Mezun olduğu okul tarafından akademik not ortalaması ÖSYM'ye yanlış bildirilmesi sonucunda istediği jeoloji mühendisliği yerine jeofizik mühendisliği bölümünü okumak zorunda kalan öğrencinin yaşadıkları 'bu kadarda olmaz' dedirtti.
2011'de istemediği bölümü tercih etmek zorunda kalan Faysal Ç., yanlış hesaplamanın düzeltilmesi için ÖSYM'ye dava açtı. Dava dört yıl sürdü. Bu arada öğrenci istemeyerek tercih ettiği Sakarya Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü'nden mezun oldu. ÖSYM, üniversiteyi bitiren ve davayı kazanan öğrenciye 4 yıl sonra 'Cumhuriyet Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü'nde okuyabilirsin" dedi. Hayatı alt üst olan öğrenci, not hesaplamasını yanlış bildiren Celal Bayar Üniversitesi Rektörlüğü'ne 155 bin liralık tazminat davası açtı.
Faysal Ç., 2011 yılında Celal Bayar Üniversitesi Soma Meslek Yüksekokulu Sondaj Teknolojileri Bölümü'nden mezun oldu. Aynı yıl Dikey Geçiş Sınavı'na giren öğrencinin akademik not ortalaması ÖSYM'ye sehven 73.85 yerine 7,85 olarak gönderildi. Bu nedenle Dikey Geçiş Sınavı puanı 231,531 olması gereken öğrencinin notu yanlışlık nedeniyle 201,539 olarak belirlendi.
Yanlışlığın düzeltilmesini istedi, dava sürerken okulu bitirdi
Jeoloji mühendisliği okumak isteyen Faysal Ç., yapılan hata nedeniyle Sakarya Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü'ne yerleştirildi. Mağdur olan öğrenci, yanlış hesaplama yapıldığı gerekçesiyle idari işlemin iptali için ÖSYM'ye karşı Ankara 13. İdare Mahkemesi'nde dava açtı.
Davanın sürdüğü dönemde Faysal Ç., Sakarya Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü'nden mezun oldu.
4 yıl sonra "pardon" dediler
Öğrencinin açtığı dava ise mezun olduktan sonra sonuçlandı. İdare Mahkemesi'nde açılan ve Danıştay'a taşınan davada öğrenci haklı bulundu. Düşük bildirilen akademik not ortalaması işleminin iptaline karar verildi.
Dört yıl sonra ÖSYM, okulu bitiren öğrenciye istediği bölüm için Sivas'ta ki Cumhuriyet Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği'nde okuyabileceğini bildirdi.
Yapılan yanlışlık nedeniyle öğrenci, not hesaplamasını ÖSYM'ye yanlış bildiren Celal Bayar Üniversitesi Rektörlüğü'ne 155 bin liralık tazminat davası açtı.
Hayatı boyunca sıkıntı yaşayacak
Dava dilekçesi Manisa İdare Mahkemesi'ne gönderilmek üzere Sakarya Nöbetçi İdare Mahkemesi'ne sunuldu. Gencin avukatı Nurullah Sayar, müvekkilinin yapılan fahiş hata nedeniyle eğitim ve öğrenim hakkının ihlal edildiğini, telafisi imkansız zararının doğduğunu söyledi. Müvekkilinin yüksek puanı ile İstanbul ya da Kocaeli Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği gibi örgün öğretimleri tercih edebileceği halde daha düşük puanı olan Sakarya Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği'ni tercih etmek zorunda kaldığını kaydeden Nurullah Sayar; "Müvekkilim daha fazla harç ödemek zorunda olduğu ikinci öğretimi tercih etmek zorunda kaldı. Fahiş hata nedeniyle müvekkilim öğrencilik ve meslek hayatı boyunca sıkıntı çekmek zorunda bırakıldı. Kendisi jeofizik bölümünden mezun olup bu çerçevede meslek hayatına adım attı. Süreçte üzüntülü ve stresli günler geçirdi. Hata nedeniyle yaşamı ve meslek hayatı boyunca sıkıntı çekecek olması kaçınılmaz" dedi.