteğiyle başlatıldığından, Türkiye’deki ilk radyonun kurucuları olan Rüştü Üzel, Sedat Nuri İleri ve Hayrettin Hayreden hakkında bilgilendirilen öğrenciler alıcı cihazlarının dergilerden elde edilen kuponlarla insanlara ulaştırıldığından bahsedildi. Titanik gemisinin de radyo sinyalleriyle yardım istediği belirtilip radyonun zamanında etkili bir iletişim aracı olduğu vurgulandı. İlk radyo anonsunun 1927\'de İstanbul Sirkeci Postanesi\'nde yapıldığını ancak kayıt imkanı olmadığı için 1940 yılında aynı anonsun tekrar yapılarak kayıt altına alındığı belirtildi. Bu ilk anons öğrencilere dinlettirildi.
"Kromaki" tekniğiyle animasyon yapma şansı
Ardından öğrencilerden Zühre Yıldırım, Sinem Alev Yalım, İlayda Oğur radyo programı için mikrofonun başına geçerek mini bir radyo programı yaptılar ve şiir okudular. İlk TRT yayınının 31 Ocak 1968\'de başladığını vurgulayan yetkililer birbirinden farklı kameralar, plaklar, kayıt cihazları ve mikrofonlar hakkında da öğrenciler bilgilendirdiler. Öğrencilerden Zühre Yıldırım, Semanur Günlü ve İzel Ceyhan, TRT Çocuk’un sevilen çizgi filmi Keloğlan ile "kromaki" tekniğiyle animasyon yapma şansı buldu. Seçilen öğrencilerimiz Keloğlan’ın sorularını cevapladı.
Bu keyifli deneyimin ardından öğrencilerden Neslişah Macar, Asiye Kabadayı ve Ece Çetin mini bir televizyon programı yaptılar. Yaptıkları programda gerilim filmlerinin usta yönetmeni Alfred Hitchcock’un Kuşlar filmi üzerine konuştular. Karasal-Uydu-Kablolu yayıncılık hakkında da bilgileri tazelenen öğrenciler Çalıkuşu, Cumhuriyet ve Pembe İncili Kaftan gibi dizi ve filmlerde kullanılan kostümleri gördüler. Son olarak öğrenciler televizyonun geldiği son nokta olan 3 boyutlu bir gösteri izletildi.
Oldukça keyifli bir saat geçiren öğrenciler yaptıkları uygulamalar CD içerisinde hediye olarak verildi. Ayrıca öğrencilerden Zühre Yıldırım ve Halil İbrahim Gömenç TRT kameralarına röportaj vererek duygu ve düşüncelerini paylaştılar. TRT Yayıncılık Tarihi Müzesi\'nden çok etkilenen ve hayranlıkla gezen öğrencilerden anı defterine düşüncelerini yazmayı da ihmal etmediler.