Romanların hayatı kitap oldu

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Fen Edebiyat Fakültesi öğretim üyeleri Yrd. Doç. Dr. İsmail Barış ve Yrd. Doç. Dr. Hasan Hüseyin Taylan tarafından "Kocaeli\'de Roman Çocukların Eğitim Hayatına Entegrasyonu Projesi" kapsamında Romanların sosyal ve eğitim hayatına yönelik yapılan araştırma kitaplaştırıldı.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Romanlar Federasyonu ve çeşitli kurumlarca yürütülen, Avrupa Birliğince (AB) desteklenen proje kapsamında Barış ve Taylan\'ın araştırmaları, "Kocaeli Romanları Üzerine Sosyolojik Araştırma" adıyla kitap haline getirildi.

İzmit\'te düzenlenen basın toplantısında konuşan Taylan, Yeni ve Serdar mahallelerinde 208 vatandaş üzerinde çalışma yaptıklarını belirterek, araştırmalarına göre, Romanların kız çocuklarını okutmak için gerekli fedakarlığı yapacaklarını söyleyenlerin oranının yüksek olduğunu kaydetti.

Araştırmalarında, Romanların eğitim hayatındaki dışlanmalarını ortaya çıkarmanın ana kavramlarından birini oluşturduğunu ifade eden Taylan, günümüzde eğitim hayatında bu topluluğa yönelik dışlanma olduğuna çok az rastladıklarını söyledi.

Taylan, Roman ailelerin 15 yaş ve altında çalışan çocukları oranının yüzde 8 olduğunu dile getirerek, şöyle devam etti:


"Bu, sorduğumuz sorulara verilen yanıtlardır. Gözlemlerimiz ve derinlemesine görüşmelerimiz sonucunda aslında bu oranın daha yüksek olduğu ortaya çıktı. Bunun üzerinde özellikle durulması gerekiyor. Araştırmamızda, eğitim hayatından erken kopmalarının en önemli nedenlerinden biri, kız çocuklarının erken evliliğidir. Daha yaşlı kuşakta erken evlilik ortalaması yüksek iken günümüzdeki kız çocuklarının erken evlenme oranı daha da düşmektedir. Erken evlilik daha az ortaya çıkmaktadır."

Romanların kültür sanat etkinliklerine katılımının az olduğunu anlatan Taylan, bu topluluğun dernek üyeliğinin ortalamanın üzerinde seyrettiğini bildirdi.

-"Kamusal anlamda Romanlara dışlanma yok"

Barış ise Kocaeli\'de kamusal anlamda Roman vatandaşlara karşı dışlanma tespit etmediğine değinerek, son yıllarda Türkiye\'deki demokratikleşmenin getirdiği ivmeyle bu konunun Kocaeli için iyi noktada bulunduğunu söyledi.

Kocaeli\'deki Romanların, siyasal katılımda ön plana çıkarılması gereken nüfus yoğunluğuna sahip olunduğunu bildiren Barış, şunları kaydetti:

"Eğitim açısından yoksulluğu ortadan kaldırıp eğitime katkı vermek mümkündür. Yerel yönetimler katkı veriyor ancak daha fazla destek vermeleri icap eder. Çalışma sonunda ortadan çıkarımlardan biri de budur. Kamusal anlamda bir dışlanmanın olmaması ama çocuklar belki birbirlerini belki etkileyebiliyorlar ama genel anlamda öğretmenlerde bu yok. Bu çalışmanın, sorunların giderilmesinde katkı sağlayacağını düşünüyorum."

Romanlar Federasyonu ve Romanlar Konfederasyonu Kurucular Kurulu Başkanı Ahmet Çokyaşar da Avrupa\'nın birçok ülkesinde Romanların ötelendiğini belirterek, Türkiye\'de olumlu anlamda pek çok çalışma yapıldığını bildirdi.

Kocaeli\'deki çalışmaların, Türkiye\'deki diğer derneklere örnek olduğunu vurgulayan Çokyaşar, Romanların siyasette, sivil toplum örgütlerinde önemli işlerde yer almak istediğini sözlerine ekledi.
10 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]
14bf47421fdee09938c603e3b2ac6e68@