Rumeli Sohbetleri'nin ikincisi Serdivan'da gerçekleştirildi

Sakarya Rumeli Balkan Kültür ve Dayanışma Derneği;  Rumeli Sohbetleri”nin ikincisini, Yrd. Doç. Dr. Selçuk Ural'ın sunumuyla, “Hilal ve Haç’ın gölgesinde Rumeli’de Türk - İslam Medeniyeti” konusuyla gerçekleştirdi.

Sosyal ve kültürel faaliyetlerini artırarak sürdüren Sakarya Rumeli Balkan Kültür ve Dayanışma Derneği; bu kapsamdaki “Rumeli Sohbetleri”nin ikincisini, Yrd. Doç. Dr. Selçuk Ural'ın sunumuyla, “Hilal ve Haç’ın Gölgesinde Rumeli’de Türk-İslam Medeniyeti” konusuyla Serdivan Belediyesi Kültür ve Kongre Salonunda gerçekleştirdi. Dernek Başkanı Ahmet Hamiş Bayraktar ve Yönetim Kurulu üyelerinin ev sahipliğindeki, The Organizasyon ve Işıl Kuyumculuk'un sponsorluğunda gerçekleşen sohbete; Serdivan Belediye Başkanı Yusuf Alemdar, Sakarya Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Adem Kümbet, Sakarya Ticaret Borsası Meclis Başkanı Recep Pulat, SASİAD Yönetim Kurulu Başkanı Onur Döver, Sakarya Otobüsçüler ve Servisçiler Odası Başkanı Cevat Demir,  Amatör Futbolcular Derneği Başkanı Ömer Bektaş, AK Parti Sakarya Milletvekili Adayı Nuray Sağıroğlu, MHP Milletvekili Adayı Ali Rıza Acartürk, SP Milletvekili Adayı Faruk Parlak, Sakarya Yerel Kültür Derneği Başkanı Necmettin Kırık, Serdivan Bosna Sancak Eğitim Kültür ve Spor Kulübü Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Süzek, Kınalılar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı İdris Toska, Sakarya Abhaz Derneği Yönetim Kurulu üyeleri Ercan Başnuh, Ercai Pınar, Kayhan Erdal Bağlan, Sakarya Rizeliler Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Yunus Keskin ve çok sayıda davetli katıldı.

Rumeli'de Türk-İslam medeniyeti

Sakarya Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bölümü Öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Selçuk Ural'ın konuşmacı olarak katıldığı “Hilal ve Haç’ın Gölgesinde Rumeli’de Türk-İslam Medeniyeti” konulu Rumeli Sohbetleri 2'de, Osmanlı Devletini dünyada 3 kıtada medeniyetler kurdurup bir cihan devleti haline getiren Rumeli'ye geçiş, Balkanlarda yurt tutuş ve Balkan topraklarının baştan başa nakış nakış işlenmesi konusu ele alındı. Yrd. Doç. Dr. Selçuk Ural, yaklaşık 6 asır boyunca hükmedilen Rumeli'deki Türk-İslam Medeniyetinin Remz'leri üzerinde durduğu konferans içeriğinde, Osmanlı Barışı ifadesiyle anılan bu hüküm süresince Balkanlara kazandırılan Osmanlı eserleri ve günümüzdeki halleri hakkında da fotoğraflar eşliğinde teferruatlı bilgiler verdi. Balkanlardan çekilme, anayurda göç ile birlikte bu ayrılış esnasında yaşanan trajedilerden de bahseden Ural; Osmanlı Beyliğinin Rumeli'ye geçilip bölgenin fethinden sonra devlet teşekkülün oluşturulduğunu, Türk-İslam Medeniyetinin en güzel ve ihtişamlı örneklerinin Balkanlarda insanlık âlemine sunulduğunu dile getirirken, Balkanların aynı zamanda Osmanlılar ile birlikte kahramanlığı, yiğitliği, adalet ve barış ile birlikte gelişmiş bir medeniyetin en göz alıcı örneklerini yaşama şansına sahip olduğunu da ifade etti.

“Bizim kültürümüzde dostluk ve ahlak var”


Dernekler, Sivil Toplum Kuruluşlarının ilk basamağıdır. Birlikteliği, dayanışmayı, yardımlaşmayı, kültürel varlıkları ortaya çıkararak yaşatmayı ve geliştirmeyi amaçlar. Üyeler ve hemşeriler arası iletişim kurulmasını sağlar. Hemşehri derneklerinin düzenlemiş olduğu bu tarz etkinliklerin amacı dostlukları pekiştirmek sosyal yardımlaşma ve dayanışmayı sağlamak ve gurbette ki üyelerini buluşturmaktır. Bununla birlikte asıl üstlendiği misyonu kültürünü korumak olmalıdır. Çünkü bizim kültürümüzde dostluk var, dayanışma var, kardeşlik var, edep var ahlak var. Dernekçilik gerçekten de meşakkatli bir iştir, kurmak kolaydır ama yaşatmak büyük özveri istemektedir. Güzel şeyler yapmak, güzel şeylere vesile olmak ve insanların gönlünde yer tutmak, esas başarı budur” dedi.

“Balkanları asla yok yok sayamayız”

Serdivan Belediye Başkanı Yusuf Alemdar ise konuşmasında; Balkanları asla yok  yok sayamayacaklarını ifade ederek; “Biz Balkanlar'dan, balkanlarda bizlerden kopamaz. Çünkü biz et ile tırnak gibiyiz. Bizi Balkanlar ve Rumeli coğrafyası ile Osmanlı Devletinin bölgedeki inkişafı konularında aydınlatan Yrd. Doç. Dr.Selçuk Ural hocamıza çok teşekkür ediyorum. Bu vesileyle, Serdivan Belediyesi olarak, tüm hemşehri derneklerini kucaklıyoruz” dedi. Konferans sonrasında çok yoğun ilgi alan Yrd. Doç. Dr.Selçuk Ural, davetlilere “Osmanlı'nın Balkan Rüyası” adlı kitabını imzalarken, Serdivan Belediye Başkanı Yusuf Alemdar'da Sakarya Rumeli Balkan Kültür ve Dayanışma Derneği Yöneticilerini makamında ağırlayarak, çay ikramında bulundu.

Rumeli Sohbetleri'nin ikincisi Serdivan'da gerçekleştirildi
Rumeli Sohbetleri'nin ikincisi Serdivan'da gerçekleştirildi
Rumeli Sohbetleri'nin ikincisi Serdivan'da gerçekleştirildi
9 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]
c21aa993df212034d4a00407cf9ba19e@