Sakarya'nın Akyazı ilçesinde Devlet Hastanesi'nin açılış törenine katılan Akdağ, basın mensuplarının kene ve domuz gribiyle ilgili sorularını cevapladı. Akdağ, kenelerin sebep olduğu KKKA hastalığı ile ilgili ilk teşhisin 2003 yılında konulduğunu belirterek, "Ondan önce hastalık teşhisi konamıyordu. Çok ciddi çalışmalar yaptık. Bilim adamlarımızla bir taraftan korunma açısından, bir tarftan tedavi edici çalışmalar yaptık. Hem hastalığı zamanında erken yakalama imkanımız oldu, hem de vatandaşımızın kendini koruması konusundaki bilgisi arttı." dedi.
KKKA'nın görüldüğü yerlerin belli olduğunu ifade eden Akdağ, bu yerlerin daha ziyayede orta Anadolu'nun kuzeyi olduğunu kaydetti. Hastalığın daha çok buralarda görüldüğü bilgisini veren Akdağ şunları kaydetti: "Başka yerlerde de tek tük görülüyor. Hastalığın yoğun olarak görüldüğü bin 200 köyümüzde tabiri caizse göğüs göğüse çalışmalar yapıyoruz vatandaşlarımızla. Orada sağlık çalışanlarımızı eğittik, 96 bin hanede vatandaşlarımıza bilgilendirme yaptılar. Bu sene vaka sayılarında ciddi bir azalma olacağını düşünüyoruz. İçinde bulunduğumuz ay bize bunu gösteriyor. Bir önceki ve ondan önceki yılın mayıs ayına göre hem sayılarda azalma oldu, hem de hastalanan vatandaşlarımızdan hayatını kaybedenlerin sayısı azıldı. Aslen yine geçmişe dönüp bakarsak Türkiye'de KKKA hastalığına yakalananların yüzde 5'nin hayatını kaybettiğini göreceksiniz. Bu diğer ülkelerde yüzde 20'ye kadar çıkıyor."
Aslında ne kadar etkin bir mücadele yaptıklarının görüldüğünü dile getiren Akdağ, bu sene yürütülen etkin çalışmaların sonucunda hem hastalığa yakalanan kişilerin, hem de vatandaşlarımızın sayısında azalma olmasını umduklarını kaydetti.
Akdağ, Türkiye'de domuz gribi olan herhangi bir kimsenin bulunmadığını da belirterek, "Hastanelerin önlerinde acil servislerde bu son domuz gribi meselesinden dolayı hastane bahçelerinde canlı yayın araçları bulundurmaya kadar varan takipler çok doğru değil." ifadelerini kullandı.