Saadet Partisi, İş Sağlığı Ve İş Güvenliği raporu yayınladı

Son günlerde gündeme ilişkin raporları ile dikkat çeken Saadet Partisi Çalışma Komisyonları bir rapor daha yayınladı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Komisyonu tarafından kaleme alınan İş sağlığı ve iş güvenliği raporunda önemli tespitler de yer alıyor. İş sağlığı ve iş güvenliği konusunda sorunların ele alındığı raporda, konuyla ilgili de öneriler dile getiriliyor.

İş sağlığı ve iş güvenliği alanında yaşanan sorunların gündeme alındığı raporda çözüm önerileri de maddeler halinde yer alıyor. 2014 yılının iş sağlığı ve iş güvenliği yönünde kara bir yıl olduğunun kaydedildiği raporda, “İş kazası ülkemizin kaderi olmamalıdır. Günümüz şartları ve teknoloji imkanları dikkate alındığında iş kazasının konulmaması gerekiyor. Gelişmiş ülkeler artık iş kazalarını konuşmuyor” denildi.

Hükümetin ortaya koyduğu İş Güvenliği Eylem Planı ile ilgili de tespitlerde bulunulan raporda, “İş sağlığı ve iş güvenliğinin bu kadar önemsendiği bir dönemde mevzuattan kaynaklanan sorunlar bir türlü çözülemiyor. Bakanlık bu konuda tek belirleyici olduğunu düşünüyor, sivil toplum örgütlerinin talepleri dikkate alınmıyor” denildi.

Raporda, iş sağlığı ve güvenliği konusunda dile getirilen sorunların bir kısmı da şöyle özetlendi:

*“Yönetmeliklerde bazı düzenlemelerin yapılması şart. Ortak Sağlık Güvenlik Birimleri (OSGB) sağlık ocakları gibi görülüyor. Kuruluş şartlarının ağırlığından dolayı bir çok ilde OSGB’ler kurulamıyor. Ülkemizde en büyük sorun yetkin ve ehil iş güvenliği personelinin bulunmamasıdır. Bunda da en büyük sıkıntı Bakanlığın hizmet verilecek bölgeleri sınırlandırmasıdır.”

İşte Saadet’in Çözüm Önerileri

Raporda dikkat çeken İş Sağlığı ve Güvenliği alanında yaşanan sorunlara çözüm olabilecek önerilerde madde madde sıralandı:


* İş güvenliği uzmanlarının eğitimlerinde farklı metodlar geliştirilmeli, 1 yıllık stajlar eklenmeli, müfredat yeniden elden geçirilmeli.

* Dünyanın hiçbir yerinde olmayan A, B, C sınıfı iş güvenliği uzmanı ayrımı derhal kaldırılmalı ve sektörel iş güvenli uzmanlığı getirilmeli. İş güvenliği uzmanları sınıflandırılarak kendi alanlarında hizmet vermeli.

* İşçilere verilen iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerinin uzaktan verilmesine de olanak sağlanmalı. Uzmanlara uzaktan eğitim verilirken, işçilere de bu eğitimler verilmeli

* Denetimlerde farklı uygulamalar yerine müfettiş denetimlerinde standart getirilmeli.  Her müfettişin kendi alanında karar vermesi yerine, bir standart oluşturulmalı.

* Müfettişler 10 yıl tecrübeye sahip iş güvenliği uzmanları arasından seçilmeli.

-Bakanlık tarafından rehber niteliğinde acil durum planları, risk analizleri, dokümanları hazırlanmalı.

* İş güvenliği uzmanları ve iş yeri hekiminin çalışma süresi tamamen çalışan sayısına bağlı kalmamalı.

* Firmaların mobil sağlık araçlarından hizmet alabilmesi için düzenleme yapılmalı.

* Mesleki eğitimlerle ilgili sorunun çözümü için MEB ile acil eylem planı yapılmalı, binlerce işverenin ceza yemesinin önüne geçilmeli.

* İş müfettişleri işverene ceza yazmak yerine, rehberlik yapmalı. Eksiklikler üzerine değil de güvenlik kültürü ve davranış odaklı denetime geçilmeli.
10 yıl önce
Güvenlik, İş Güvenliği Güvenlik, İş Güvenliği
İş Güvenliği Danışmanlığı (OSGB)İş Güvenliği Danışmanlığı (OSGB)
İşçi sağlığı muayenesi
ISO22000:2005 gıda güvenliği yönetim sistemi kurulması