Raylı sistem için bu hatlar önerildi

Sakarya Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı akademisyeni Prof.Dr.Hakan Güler, hafif raylı sistem hakkında bilgi verdi. Prof.Dr. Güler, SakaryaRehberine yaptığı değerlendirmede; ilimizin araç yoğunluğu, yerleşik, nüfus ve coğrafik olarak büyük bir potansiyele sahip olduğunu ifade etti.  İlimizin 2018 TÜİK verilerine göre nüfusunun 1 milyon 10 bin 700 civarında olduğunu belirten Güler, ilimizin 90 binin üzerinde de üniversite öğrencisi barındırdığını söyledi.

NÜFUS VE HIZLI TREN

Sakarya’nın 2019 yılı verilerine göre 286,817 araç bulunduğunu ve yıllık nüfus artışının yüzde 2.2. civarında olduğunu belirten Güler, ilimiz ekonomisine tarım ve sanayinin öncülük ettiğini ve ülkemizin önde gelen fabrikaların ilimizde bulunduğunu söyledi. Güler; “İlimiz sınırları içinde yaklaşık 40 km TCDD hattı bulunmaktadır. Batı yönünde Sapanca, Arifiye ve kuzey yönünde Geyve ve Pamukova ilçelerinden TCDD hatları geçmektedir. TCDD Hızlı Trenleri mevcut durumda Arifiye’de durmaktadırlar. Ancak yakın bir gelecekte sadece Sapanca ilçesinde duracaklardır” dedi.

İLÇELER ARASI

Nüfus, araç yoğunluğu, yerleşim ve coğrafik olarak Sakarya ili dikkate alındığında, Sakarya’nın Raylı Sistemler için büyük bir potansiyele sahip olduğu görüldüğünü belirten Güler, “İlimizde Raylı sistemler; yerleşimin, eğitimin ve iş alanlarının yoğun olduğu bölgeler arası düşünülebileceği gibi TCDD hatlarının geçtiği Sapanca, Arifiye, Geyve ve Pamukova ilçelerine de raylı sistem projeleri yapılabilir. TCDD hatlarının kullanımı için TCDD ve Büyükşehir Belediyesi arasında bir işbirliği yapılabilir” ifadelerine yer verdi.

BİRDEN FAZLA

İlimizde rahat ve konforlu bir ulaşım için tercih edilebilecek sistemleri de sıralayan Güler, ilimizin coğrafik, araç yoğunluğu ve diğer etmenler dikkate alınacağında Otobüs, Troleybüs, Metrobüs , Metro, Hafif Raylı Sistem (HRS), Tram-Train ve tramvayın rahatlıkla ulaşıma entegre edilebileceğini belirtti.  Güler, “ Yukarıda sıralanan toplu taşıma sistemleri Sakarya’ya uygundur. Yerleşim, sanayi ve üniversite kampüslerinin olduğu bölgelerde yolculuk potansiyelleri dikkate alınarak bu sistemlerden bir ya da bir kaçı Sakarya için düşünülebilir” şeklinde konuştu.

GÜZERGAH ÖNERİLERİ

Büyükşehir Belediyesi sınırları içinde hayata geçirilebilecek  raylı sistemler için güzergahlar konusunda da görüşlerini açıklayan Güler, “ İlimizde Arifiye, yeni yerleşim bölgesi arasında Tram-Train modeli, yeni yerleşim bölgesi içinde ise HRS ve Otobüs sistemleri entegre edilebilir. Kalıcı konutlardan, Merkez ve SAÜ  arasında ise otobüs seferleri yanında HRS uygulanabilir. Öte yandan Adapazarı, Arifiye, Sapanca ve Kocaeli arasında Tram-Train sistemi de tercih edilebilir. Tram-Train sistemleri, Düzce’ye kadar uzatılabileceği gibi, Arifiye Merkez ve Karasu arasında da ulaşımı sağlamak adına kullanılabilir” ifadelerini kullandı. 

ADARAY KATKI SAĞLARDI

ADARAY seferlerinin iptal edilmesi konusunda da değerlendirmede bulunan Güler, “

ADARAY’ın iptal edilmesi öncelikle Sakarya’nın raylı sistemler konusunda deneyim kazanmasına zarar vermiştir. ADARAY deneyimi, Büyükşehir Belediyesi’nin yapmayı düşündüğü raylı sistem projelerine önemli katkılar sağlayabilirdi. TCDD tarafından işletilen Yüksek Hızlı trenler yakın bir gelecekte Arifiye ilçesinde durmayacak Sapanca ilçesinde duracaklardır. Bir üniversite ve sanayi şehri olan ilimizin, Yüksek Hızlı Trenleri kullanarak Ankara, Konya ve İstanbul’a ve hatta YHT hatlarının yaygınlaşmasıyla Anadolu ve Avrupa’ya ulaşması zor olacaktır. Bu nedenle Büyükşehir Belediyesi’nin şimdiden hazırlıklar yaparak kendi HRS sistemi ile Sakarya yolcularını YHT istasyonlarına ulaştırabilmelidir” dedi

TRAM-TRAİN NEDİR

 Ana hat demiryolu elektrik sisteminde, hem de, tramvay veya metroların elektrik sisteminde çalışabilen araçlardır. Bu araçlar  ana hat tren istasyonlarının, yerleşim merkezlerine uzak olduğu yerlerde, ana hat demiryolunu da kullanarak istasyona kadar yolcu transferinin sağlanması.  İki yerleşim merkezi arasında, ana hat demiryolu sisteminin de kullanarak yolcu transferinin sağlanması ve böylece ek bir tramvay yolu inşa masraflarından tasarruf edilmesi. Seyrek kullanılan veya belirli saatlerde kullanım oranı düşen ana hat demiryollarının, daha verimli kullanılmasının sağlanması. Kısa mesafelerde, şehir içi raylı sistem-banliyö treni aktarmasına gerek duyulmadan, bir yerleşim merkezinden diğerine, transit yolcu taşınabilmesine katkı sağlar.
Raylı sistem için bu hatlar önerildi
Raylı sistem için bu hatlar önerildi
5 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]
0833a61c4dc0838caf8fc844d01302fe@