Rektör Elmas, yeni sınav sistemini değerlendirdi

Milyonlarca öğrenciyi ve ailesini yakından ilgilendiren üniversiteye girişte uygulanacak yeni sınav sistemine dair İhlas Haber Ajansı'na değerlendirmelerde bulunan SAÜ Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas, kişinin sadece bilgisini test etmek yerine beceri ve yetkinliklerini de ölçülebilecek hale getiren yeni sınav sisteminin olumlu bir adım olduğunu belirtti.

Yeni sistemle birlikte eğitim sisteminin yürürlüğü ile sınavlar arasında da uyumluluk ve uyum olacağını dile getiren Elmas, sistemin daha da basitleşeceğini ve öğrencinin sınav stresinden biraz daha uzaklaşabileceğini ifade etti. Yeni sistemle ilgili atılan adımların çok olumlu olduğunu söyleyen Rektör Elmas, "Dünya'da artık eğitim-öğretim daha önce de birkaç kez bunları açıkladık, herkeste açıklıyor, Türkiye'de bunun peşinde. Hem milli eğitim, hem yükseköğretim, hem mesleki yeterlilikler kurumu olarak dört koldan eğitim-öğretimi ilkokuldan, orta, lise, üniversite, önlisans, lisans, yüksek lisans ve doktoraya kadar her kademede tanımlayalım. Bu kademede öğrencilerden hangi bilgi, beceri yetkinlikleri beklediğimizi de açıklayalım ve eğitimi böyle sürdürelim paydaşlarla birlikte. Aslında dünyada bugün gelinen nokta bu. Burada sorun şu; sınavların buna uygun yapılmama sorunu vardı. Şu andaki yapılan adımlar aslında bu normlara uygun hale getirmeye yönelik çok olumlu adımlar. Örneğin TEOG sınavının dönüştürülmesi, açıklandı tam netleşmedi ama buradaki açıklama eğitim-öğretim süreçlerindeki yapılanların değerlendirilmesine yönelik bir şey olacak umudundayız. Açık uçlu sınavlar, eğitimdeki derslerin ortak değerlendirilmesi gibi" dedi.

"Yeni sistemle öğrenci stresten biraz olsun uzaklaşmış olacak"

Üniversiteye girişte uygulanacak yeni sınav sistemiyle ilgili konuşan Elmas, "Üniversite giriş sınavları açıklandı, bu konuda çok yorumlar yapılıyor. Ama atılan adımda yine bu evrensel yaklaşımlara uygun yani kişilerin yeteneğini ölçüp, sonra alanlarına uygun sınav yapıp, buna göre yerleştirilecek. Bu sistem ileride daha da sadeleştirilebilir ama atılan adım, ilk önce atılmış adımdan daha ileride bir adım. Bu gelişmelere uygun bir adım. O bakımdan bu adımı çok olumlu buluyorum. Açık uçlu sınavlar, yetkinlik-beceri ölçmeye yönelik sınavlar yapılarak desteklenirse bu sistem daha basitleşmiş olacak. Öğrenci bu sistemle stresten biraz olsun uzaklaşmış olacak. Tamamen uzaklaşmak mümkün değil, neticede bu bir sınav, yerleştirme ve seçme sınavı" diye konuştu.

"Kişinin sadece bilgisi değil beceri ve yetkinlikleri de ölçülecek"

KPSS, Yabancı Dil ve diğer sınavların da bu sisteme dönüştürülmesi gerektiğini sözlerine ekleyen Elmas, "O bakımdan bu da olumlu bir adım. Gelecekte bu KPSS sınavları gibi Yabancı Dil Sınavları gibi diğer sınavlarda aslında buna dönüşmeli. Yani kişinin sadece bilgisini test etmek değil, beceri ve yetkinliklerini de ölçer hale gelinmeli. Böyle olduğu zaman aslında eğitim sistemimizin yürürlüğüyle sınavlar arasında da bir uygunluk, uyum olacaktır. O bakımdan bu adımları hem TEOG için hem yükseköğretim sınavı için, adı değişti şimdi bununla ilgili adımlar bence olumlu adımlar. Tabi ki eleştirilebilir çünkü eğitim milyonları ilgilendiren bir husus. Ama burada önemli olan, dünyadaki gelişmelere uygun bir adım. Daha sonrasında bu sistem üzerinden bazı değişmeler de zamanla yapılabilir" şeklinde konuştu.

Rektör Elmas, yeni sınav sistemini değerlendirdi
Rektör Elmas, yeni sınav sistemini değerlendirdi
Rektör Elmas, yeni sınav sistemini değerlendirdi
7 yıl önce
Endüstriyel elmas
Yeni kumanda
Yorumlar
[İlk yorum yapan siz olun]
912f6e43bbac06b34551e12fa7e77d84@