Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından İslam ülkeleri arasında yeni bir yükseköğretim alanının oluşturulması ve buna yönelik işbirliklerinin yapılması amacıyla ‘İslam Ülkeleri Rektörleri Forumu’na katıldı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayesinde gerçekleştirilen Forumun açılış töreni 27 Temmuz 2017 Perşembe günü Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde gerçekleştirildi.
YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç'ın katıldığı panel oturumlarına kamu kuruluşlarının yöneticileri, İslam ülkelerinin Türkiye büyükelçileri, YÖK üyeleri, İslam coğrafyasında yer alan 30'un üstünde ülkeden 120 üniversite rektörü, Türkiye’deki devlet ve vakıf üniversitelerinin rektörleri ve YÖK yetkilileri katıldı.
Rektörler Forumuna moderatör olarak katılan Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas da yaptığı konuşmada Sakarya Üniversitesi’nin kalite ve yeterlilikler konusunda yaptığı çalışmaları konuklarla paylaştı. İslam ülkeleri için kalite ve yeterlilikler konusunda atılacak ortak adımlar konusunda bilgi ve birikimlerini anlattı.
Panel oturumunu yöneten Prof. Dr. Muzaffer Elmas, "Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın da açılış konuşmalarında belirttiği üzere İslam dünyası ülkeleri arasında ortak bir çalışma alanının olmasını, bilimsel ve teknolojik alanlarda birlik içerisinde ilerlenmesini önemsiyoruz. Bu konuda yapılacak her türlü çalışmanın destekçisi olacağız" ifadelerini kullandı.
Panellerin ardından ardından YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç, toplantı gündemine alınan konuların özetini içeren ortak sonuç bildirgesini açıkladı.
Sonuç bildirgesinde özet olarak aşağıdaki başlıklar yer aldı:
· İslam dünyasında yüksek öğretime ilişkin net bir vizyon geliştirilmesi.
· Temel olarak ülkelerin ulusal önceliklerine uygun bir şekilde yüksek öğretim için bir üst yeterlilikler çerçevesi geliştirilmesi ve bu yeterliliklerin İslam ülkeleri yüksek öğretim alanının temelini oluşturacak biçimde ortak müşterekleri ve asgari ölçütleri tespit edilmesi.
· Ortak yeterlilikler çerçevesinin farklı paydaşlarının katkısı ve özellikle karar alma yetkisine sahip kurumsal birimlerin desteği ile hareket edilmesi.
· Oluşturulacak olan üst yeterlilikler çerçevesi ile ilişkili biçimde yüksek öğretim kalite güvence standart ve ilkeleri oluşturulması.
· İslam ülkelerindeki kurumsal ve program bazında kalite güvencesine yönelik değerlendirme ve akreditasyonu gerçekleştiren kalite ajansları, belirlenen standart ve ilkelere uygun olarak süreçlerini tanımlamalıdır.
· Bu kapsamdaki ajanslar deneyim paylaşımı ve süreçlerde destek amacıyla bir üst platform oluşturması.
· Kalite güvence sistemleri, standart ve ilkeler temeli esasında, ülkelerin ihtiyaçlarına yönelik olarak farklı kategorilerde çeşitlendirilmesi.
· İslam ülkelerinde yeterlilikler esaslı kalite güvencesi ajanları arasında var olan işbirliğinin etkinliğinin ve verimliliğinin arttırılmasına yönelik çalışılması.
· Tanıma ve denklik süreçleri için İslam ülkeleri iş gücünü destekleyecek, İslam ülkeleri arasında işgücünün dolaşımını daha kolay hale getirecek ve beyin göçünün engellenmesini sağlayacak şekilde temel bir uluslar üstü çerçeve tanımlanması.
· Ortak kredi sistemleri hareketliliğine yönelik pilot üniversite ve programlar belirlenerek asgari müştereklerle kredi transferine yönelik işleyiş netleştirilmeli ve bu konuda bir standardizasyon sağlanması.
· İslam dünyası ülkelerinde öğrenci ve öğretim üyesi değişimlerini sağlayan mevcut değişim programlarının geliştirilmesi ve desteklenmesi.
· Proje tabanlı değişim programları öncelikli olarak desteklenmesi. Ortak eğitim programlarına (Joint/Dual/Double Degree) öncelik verilmesi.
· Ortak diploma programları.