Haberlerde yer alan Milyonluk kapı zarar getirdi iddialarına Rektör Elmas Cevap verdi.
Birgün Gazetesi'nde yayınlanan habere göre,Sayıştay, 2 milyon 710 bin liraya yerleşkeye giriş kapısı yaptıran Sakarya Üniversitesi’nin (SAÜ) üniversite kaynaklarını ekonomik, verimli ve hukuka uygun şekilde kullanmadığını tespit etti.
Twitter'dan konu hakkında soru soranlara ise Rektör Muzaffer Elmas "İnanma" diyerek karşılık verdi. Daha sonra Rektör Elmas bir açıklama yayınladı.
İşte yayınlanan o haber;
Yüksek maliyetine karşın SAÜ öğrencileri tarafından, “Gereksiz ve estetikten yoksun” sözleriyle eleştirilen yeni giriş kapısını, “Kapı tanıtım günleri yapalım, yerinde görün” şeklinde savunan Prof. Dr. Muzaffer Elmas’ın rektörlüğünü yaptığı kurumun, herhangi bir ihale gerçekleştirmeksizin firmalara iş verdiği de Sayıştay raporlarına yansıdı. Sayıştay öte yandan, üniversite yönetiminin öğrenci olmayan fakülte ve yüksek okullarda personel istihdam ederek, maaş ödediğini saptadı.
1 milyonluk zarar
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın üyesi olduğu TÜRGEV’in SAÜ yakınında açtığı yurdu sosyal medya hesabından, “TÜRGEV’in açtığı kız yurdu hayırlı olsun” ifadeleriyle müjdeleyen Muzaffer Elmas’ın rektörü olduğu üniversitenin mali hesaplarında usulsüzlük tespit edildi. Esentepe Yerleşkesi’ne yapılan yeni kapıyı Bey Yapı İnşaat’a 2 milyon 700 bin lira bedelle ihale eden SAÜ’nün, iç kontrol sisteminin mevzuat hükümlerine göre kurulmadığı ortaya çıktı. Sayıştay denetçilerinin konuya ilişkin hazırladığı raporda, “Üniversitenin iç kontrol sisteminin mevzuat hükümlerine uygun kurulmaması ve işletilmemesi; kamu kaynaklarının etkili, ekonomik, verimli ve hukuka uygun bir şekilde yönetilmesine engel teşkil etmektedir” ifadelerine yer verildi. Raporda, iç kontrole dair öngörülen bütün mekanizmaların tam olarak kurulması ve işletilmesi gerektiği vurgulandı. Üniversitenin yıl sonu hesaplarına yansıyan net zararın 1 milyon 70 bin 896 TL olduğu açıklandı.
Öğrenci yok, personel var
Sayıştay’ın SAÜ’ye dair bulguları arasında, öğrencisi bulunmayan eğitim birimlerine öğretim üyesi ve idari personel atandığı da yer aldı. Üniversitenin, Yükseköğretim Kanunu’nda belirtilen ilke ve esaslara aykırı şekilde fakülte ve yüksek okul açtığının altını çizen Sayıştay denetçileri, kurumun öğrencisi dahi bulunmayan eğitim birimlerindeki personele bütçeden maaş ödediğini tespit etti. Raporda, öğrencisi olmadığı halde personel istihdam edilen fakülte ve yüksek okullar, Diş Hekimliği Fakültesi, Yabancı Diller Yüksekokulu, Kocaeli Meslek Yüksekokulu şeklinde sıralandı. Bu fakülte ve yüksek okullardaki personel ile öğretim görevlilerine toplam 129 bin 91 lira ödeme yapıldığı vurgulandı.
Pazarlık usulü
SAÜ’nün Sayıştay Denetim Raporu’nda dikkati çeken bir diğer saptama, açık ihale usulüyle temin edilmesi gereken kurum ihtiyaçlarının pazarlık usulüyle alındığı oldu. Raporda, üniversitenin fiyat araştırması yapmadan bazı işleri ihale ile verdiği bildirildi. Kurumun yaptığı piyasa fiyat araştırmalarının ise gerçek piyasa verilerini yansıtmadığı tespit edildi. Denetçiler, SAÜ’nün Milli Eğitim Bakanlığı izni bulunmayan firmalardan eğitim hizmeti aldığı saptamasında da bulundu. Kamu idaresinden Sayıştay’a verilen yanıtta, “Bundan sonra yapılacak ihalelerde MEB izni bulunmayan firmalar davet edilmeyecektir” denildi.
Birgün Gazetesi
İşte Rektör Elmas'ın açıklamaları